Työskentelymallit

Työprosessien kuvaaminen selkeyttää sosiaalialan ammatillista työtä ja yhteistoimintaa sekä lisää työntekijöiden suunnitelmallisuutta omassa työotteessaan. Hyvän sosiaalialan työn ajatellaan perustuvan kokonaisvaltaiselle asiakkaan kohtaamiselle, selkeälle suunnittelulle ja määritellyille tavoitteille. Mallinnettu työprosessi kuvaa sen mitä on tapahtumassa, milloin ja miksi.

Alta löydät mallit aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Voit halutessasi tarkastella saman aihepiirin malleja klikkaamalla mallin yhteydessä oleva vihreää asiasanaa. Mallit avautuvat toiseen verkkopalveluun.

Sivut, joissa tagi lastensuojelu .

104 Lastensuojeluprosessi Lapissa

Lastensuojeluprosessi Lapissa

julkaistu 2016

Lasten Kaste -hankkeen tärkein kehittämistehtävä on ollut yhtenäisen lastensuojelun prosessimallin luominen Lappiin. Mallinnustyöskentelyä on tehty pääasiassa videovälitteisesti kokoontuen. 17:n hankekunnan asiantuntijat (1 hlö/kunta) ovat kokoontuneet toukokuun 2014 ja joulukuun 2015 välisenä aikana mallin työstämiseen. Konsultaatiota mallinnustyöskentelyyn on saatu myös lakimieheltä. Myös kehittäjäasiakkaat ovat kommentoineen mallia sen eri vaiheissa.

Mallinnuksella on haluttu paitsi yhtenäistää ja selkiyttää lastensuojelutyötä eri kunnissa, myös saattaa työskentelyä läpinäkyvämmäksi asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden suuntaan.

Hankekytkös: Lasten Kaste - Lappi (Pohjois-Suomen osahanke) 2015 - 2016

Linkki malliin

092 Kuusamon varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun yhteistyön toimintamalli

Kuusamon varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun yhteistyön toimintamalli

julkaistu 2013

Lapsen hyvä arki 2-hankkeessa (2011-2013) on syvennetty Kuusamon varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun yhteistyötä luomalla toimintamalli kun on kyseessä päivähoito lastensuojelun avohuollon tukitoimena. Mallissa painottuvat ennaltaehkäisevä työ, sujuva tiedonsiirto sekä selkeä vastuun- ja tehtävien jakaminen toimijoiden kesken. Yhteistyön tueksi luotiin käytäntö moniammatillisesta aloituskeskustelusta. Malli tukee aikuisten yhteisvastuullista huolenpitoa lapsen kasvusta, kehityksestä ja oppimisesta.

Malli on tarkoitettu varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun asiantuntijoille. Sen on tarkoitus edistää vanhempien osallisuutta lasta koskevissa asioissa.

Hankekytkös: PaKaste I - II (Pohjoisen alueen Kaste) 2009 - 2013

Linkki malliin

091 Lastensuojelutarpeen selvitys - prosessimalli

Lastensuojelutarpeen selvitys - prosessimalli

julkaistu 2013

Lastensuojelutarpeen selvitykseen tarvitaan yksinkertainen ja konkreettinen toimintamalli, joka varmistaa tasa-arvoisen ja laadukkaan työskentelyn perheiden kanssa haasteellisissa tilanteissa. Tavoitteena on ollut toimintamalli, jonka avulla lapsi ja perhe tulevat kuulluksi ja nähdyksi. Työskentelyn tulee perustua kunnioittavaan ja avoimeen yhteistyöhön. Kesällä 2013 julkaistu Toimiva lastensuojelu -loppuraportti antaa suosituksia lastensuojelun toiminnan kehittämiseksi. Raportissa korostuu strukturoitujen ja tutkittujen työmenetelmien käyttö lastensuojelutarpeen selvityksessä.

Hankekytkös: TUKEVA 3 - Lapin osahanke 2012 - 2013

Linkki malliin

086 Posion varhaiskasvatuksen, neuvolan ja lastensuojelun yhteistyömalli

Posion varhaiskasvatuksen, neuvolan ja lastensuojelun yhteistyömalli

julkaistu 2013

Lapsen hyvä arki 2-hankkeessa (2011–2013) on syvennetty Posion varhaiskasvatuksen, neuvolan ja lastensuojelun yhteistyötä kehittämällä yhteistyömalli, jota sovelletaan kun on kyseessä toimijoiden yhteinen asiakasperhe. Mallissa painottuvat ennaltaehkäisevä työ, sujuva tiedonsiirto ja selkeä vastuunjakaminen ammattikuntien välillä. Luotiin käytäntö varhaisessa vaiheessa järjestettävästä moniammatillisesta yhteistyöneuvottelusta. Malli tukee aikuisten yhteisvastuullista huolenpitoa lapsen kasvusta, kehityksestä ja oppimisesta.

