null Saamenkielisen neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämiskuulumisia

Saamenkielisen neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämiskuulumisia

13.6.2024

Saamenkielisen neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämistyössä on ollut paljon työnsarkaa kevään -24 aikana. Saamenkielisistä ammattilaisista koostuva kehittämistiimi on kokoontunut kerran kuussa ja lisäksi hankkeen sisällä ja eri sidosryhmien kanssa on tehty tiivistä yhteistyötä monenlaisten asioiden äärellä niin avoimissa kutsu-/info-tilaisuuksissa kuin erilaisissa työpajoissa.

Saamenkielisten ammattilainen kehittämistiimi on kevään aikana työstänyt saamenkielisen palvelupolun sisältöjä sekä antanut suuntaviivoja kehittämistyölle. Lisäksi hankkeen palvelumuotoilija on esitellyt kehittämistiimille visuaalista neuropsykiatrista palvelupolkua, johon on annettu kommentteja mitä olisi tärkeä ottaa huomioon saamenkielisen palvelupolun näkökulmasta. Palvelupolun kommentointiin saamenäkökulmasta oli mahdollisuus myös kesäkuun alussa avoimissa tilaisuuksissa neurokirjon järjestöille ja Lapin alueen ammattilaisille, mutta palautetta saamenkielisestä ja kulttuurinmukaisesta näkökulmasta emme juuri saaneet. Jokaisella on edelleen mahdollisuus käydä tutustumassa palvelupolkuun täältä (linkki avautuu uuteen välilehteen) ja jättää omia kehittämisehdotuksia sekä kommentteja.

Aiemmin olemme uutisoineet tammi-helmikuussa teettämästämme kyselystä koskien Lapin hyvinvointialueen neurokirjoon liittyviä palveluita ja kehittämisehdotuksia. Kyselyyn oli mahdollista vastata suomen kielen lisäksi pohjois-, inarin- ja koltansaameksi, ja tätä mahdollisuutta oli hyödynnetty. Kyselyssä oli myös omia kysymyksiä koskien saamenkielisiä ja kulttuurinmukaisia neurokirjoon liittyviä palveluita, joihin saimme jonkin verran vastauksia. Voit tutustua uutiseen ja kyselyn tuloksiin täältä (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Syksyn pilotit

Syksyn -24 aikana hankkeessa starttaa neuropsykiatriseen palvelupolkuun liittyvät yhteiset suomen- ja saamenkieliset pilottikokeilut. Itsessään palvelupolku tullaan pilotoimaan loppusyksystä ja testaamaan sen toimivuutta käytännön työssä. Tämä tulee sisältämään mahdolliset Lapin hyvinvointialueen yhteiset lomakkeet ja eräänlaiset tsekkilistat, joilla pyritään sujuvoittamaan polulla etenemistä erityisesti eri siirtymävaiheissa. Nämä tullaan kääntämään myös saamen kielille.

Syys-lokakuussa starttaa kuuden kerran mittaiset etäryhmävalmennukset, jotka on suunnattu nuorille (13-17v) ja yli 18-vuotiaille aikuisille neurokirjon henkilöille. Ryhmä on matalan kynnyksen tukea eikä ryhmään osallistuakseen vaadita diagnoosia. Aikuisten ryhmiä pilotoidaan yksi suomenkielinen, mutta nuorten ryhmä pilotoidaan sekä suomen- että saamenkielisenä. Lisää tietoa etäryhmävalmennuksista tulee viimeistään elokuussa.

Lapin digiNepsy-klinikan Nepsy-chat liitetään osaksi Apua huoliin –verkkoauttamisen kokonaisuutta. Tämä pilotti starttaa elokuussa ja lisätietoa tästä tullaan antamaan kesän aikana. Kaksi kertaa kuussa chatissa on vastaamassa pohjoissaamenkielisiä ammattilaisia, joilla on neurokirjon osaamista. Tarjolla on siis pohjoissaamenkielistä ja saamelaisen kulttuurin mukaista tukea ja neuvontaa. Chatissa voi asioida, vaikka ei saamen kieltä osaisikaan.

Osaamisen vahvistaminen

Olemme alkuvuoden ja kevään aikana saaneet vahvistettua saamenkielisten ammattilaisten neurokirjon osaamista: hankkeen järjestämiin ADOS2- ja neuropsykiatrinen valmentaja-koulutuksiin osallistui molempiin yksi pohjoissaamenkielinen työntekijä. ADOS2-menetelmä on havainnointimenetelmä autismikirjon häiriöiden tunnistamiseen ja diagnosointiin. Menetelmällä saadaan tietoa tutkittavan kommunikoinnista, sosiaalisesta vuorovaikutuksesta ja toimintatavoista erilaisissa tilanteissa. Neuropsykiatrinen valmentaja-koulutuksessa annettiin tietoa neuropsykiatrisista erityisvaikeuksista ja lisättiin käytännön keinoja tukea, ohjata ja valmentaa neurokirjon henkilöitä heidän arjessaan.

