Työskentelymallit

Työprosessien kuvaaminen selkeyttää sosiaalialan ammatillista työtä ja yhteistoimintaa sekä lisää työntekijöiden suunnitelmallisuutta omassa työotteessaan. Hyvän sosiaalialan työn ajatellaan perustuvan kokonaisvaltaiselle asiakkaan kohtaamiselle, selkeälle suunnittelulle ja määritellyille tavoitteille. Mallinnettu työprosessi kuvaa sen mitä on tapahtumassa, milloin ja miksi.

Alta löydät mallit aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Voit halutessasi tarkastella saman aihepiirin malleja klikkaamalla mallin yhteydessä oleva vihreää asiasanaa. Mallit avautuvat toiseen verkkopalveluun.

101 Kehittäjäasiakastoiminnan malli

Kehittäjäasiakastoiminnan malli

julkaistu 2012

Kehittäjäasiakastoimintaa on pilotoitu ja mallinnettu PaKasteI:ssä. Kokeiluvaiheen kokemusten pohjalta on mallinnettu kuntien käytäntöihin sovellettavaa kehittäjäasiakastoimintaa.Mallin kehittelyssä ovat olleet mukana kehittäjätyöntekijät, kehittäjäasiakkaat, kuntien työntekijöitä ja opiskelijoita. Mallinnusta ovat kommentoineet keskustelukahvilan kävijät. Mallinnuksen ovat toteuttaneet: Asta Niskala, kehittämispäällikkö, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Anni Tontti, sosiaalityön opiskelija, Lapin yliopisto, Tuuli Viinisuo, kehittäjäasiakas, Rovaniemi ja mallin teknisestä toteutuksesta vastasi suunnittelija Maria Martin Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta.

Linkki malliin

100 Nuori Keminmaan palveluohjauksen käyttäjänä

Nuori Keminmaan palveluohjauksen käyttäjänä

julkaistu 2015

Malliin on kuvattu Keminmaan nuorten palveluohjauskokonaisuus. Tavoitteena on, että peruskoulussa olevat ja sen päättäneet nuoret sekä toisen asteen opiskelijat saavat tarvitsemansa avun ja pääsevät tarvitsemiensa tukitoimien piiriin.

Linkki malliin

099 Posion päihdepalvelupolku

Posion päihdepalvelupolku

julkaistu 2015

Posion malliin on kuvattu aikuisen asiakkaan/potilaan päihdepalvelupolku, kun päihteenä on alkoholi. Mallinnuksen tavoitteena on luoda yhtenäinen tapa ottaa päihteet puheeksi ja selkiyttää eri toimijoiden yhteistyötä. Malli on tarkoitettu ensisijaisesti työntekijöiden tueksi ja perehdyttämisen välineeksi.

Linkki malliin

098 Päihteettömyyden tukeminen Ranuan kunnassa

Päihteettömyyden tukeminen Ranuan kunnassa

julkaistu 2015

Ranualla on mallinnettu päihdetyön asiakkaan palvelupolkua monitoimijaisesti. Mallinnuksessa on keskitytty pääasiassa alkoholiongelman ehkäisyyn, varhaiseen puuttumiseen ja hoitoon.

Malli on tarkoitettu ensisijaisesti kuntalaisille mutta myös työntekijöiden tueksi ja perehdyttämisen välineeksi. Mallia on työstänyt moniammatillinen päihdetiimi ja mukana on ollut myös kehittäjäasiakas.

Linkki malliin

097 Kuntouttava työtoiminta Sodankylän kunnassa

Kuntouttava työtoiminta Sodankylän kunnassa

julkaistu 2014

Malli kuvaa kuntouttavan työtoiminnan prosessia Sodankylän kunnassa.

Linkki malliin

096 Palkkatuki työllistymisen välineenä Sodankylässä

Palkkatuki työllistymisen välineenä Sodankylässä

julkaistu 2014

Palkkatukityöllistäminen siirrettiin 1.1.2011 sosiaalipalveluiden organisaatioon. Tämän mallinnuksen tarkoituksena on selkeyttää palkkatukiprosessia. Punaisena lankana mallinnuksessa kulkee ajatus siitä, että rakennamme asiakaslähtöisesti ja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa johdonmukaisia ja tavoitteellisia polkuja kohti avoimia työmarkkinoita.