Malli on tarkoitettu varhaiskasvatuksen, neuvolan ja lastensuojelun asiantuntijoille. Tavoitteena on edistää lapsen osallisuutta sekä vanhempien osallisuutta ja sitoutuneisuutta prosessissa.

Hankekytkös: PaKaste I - II / Lapsen hyvä arki 2 - Pohjois-Pohjanmaan osahanke 2009 - 2013

Linkki malliin

077 Mammatiimi - Puhtia arkeen, Lastensuojelun äitiryhmä Kemissä

Mammatiimi - Puhtia arkeen, Lastensuojelun äitiryhmä Kemissä

julkaistu 2012

Kemin lastensuojelun äitiryhmän, Mammatiimin tavoitteena oli äitien voimaantuminen ryhmätoimintojen avulla, tutustuminen koko perhettä palveleviin toimintamuotoihin tarkoituksena oppia hyödyntämään niitä omassa arjessa. Tiedon, toiminnan ja vertaistuen avulla oli tavoitteena saada tukea omalle jaksamiselle ja vanhemmuuteen. Lisäksi tavoitteena oli äitien oman hyvinvoinnin ja selviytymisen tukeminen sekä äitien aktivointi hakeutumaan sosiaalisia kontakteja luovaan toimintaympäristöön eli saada äidit liikkeelle arkipäivisin lasten ollessa päivähoidossa tai koulussa.

Linkki malliin

072 Toimintamalli lastensuojeluyksikköön

Toimintamalli lastensuojeluyksikköön 

julkaistu 2012

Kuvaus on työn alla. 

Hankekytkös: TUKEVA 3 - Lapin osahanke 2012 - 2013

Linkki malliin

043 Huostaanottoprosessi Oulun seudulla

Huostaanottoprosessi Oulun seudulla

julkaistu 2008

Mallinnus on työstetty Lasse-hankkeen asiantuntijaryhmässä 2007-2008. Mallinnuksen toteutti projektikoordinaattori Anna Kärkkäinen. 

Linkki malliin

042 Kiireellinen sijoitus Oulun seudulla

Kiireellinen sijoitus Oulun seudulla  

julkaistu 2008

Mallinnus on työstetty Lasse-hankkeessa 2007-2008. Mallinnuksen toteutti projektikoordinaattori Anna Kärkkäinen. 

Linkki malliin

041 Lapsilähtöinen lastensuojelutarpeen selvitys Oulun seudulla

Lapsilähtöinen lastensuojelutarpeen selvitys Oulun seudulla  

julkaistu 2008

Mallinnus on työstetty Lasse-hankkeen asiantuntijaryhmässä 2007-2008. Mallinnuksen toteutti projektikoordinaattori Anna Kärkkäinen.

Linkki malliin

032 Lastensuojelun sosiaalityön konsultaatiopalvelut: Pelastakaa Lapset, Pohjois-Suomen aluetoimisto

Lastensuojelun sosiaalityön konsultaatiopalvelut: Pelastakaa Lapset, Pohjois-Suomen aluetoimisto

julkaistu 2007

SiTi-kollegan palvelut kuntien lastensuojelun sosiaalityön rinnalle ja tueksi.

Pelastakaa Lapset ry:n Pohjois-Suomen aluetoimistoon Ouluun on neljän vuoden kehittämistyön tuloksena kehitetty uusia sosiaalityön konsultaatiopalveluja kuntien lastensuojelutyön tueksi. Konsultaatiopalveluja annetaan tilanteisiin, joissa huostaanoton tai lapsen sijoittamisen arviointi lapsen edun mukaisena toimenpiteenä on vaikeaa. Palveluja tarjotaan myös vaikeisiin lastensuojelun avohuollon tilanteisiin. Konsultaatiopalveluissa keskeistä on kollegiaalisen tuen antaminen kuntien lastensuojelutyöhön, erityisesti silloin, kun työntekijä työskentelee yksin ja etäällä konsultaatioiden ja työnohjauksien käyttömahdollisuuksista, tai tuki on riittämätöntä tai muuten tarpeellista. Kollegiaalinen tuki tarkoittaa SiTi-kollegan konsultaatiotilanteissa osaamisen vahvistamista, kannustusta ja tukea sosiaalityölle. SiTi-kollega nimi sisältää ajatuksen, että lasten sijoitustilanteisiin (huostaanoton tai sijoituksen sekä niiden purkamisen arviointiin) tai vaikeisiin lastensuojelun tilanteisiin on mahdollista saada työpariksi lastensuojelun sosiaalityön ammattilainen, sosiaalityöntekijä ja kollega.

Linkki malliin