Työskentelymallit

Työprosessien kuvaaminen selkeyttää sosiaalialan ammatillista työtä ja yhteistoimintaa sekä lisää työntekijöiden suunnitelmallisuutta omassa työotteessaan. Hyvän sosiaalialan työn ajatellaan perustuvan kokonaisvaltaiselle asiakkaan kohtaamiselle, selkeälle suunnittelulle ja määritellyille tavoitteille. Mallinnettu työprosessi kuvaa sen mitä on tapahtumassa, milloin ja miksi.

Alta löydät mallit aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Voit halutessasi tarkastella saman aihepiirin malleja klikkaamalla mallin yhteydessä oleva vihreää asiasanaa. Mallit avautuvat toiseen verkkopalveluun.

Sivut, joissa tagi lapset .

069 Kuusamo - Laajennettu 4-vuotistarkastus 

Kuusamo - Laajennettu 4-vuotistarkastus

julkaistu 2011

Rovaniemen kaupungin malli lapsen polusta perhehoitoon.

Uuden neuvola-asetuksen myötä Kuusamossa alettiin kehittää laajennettua 4-v. tarkastusta. Laajennetussa 4-v. tarkastuksessa toteutuvat vanhempien, neuvolan ja lapsen päivähoidon välinen yhteistyö, kasvatuskumppanuus ja tiedonsiirto.

Hankekytkös: PaKaste I - II / Lapsen hyvä arki 2 - Pohjois-Pohjanmaan osahanke 2009 - 2013

Linkki malliin

062 Selänteen pilotti - Tukea vertaisille

Selänteen pilotti - Tukea vertaisille

julkaistu 2011

Tukea vertaisille – ppky Selänteen toimintamallin kuvaus.
Tukea vertaisille -toimintamallin tavoitteena on ”lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistäminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen mahdollisimman matalan kynnyksen palveluilla. Samalla tavoitteena on tuottaa palveluita moniammatillisesti ottaen mukaan kolmas sektori ja oppilaitokset.

Hankekytkös: PaKaste I - II / Lapsen hyvä arki 2 - Pohjois-Pohjanmaan osahanke 2009 - 2013

Linkki malliin

040 Lapsilähtöinen läheisneuvonpitomalli Länsi-Pohjan alueella

Lapsilähtöinen läheisneuvonpitomalli Länsi-Pohjan alueella  

julkaistu 2008

Läheisneuvonpidossa kootaan perheen ja läheisten voimavarat käyttöön tilanteissa, joissa lapsen tai nuoren kasvu ja kehitys vaarantuu. Seudullinen läheisneuvonpito on tapa toimia moniammatillisesti, lapsilähtöisesti ja voimavarakeskeisesti. Seudullisesta läheisneuvonpidosta sovitaan kuntien kirjallisella sitoumuksella (=linkki sitoumukseen). Läheisneuvonpidot toteutetaan alueen kuntien sosiaalityöntekijöiden toimeksiannosta. Kuka tahansa voi tehdä aloitteen läheisneuvonpidon järjestämisestä. Työ tehdään olemassa olevilla resursseilla ja on osa työntekijöiden työtehtäviä. Sosiaalityöntekijä kutsuu neuvonpitojen järjestäjäksi lapsen ja perheen tilanteesta ulkopuolisen koollekutsujan. Koollekutsujana voi toimia koulutettu sosiaalialan tai lastensuojelun ammattilainen, joka kuuluu Länsi-Pohjan koollekutsujapankkiin (http://www.sosiaalikollega.fi/asiantuntijat) Malli on laadittu Länsi-Pohjan Harava-hankkeessa osana lasten ja nuorten hyvinvointipalvelujen yhteistoimintarakenteen kehittämistyötä.

Linkki malliin

039 Lapsilähtöinen tilannearviointimalli Länsi-Pohjassa

Lapsilähtöinen tilannearviointimalli Länsi-Pohjassa    

julkaistu 2008

Lapsikeskeistä lastensuojelun tilannearviomallia on kehitetty Ylitornion ja Tornion lastensuojelun sosiaalityössä osana Kemi-Tornio kehittämiskeskuksen Sateenkaarihanketta, Tornionlaakson perhehanketta ja Lapin sosiaalityön kehittämisyksikköhanketta. Tavoitteena on ollut lapsikeskeisten työvälineiden käyttöönotto ja toimintamallin rakentaminen lasten ja vanhempien kanssa työskentelyyn.

