Työskentelymallit

Työprosessien kuvaaminen selkeyttää sosiaalialan ammatillista työtä ja yhteistoimintaa sekä lisää työntekijöiden suunnitelmallisuutta omassa työotteessaan. Hyvän sosiaalialan työn ajatellaan perustuvan kokonaisvaltaiselle asiakkaan kohtaamiselle, selkeälle suunnittelulle ja määritellyille tavoitteille. Mallinnettu työprosessi kuvaa sen mitä on tapahtumassa, milloin ja miksi.

Alta löydät mallit aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Voit halutessasi tarkastella saman aihepiirin malleja klikkaamalla mallin yhteydessä oleva vihreää asiasanaa. Mallit avautuvat toiseen verkkopalveluun.

Sivut, joissa tagi kuntoutus .

102 Neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren kuntoutuspolku Länsi-Pohjassa - Kolpeneen pilotti

Neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren kuntoutuspolku Länsi-Pohjassa - Kolpeneen pilotti

julkaistu 2016

Lasten Kaste -hankkeen Kolpeneen pilotissa on kuvattu neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren kuntoutumisen moniammatillinen tukeminen prosessin Länsi-Pohjassa. Malli on tehty huolen esille tulemisesta tutkimiseen ja arjen tukemiseen. Erityisesti keskitytään muutos- ja nivelvaihetyöskentelyyn. Malliin on koottu perheille tukea tarjoavat tahot. Malli on tarkoitettu työkaluksi työntekijöille ja perheille.

Hankekytkös: Lasten Kaste - Lappi (Pohjois-Suomen osahanke) 2015 - 2016

Linkki malliin

093 Kolpeneen mielenterveyskuntoutusprosessi

Kolpeneen mielenterveyskuntoutusprosessi

julkaistu 2013

Kolpeneen palvelukeskuksen mielenterveyskuntoutus on erityishuoltona toteutettavaa laitoshoitoa nuorille ja aikuisille asiakkaille, joilla on käyttäytymis- ja mielenterveydenongelmia. Palvelun tavoitteena on asiakkaan kokonaisvaltainen arviointi sekä asiakkaan tukeminen löytämään sopivia selviytymiskeinoja arkielämässä.
Mielenterveyskuntoutuksen kuvaus on päivitetty 2013. Ensimmäinen kuvaus tehtiin vuonna 2008. Päivitettyyn versioon on lisätty uutena työparikonsultaatio, joka tarkoittaa asiakkaan omaan toimintaympäristöön vietäviä palveluja. Päivitys on ollut osa mielenterveyskuntoutuksen kehittämisprosessia.

Linkki malliin

090 Mielenterveyskuntoutujan asumispalveluprosessi Ansajokoksella

Mielenterveyskuntoutujan asumispalveluprosessi Ansajokoksella

julkaistu 2013

Kuvaus on työn alla. 

Linkki malliin

089 Muuttovalmennus Kolpeneen palvelukeskuksessa

Muuttovalmennus Kolpeneen palvelukeskuksessa

julkaistu 2013

Muuttovalmennuksen tarve voi tulla esiin, kun vammaisen perheenjäsenen muuttoajatukseen totutellaan, muuttoa suunnitellaan tai muutto on ajankohtainen. Muuttovalmennuksella tuetaan asiakasta ja hänen perhettään ja lähipiiriä elämän muutostilanteessa. Muuttovalmennusmalli on osa vammaispalveluhankkeen kehittämistyötä yksilöllisen asumisen kehittämiseksi. 

Linkki malliin

087 Pitkään toimeentulotukea saaneen toiminta- ja työkyvyn sekä kuntoutustarpeen arviointi Rovaniemellä

Pitkään toimeentulotukea saaneen toiminta- ja työkyvyn sekä kuntoutustarpeen arviointi Rovaniemellä

