null Yhteistyö on voimaa -sosiaalityön opiskelijan terveiset käytännönjaksolta!

Yhteistyö on voimaa -sosiaalityön opiskelijan terveiset käytännönjaksolta!

Heippa! Olen sosiaalityön opiskelija Hanna Vänttinen Lapin yliopistosta. Tämän kevään ja alkukesän olen ollut suorittamassa syventäviin opintoihin kuuluvaa käytännönopetusjaksoa Poskella, Rovaniemen toimipisteessä. Käytännönjaksollani olen ensisijaisesti perehtynyt Vasa 2 -hankkeen vammaispalveluiden kehittämisen kokonaisuuteen.  Minut otettiin alusta alkaen Posken henkilökunnan toimesta hyvin vastaan ja toivotettiin tervetulleeksi tutustumaan myös muihin kehittämisen kokonaisuuksiin. Olenkin tutustunut vammaispalveluiden lisäksi mielenterveys- ja päihdepalveluiden, opiskeluhuollon ja rakenteellisen sosiaalityön kehittämiseen. 
 
Käytännönjaksollani olen osallistunut työpajoihin ja valmennuksiin, kehittäjäasiakaskahvilan suunnitteluun ja toteutukseen, tiedon koostamisen sekä materiaalien tekemiseen työpajoihin ja valmennuksiin. Etenkin valmennuksiin ja moniammatillisiin työpajoihin osallistuminen sekä kehittäjäasiakastoiminnassa mukana oleminen ovat olleet erityisen antoisia oman oppimiseni kannalta. 
 
Käytännönjaksoni loppupuolella pidin myös Posken henkilökunnalle webinaarin kehitysvammaisten henkilöiden työllistymisestä. Esitys pohjautui yliopistolle tekemääni käytännönjakson kirjalliseen esseemuotoiseen työhön. Koska ensisijaisesti perehdyin käytännönjaksoni aikana  vammaispalveluiden kehittämiseen, oli minulle luontevaa valita aihe, joka käsittelee vammaisuutta. Huomasin aihetta tarkemmin pohtiessa ja kirjallisuuteen tutustuessa, että kehitysvammaisten henkilöiden palkkatyöhön työllistymiseen liittyy epäkohtia, joita halusin työssäni käsitellä. Lisäksi epäkohdat yhdistyivät rakenteelliseen sosiaalityöhön, josta myös olen kiinnostunut.  
 
Pitämässäni webinaarissa nostin esiin, että kehitysvammaisten henkilöiden palkkasuhteiseen työhön työllistymiseen liittyy yhteiskunnallisia haasteita, jotka liittyvät yleisesti asenteisiin, yhteiskunnan odotuksiin ja toimimattomiin rakenteisiin. Nostin myös esiin, että oikeusnäkökulmainen lähestymistapa ohjaisi kiinnittämään huomion vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumiseen ja oikeuksien toteutumisen esteenä oleviin tekijöihin.  Rakenteellisen sosiaalityön tehtävänä on nostaa esiin ja tuottaa tietoa epäkohtia ja epätasa-arvoa tuottavista tekijöistä. Yhdistämällä oikeusnäkökulma rakenteelliseen sosiaalityöhön voitaisiin pyrkiä muuttamaan oikeuksien toteutumisen esteenä olevia asenteita ja rakenteita. Kehitysvammaisten henkilöiden työllistymistä palkkatyöhön (ja oikeutta siihen) edistäisi esimerkiksi monitoimijainen yhteistyö, laaja-alainen asenteiden muutostyö, työnantajien tukeminen ja tietoisuuden lisääminen sekä henkilön oma motivaatio ja perheen antama tuki. 
 
Nyt on aika kiittää. Suuri kiitos kaikille Posken asiantuntijoille ja yhteistyökumppaneille! Tämän käytännönjakson jälkeen jatkan matkaani kehittämismyönteisenä ja toiveikkaana. Poskella olen oppinut yhteistyön olevan eteenpäin vievä voima eikä ihmissuhde- ja verkostotaitojen tai palvelujärjestelmän tuntemisen tärkeyttä kehittämistyössä voi liiaksi korostaa. 

 

Terveisin, Hanna Vänttinen