Linkki malliin

034 Lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen Torniossa

Lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen Torniossa

julkaistu 2007

"Mallia rakentaessamme olemme käyneet ryhmissä läpi palvelualuettamme asiakkaan, työntekijän, prosessien näkökulmasta tavoitteena palvelujen kehittäminen ja näkyväksi tekeminen, luoda kuntalaiselle mahdollisuuden nähdä kuin Torniossa toimitaan varhaiskasvatuksessa ja erityisopetuksessa sekä siirtymävaiheessa - ehjän palvelukokonaisuuden kuvaaminen"

Linkki malliin

032 Lastensuojelun sosiaalityön konsultaatiopalvelut: Pelastakaa Lapset, Pohjois-Suomen aluetoimisto

Lastensuojelun sosiaalityön konsultaatiopalvelut: Pelastakaa Lapset, Pohjois-Suomen aluetoimisto

julkaistu 2007

SiTi-kollegan palvelut kuntien lastensuojelun sosiaalityön rinnalle ja tueksi.

Pelastakaa Lapset ry:n Pohjois-Suomen aluetoimistoon Ouluun on neljän vuoden kehittämistyön tuloksena kehitetty uusia sosiaalityön konsultaatiopalveluja kuntien lastensuojelutyön tueksi. Konsultaatiopalveluja annetaan tilanteisiin, joissa huostaanoton tai lapsen sijoittamisen arviointi lapsen edun mukaisena toimenpiteenä on vaikeaa. Palveluja tarjotaan myös vaikeisiin lastensuojelun avohuollon tilanteisiin. Konsultaatiopalveluissa keskeistä on kollegiaalisen tuen antaminen kuntien lastensuojelutyöhön, erityisesti silloin, kun työntekijä työskentelee yksin ja etäällä konsultaatioiden ja työnohjauksien käyttömahdollisuuksista, tai tuki on riittämätöntä tai muuten tarpeellista. Kollegiaalinen tuki tarkoittaa SiTi-kollegan konsultaatiotilanteissa osaamisen vahvistamista, kannustusta ja tukea sosiaalityölle. SiTi-kollega nimi sisältää ajatuksen, että lasten sijoitustilanteisiin (huostaanoton tai sijoituksen sekä niiden purkamisen arviointiin) tai vaikeisiin lastensuojelun tilanteisiin on mahdollista saada työpariksi lastensuojelun sosiaalityön ammattilainen, sosiaalityöntekijä ja kollega.

Linkki malliin

017 Jällivaaran avoin keskustelu-malli

Jällivaaran avoin keskustelu-malli

julkaistu 2005

Kyseessä ei ole selkeä malli, vaan pikemminkin työskentelytapa tai ajattelumalli.
Mallin ovat laatineet kirjallisuuden ja koulutuksen pohjalta:
Kati Aikio-Mustonen / Sodankylä
Hanne-Mari Seppälä / Lapin yliopiston sosiaalityön opiskelija
Sirpa Ojala / Tornio
Mallia ovat kommentoineet:
Jällivaaran lasten ja nuorten psykiatrisen hoitoyksiköstä
Tuula Vilén sekä kaksi muuta tiimin jäsentä 

Linkki malliin

015 Kolpeneen palvelukeskus - Monivammaisten ja liikuntaesteisten lasten ja nuorten yksilöllinen kuntoutus

Kolpeneen palvelukeskus - Monivammaisten ja liikuntaesteisten lasten ja nuorten yksilöllinen kuntoutus

julkaistu 2005

Malli on toteutettu osana "Yhdessä voimistuen - laadukasta sosiaalityötä lappilaisille" -hanketta. Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta hankkeessa työskenteli suunnittelija Juhani Salminen

Linkki malliin

014 Lapsen seksuaalinen riisto

Lapsen seksuaalinen riisto

julkaistu 2005

Malli on laadittu Länsi-Pohjan Harava-hankkeessa osana lasten ja nuorten hyvinvointipalvelujen yhteistoimintarakenteen kehittämistyötä.

Lapsen seksuaalinen riisto -tiimi on yksi lastensuojelun erityisosaamisen seudullisista asiaantuntijatiimeistä. Tiimin perustehtävänä on toimia viranomaisten konsultaatioryhmänä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tilanteissa. Tiimi tehtävänä on myös kehittää viranomaisyhteistyötä ja laajentaa työtä ennaltaehkäisevään toimintaan perusterveydenhuollossa ja koulussa. Tiimin jäsenet vuonna 2005 ovat: Marja-Leena Ernvall, Arja Lindqvist, Minna Alapuranen, Pirjo Pöyhönen, Katariina Hynynen, Tarja Krans, Kirsi Männikkö, Elina Löhönen ja Kaisi Peltoniemi.

Linkki malliin

010 Päijät-Hämeen malli: Lapsikeskeinen perheasiainsovittelu

Päijät-Hämeen malli: Lapsikeskeinen perheasiainsovittelu

julkaistu 2005

Kuvaus on työn alla. 

Linkki malliin