Neuropsykiatrisia erityiskysymyksiä

Neuropsykiatriset erityiskysymykset aiheuttavat usein neuvottomuutta ammattilaistenkin joukossa. Nämä vaativat edelleen lisää tutkimusta ja yhteistä keskustelua.

Materiaali

Tähän osioon kokoamme tietoa niistä erityiskysymyksistä, joihin ei vielä ole paljonkaan esittää olemassa olevia ratkaisuja. Jos löydät materiaalien joukosta työkalun / välineen, jonka haluat ottaa omaan käyttöösi, niin klikkaa sitä. Sivun yläosasta löytyy "lataa ↓ painike" – lataa työkalu/väline ja tallenna omalle koneellesi. Voit täyttää haluamaasi lomaketta sähköisesti tai vaihtoehtoisesti tulosta tyhjä lomake itsellesi ja täytä se käsin.

Sukupuolisuuden kokemukset

Kun neuropsykiatrisen kirjon nuori kipuilee oman sukupuolisuuden kokemisensa kanssa, hän tuntuu kohtaavan kaksinkertaisen muurin vaikkapa sukupuolen korjauksen hoito-ohjelmaan. Jotta hoitoprosessiin pääsee, tulee elämänhallinta olla tasapainossa. Ammattilaisilla on joskus vaikea tunnistaa - vaikeuttaako esimerkiksi autismikirjo elämänhallintaa vai aiheuttaako juuri sukupuolisuuden kokemisen hämmennys vaikeuksia. Liian usein nepsy-kirjon henkilö on jonkinlaisessa noidankehässä asian kanssa. 

Video luentotallenne: Nepsy ja muunsukupuolisuuden kokemus/Asko Niemelä

 

Luentotallenne: Sukupuolen moninaisuus -tuen ja hoidon mahdollisuuksia/Maarit Huuska. Katso video tästä.

Psyykkinen hyvinvointi

Video luentotallenne: Nepsy nuoren ja aikuisen käytöksen haaasteet - Asko Niemelä

 

Päihdeasiat

Tällä kyselytyökalulla voit kartoittaa omaa päihteiden käyttöäsi. Lataa päihdekysely tästä!

Kielelliset pulmat, valikoiva puhumattomuus

Video luentotallenne: Kielelliset pulmat, valikoiva puhumattomuus ja nepsy - Sari Kujanpää

 

Syömishäiriöt

Video luentotallenne: Syömisen pulmat ja nepsy piirteisyys - Pauliina Juntunen