Linkki malliin

095 Ennakkoarvioinnin (EVA) käyttö kunnissa

Ennakkoarvioinnin (EVA) käyttö kunnissa

julkaistu 2013

Vaikutusten ennakkoarvioinnilla kunnallisessa päätöksenteossa tarkoitetaan päätösesitysten vaikutusten etukäteen tapahtuvaa arviointia. Ennakkoarvioinnin tavoitteena on jäsentää ja selventää valmistelu- ja päätöksentekotilannetta ja tehdä se läpinäkyväksi ja avoimeksi. Ennakkoarviointi toimii myös työkaluna esittelijöille ja valmistelijoille. Uuden terveydenhuoltolain myötä kunnan on päätöksentekonsa pohjaksi arvioitava ja otettava huomioon päätösten vaikutukset väestön terveyteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Kunnassa eri hallinnonaloilla tehdään runsaasti sellaisia päätöksiä, joilla on vaikutuksia kuntalaisten hyvinvointiin ja terveyteen. Vaikutukset voivat olla erilaisia eri väestöryhmissä. Päätösten vaikutuksista tarvitaan tietoa valmisteluvaiheessa. Ennakkoarvioinnin avulla päätösvaihtoehtojen erilaiset vaikutukset tuodaan näkyviin jo ennen päätöksentekoa. Ratkaisua päätettävään asiaan etsitään kuvaamalla erilaisia päätösvaihtoehtoja ja tarkastelemalla kunkin vaihtoehdon hyviä ja huonoja puolia. Tarvittaessa konsultoidaan sisältöasiantuntijoita ja kuntalaisia. Vertailun tulokset esitetään taulukkona, joka liitetään päätösehdotukseen.

Hankekytkös: PaKaste I - II (Pohjoisen alueen Kaste) 2009 - 2013

Linkki malliin

094 Inarin kotihoidon ja sosiaalityön prosessi

Inarin kotihoidon ja sosiaalityön prosessi

julkaistu 2013

Kotihoitopalvelu on tarkoitettu Inarin kuntalaisille, joilla on tarvetta ja oikeus toimintakyvyn alenemisen vuoksi palveluihin. Mallissa kuvataan nykyistä työprosessia ja sen toimivaa käytäntöä, joka perustuu voimassa olevaan lainsäädäntöön. Tarkoituksena on tarkastella työprosessia kriittisesti, kehittää sitä ja tuoda vanhussosiaalityö kotihoidossa näkyvämmin esille sekä pyytää asiakkaita mukaan kehittämistyöhön.

Linkki malliin

093 Kolpeneen mielenterveyskuntoutusprosessi

Kolpeneen mielenterveyskuntoutusprosessi

julkaistu 2013

Kolpeneen palvelukeskuksen mielenterveyskuntoutus on erityishuoltona toteutettavaa laitoshoitoa nuorille ja aikuisille asiakkaille, joilla on käyttäytymis- ja mielenterveydenongelmia. Palvelun tavoitteena on asiakkaan kokonaisvaltainen arviointi sekä asiakkaan tukeminen löytämään sopivia selviytymiskeinoja arkielämässä.
Mielenterveyskuntoutuksen kuvaus on päivitetty 2013. Ensimmäinen kuvaus tehtiin vuonna 2008. Päivitettyyn versioon on lisätty uutena työparikonsultaatio, joka tarkoittaa asiakkaan omaan toimintaympäristöön vietäviä palveluja. Päivitys on ollut osa mielenterveyskuntoutuksen kehittämisprosessia.

Linkki malliin

092 Kuusamon varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun yhteistyön toimintamalli

Kuusamon varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun yhteistyön toimintamalli

julkaistu 2013

Lapsen hyvä arki 2-hankkeessa (2011-2013) on syvennetty Kuusamon varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun yhteistyötä luomalla toimintamalli kun on kyseessä päivähoito lastensuojelun avohuollon tukitoimena. Mallissa painottuvat ennaltaehkäisevä työ, sujuva tiedonsiirto sekä selkeä vastuun- ja tehtävien jakaminen toimijoiden kesken. Yhteistyön tueksi luotiin käytäntö moniammatillisesta aloituskeskustelusta. Malli tukee aikuisten yhteisvastuullista huolenpitoa lapsen kasvusta, kehityksestä ja oppimisesta.

Malli on tarkoitettu varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun asiantuntijoille. Sen on tarkoitus edistää vanhempien osallisuutta lasta koskevissa asioissa.

Hankekytkös: PaKaste I - II (Pohjoisen alueen Kaste) 2009 - 2013

Linkki malliin