Sen lisäksi, että saamenkielisten ammattilaisten neurokirjon osaamista on lisätty, on hankkeen kautta tarjottu koulutusta niin ammattilaisille kuin kansalaisille neurokirjosta saamelaisuuden näkökulmasta. Tähän Lapin hyvinvointialueella on vahvaa osaamista mm. terveydenhoitaja/nepsyvalmentaja Elle Aikiolla, joka on jakanut asiantuntemustaan neuropsykiatristen valmentajien koulutuksessa, autismitietoisuuden webinaarissa ja ammattilaisille suunnatussa Nepsykahvilassa. Syksyn tulevia osaamisen vahvistamisen koulutuksia neurokirjosta saamekontekstissa tulee adhd-tietoisuuden webinaarissa 10.10. klo 13-15 ja ammattilaisille suunnatussa koulutuksessa 11.12. klo 14-15.30. Lisäksi neurokirjosta saamelaisuuden näkökulmasta tullaan puhumaan vierailussa ADHD-podiin (linkki aukeaa uuteen välilehteen). 

Saamenkielinen ja kulttuurinmukainen materiaali

Osa kehittämistiimin jäsenistä on osallistunut kevään aikana avoimeen työryhmään, jossa on kartoitettu olemassa olevaa neurokirjoon liittyvää materiaalia ja tehty suunnitelmaa mihin hankkeen aikana kiinnitetään vielä huomiota. Palaveriin on osallistunut kehittämistiimin jäsenten lisäksi työntekijöitä Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskukselta ja Norjan puolelta SANKS:sta.

Tavoitteena on koota olemassa olevaa sekä tuottaa uutta neurokirjoon liittyvää materiaalia, jonka sijoituspaikka on Lapin digiNepsy-klinikka (linkki avautuu uuteen välilehteen). Koonnin ja uuden materiaalin suhteen teemme yhteistyötä kahden opiskelijan (YAMK ja AMK) opinnäytetöiden myötä. Luvassa on mm. saamenkielinen ja kulttuurinmukainen kommunikaatiopassi, jota voi hyödyntää työskentelyssä neurokirjon henkilöiden kanssa.

Kehittämistiimin sisältä on noussut tarve saamenkielisille alkukartoituslomakkeille ja neurokirjon sanastolle. Pyrimme kääntämään hankkeen aikana joitain lomakkeita ainakin pohjoissaameksi ja työstämään pienen nepsysanaston. Pohjoissaamen priorisoimme siitä syystä, että tällä hetkellä kaikki Laphan alueella saamenkielisiä neuropsykiatrisia palveluita tarjoavat ammattilaiset ovat pohjoissaamenkielisiä.

Tulevia suunnitelmia

Kaikella edellä kuvatulla tähtäämme hankkeen tavoitteeseen vahvistaa saamenkielisiä ja kulttuurinmukaisia neuropsykiatrisia palveluita. Kesälomien jälkeen saamenkielisistä ammattilaisista koostuva kehittämistiimi jatkaa työskentelyä pitkälti suomenkielisen palvelupolun kehittäjien kanssa samoissa työpajoissa. Tämä on järkevää viimeistään tässä kohtaa, sillä palvelupolku on kielestä riippumatta sama, vaikka se vaatiikin työstöä koko Lapinhyvinvointialueen lisäksi saamenäkökulmasta. Työpajoja tullaan järjestämään 3. viikon välein. Syksyn aikana tullaan mm. täydentämään ja täsmentämään ammattilaisille suunnattua palvelupolkua, luodaan asiakkaille suunnattu palvelupolku, työstetään palvelupolun nivelvaiheita ja jatketaan Lapin digiNepsy-klinikan kehittämistyötä. Kaikessa kehittämisessä tullaan huomioimaan saamenkielisyys ja kulttuurinmukaisuus. Näiden ohella meillä pyörii pilottikokeilut ja työskennellään saamenkielisen ja kulttuurinmukaisen neurokirjoon liittyvän materiaalin eteen. Syksystä on tulossa tiivis, mutta mielenkiintoinen!

Pääset tutustumaan kehittämistyöhön lisää Inarissa Ijahis Idja –festivaaleilla 15.-16.8.24, kun saamenkielisen neuropsykiatrisen palvelupolun asiantuntija saapuu paikalle esittelemään tähän asti tehtyä työtä ja kuulemaan festivaalikävijöiltä kehittämisideoita.

Olethan huomannut, että voit seurata neuropsykiatriseen palvelupolkuun liittyvää kehittämistyötä myös e-kollegassa täältä (linkki avautuu uuteen välilehteen). Lisäksi tiedotamme ajankohtaisista asioista Lapin digiNepsy-klinikan Instagramissa ja Facebookissa (linkit avautuvat uuteen välilehteen), sekä Lapin hyvinvointialueen ammattilaisille Kaltiossa.

 

Lisätietoja:

Pilvi Vuomajoki

Henkilökortti