julkaistu 2013

Toiminta- ja työkykyselvittelyt vaativat monialaista ja tiivistä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyötä. Rovaniemen kaupungissa on kehitetty pitkään toimeentulotukea saaneiden toiminta- ja työkyvyn sekä kuntoutustarpeen arviointimalli. Malli on tarkoitettu käytettäväksi kunnan perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistyössä. Toimintamallissa tunnistetaan heikossa asemassa olevan asiakkaan palvelutarve monialaisesti. Tämän jälkeen asiakas ohjataan tarvitsemiensa palveluiden piiriin, vaikka hän ei itse osaisi niihin aktiivisesti hakeutua. Kuntatalouden kannalta tavoitteena on vähentää toimeentulotukimenoja ja ohjata kaikki ne asiakkaat ensisijaisiin toimeentuloetuuksiin, joilla niihin on oikeus (mm. sairausvakuutus-, kuntoutus- ja eläke-etuudet). Mallin tavoitteena on selkiyttää sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviä sekä lisätä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyötä pitkään toimeentulotukea saaneiden toiminta- ja työkykyselvittelyissä. Asiakkaalla on koko toiminta- ja työkykyselvittelyprosessin ajan ohjaussuhde sosiaalihuoltoon eli oma vastuutyöntekijä, joka huolehtii prosessin etenemisestä.

Hankekytkös: Pakaste I-!!, Lappi, työikäiset 

Linkki malliin

083b Kolpeneen palvelukeskuksen kuntoutusohjaus

Kolpeneen palvelukeskuksen kuntoutusohjaus

julkaistu 2013

Malliin on kuvattu Kolpeneen palvelukeskuksessa toteutettava kuntoutusohjaus

Mallia ovat olleet työstämässä Kolpeneen palvelukeskuksen kuntoutusohjauksen työryhmä sekä puhevammaisten tulkit. Mallin teknisestä toteutuksesta vastasi Sari Mehtälä

Linkki malliin

050 MIEPÄn kuntoutusprosessi

MIEPÄn kuntoutusprosessi

julkaistu 2009

MIEPÄ on tiivistä avokuntoutusta 18-30-vuotiaille kaksoisdiagnoosiasiakkaille.

Linkki malliin

047 Tornionlaakson Suojapirtin BPS-päihdekuntoutumismalli

Tornionlaakson Suojapirtin BPS-päihdekuntoutumismalli 

julkaistu 2009

Elämäntarina-projektissa (2004-2006) kehitetty päihdekuntoutusmalli, joka on työstetty yhteistyössä RAY:n, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen sekä Kemin, Tornion, Keminmaan, Simon, Tervolan kuntien ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin sekä kuntoutujien ja heidän läheistensä kanssa.

Linkki malliin

015 Kolpeneen palvelukeskus - Monivammaisten ja liikuntaesteisten lasten ja nuorten yksilöllinen kuntoutus

Kolpeneen palvelukeskus - Monivammaisten ja liikuntaesteisten lasten ja nuorten yksilöllinen kuntoutus

julkaistu 2005

Malli on toteutettu osana "Yhdessä voimistuen - laadukasta sosiaalityötä lappilaisille" -hanketta. Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta hankkeessa työskenteli suunnittelija Juhani Salminen

Linkki malliin

011 Päihdenuoren laitoskuntoutuspolku

Päihdenuoren laitoskuntoutuspolku

julkaistu 2005

Maassamme huumeita käyttäneiden nuorten laitosmuotoinen kuntoutus on osa lastensuojelulain mukaista sijaishuoltoa. Toiminta tapahtuu sosiaalihuoltolain mukaisissa lastensuojeluyksiköissä, joita ovat valtion koulukodit, kunnalliset nuorisokodit, yksityiset lastensuojelulaitokset ja perhekodit. Palvelujärjestelmä on kirjava ja kuntoutus-, kasvatus- ja hoitokäytännöt vaihtelevia ja vakiintumattomia. Vakiintumattomuus on herättänyt sekä palvelun ostajien että tuottajien huolta.

Huumereitiltä hoitoketjuun -projektissa on koottu neljän pohjoissuomalaisen lastensuojelulaitoksen työmallit ja nuoren kuntoutuspolut ja niistä on koottu tämän päivän työkäytännön mukainen huumenuoren laitossijoituksen kuntoutuspolku. Syntynyt prosessimalli on synteesi neljän pohjoissuomalaisen lastensuojelulaitoksen työmallista. Jokaisessa yksikössä työtä tehdään omalla persoonallisella tavalla ja omanlaisten nuorten kanssa. Tästä huolimatta samat yhteiset elementit on löydettävissä kaikista työmalleista kussakin tapauksessa omien tarpeiden mukaan painottuneina.

Prosessimallinnuksen tavoitteena on palveluntuottajan pyrkimys kuvata oma työmalli palvelun käyttäjille, ostajille ja yhteistyökumppaneille. Lisäksi tavoitteena on ollut löytää tämän tehtävän ohessa jatkotoimenpiteitä vaativia kriittisiä kehittämistehtäviä.

Linkki malliin