Neuropsykiatrinen palvelupolku - ekollega

Neuropsykiatrinen palvelupolku

Neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämisen tavoitteena on 

  • Selkiyttää neuropsykiatrista palvelupolkua
  • Vahvistaa saamenkielisiä ja kulttuurinmukaisia neuropsykiatrisia palveluita

Toimenpiteinä on todettu

  • Vahvistaa neuropsykiatristen häiriöiden tunnistamista, tutkimista sekä hoitoon ohjautumista ja osaamisen vahvistamista
  • Saamenkielisten neuropsykiatristen häiriöiden hoito- ja palveluketjun kuvaaminen ja integrointi osaksi alueen saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palveluiden kokonaisuutta

Lopputuotoksena meillä on 

  • Neuropsykiatrisiin tutkimuksiin ohjautuminen mallinnettu ja osaamista on vahvistettu sekä saamenkielisiin palveluihin ohjautuminen on kuvattu

Kehittämistyössä on tavoitteena kuvata selkeä ja konkreettinen palvelupolku sekä kansalaisen että ammattilaisen näkökulmasta suomen ja saamen kielillä. Palvelupolussa huomioidaan koko elämänkaari, saamen kielisyys ja kulttuurinmukaisuus omana kokonaisuutenaan ja erityistä huomiota kiinnitetään erilaisiin nivel- ja siirtymävaiheisiin. Kehittämistyötä tehdään yhteiskehittämällä. 

Suomenkielisen palvelupolun kehittämistä tehdään ammattilaisten työryhmissä, jotka on koostettu ikäryhmittäin: lapset, nuoret ja aikuiset. Saamenkielisillä ammattilaisilla on oma työryhmänsä ja heidän kehittäminen keskittyy pääsääntöisesti lapsiin ja nuoriin. Kaikissa työryhmissä on pyritty huomioimaan Lapin hyvinvointialueen eri palvelualueet sekä eri sektoreiden ammattilaisten (SiSoTe) edustukset. Työryhmät kokoontuvat säännöllisesti etäyhteyksien välityksellä sekä tarvittaessa pari kertaa lähitapaamisessa, missä pyritään myös tiivistämään ammattilaisten keskinäistä yhteistyötä. 

Kehittämistyössä on tiiviisti mukana myös palveluiden käyttäjistä koostuva kehittäjäryhmä. Kehittäjäryhmään kuuluu vapaaehtoisia, joilla on kokemusta joko omasta tai lapsensa kautta erilaisista palveluista ja palvelujärjestelmästä liittyen neuropsykiatrisiin asioihin ja palveluihin, myös saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palveluiden osalta. Kehittäjäryhmä aloittaa toimintansa vuoden 2024 alkupuolella.

 

Lisätietoja
 

Marjo Häyry
erityisasiantuntija, neuropsykiatrinen palvelupolku
p. 040-6208291
marjo.hayry(at)poske.fi

Pilvi Vuomajoki
asiantuntija, saamenkieliset neuropsykiatriset palvelut
p. 040- 6507559
pilvi.vuomajoki(at)lapha.fi

Ajankohtaista

 

Ajankohtaisia hankekuulumisia 6

Tässä jälleen ajankohtaisia hankekuulumisia hanketiimiltä:

Kehittämistyöryhmät

Suomenkielisen palvelupolun kehittämisessä toteutui jo 6. työpaja 23.4.2024, kevään toiseksi viimeinen. Tarkastelimme työpajassa hahmotelmaa visuaalisesta polusta, sen jatkokehittämisestä ja juurtumisesta sekä suuntasimme katseita jo syksyyn ja kehittämisen painopisteisiin siellä. Sovittiin, että keskitymme palvelupolun rakentamisen lisäksi (etä)ryhmävalmennuksen suunnittelemiseen sekä yhteneväisten lomakkeiden työstämiseen. 

Sovitut työpajat tälle keväälle:

ti 21.5. klo 13–15 Teams

Saamenkielisen ja kulttuurinmukaisen palvelupolun kehittämisen työryhmä kokoontui 25.4.2024 ja siellä työryhmä oli samojen teemojen ympärillä kuin suomenkielinen polun työryhmäkin, ja tämän lisäksi he tarkastelivat nuorten palvelupolun alkupäätä ja siihen liittyviä prosesseja.

Sovitut työpajat tälle keväälle:

ti 23.5. klo 13–15 Teams

 

Kehittäjäasiakastyöryhmä

Kokemuskehittäjätyöryhmä on koottu ja se koostuu kuudesta kehittäjästä. Tämä kehittäjätyöryhmä kokoontuu tänä keväänä kerran, 14.5. klo 13–15. Kutsu työpajaan on lähtenyt työryhmään kuuluville.

 

Järjestöjen työryhmä

Lapin alueella toimivia järjestöt on kutsuttu mukaan kehittämiseen ja heidän kanssa ensimmäinen tapaaminen on 7.6.2024 klo 9–10.30. Mukaan on kutsuttu Lapin autismikirjo ry, Lapin adhd-yhdistys ry, Pohjois-Suomen autismikirjo ry, Neppari -hanke, Elo ry, ADHD- liitto ry sekä Autismiliitto ry.

 

Palveluiden kehittämisen kyselyn tulokset

Saimme vihdoin analysoitua kyselyymme tulleet 201 vastausta ja koostettua niistä yksi yhtenäinen koonti. KYSELYN TULOKSET Koostimme tuloksista myös uutisen ekollega- verkkosivuille Me kysyimme nepsypalveluiden kehittämisestä ja te vastasitte 201 kertaisesti! Tässä tuloksia! - ekollega - Virtu

 

Lapin digiNepsy- klinikka

Somekanavat FB https://www.facebook.com/digiNepsy/ ja

IG https://www.instagram.com/diginepsy/  

Verkkosivuston saavutettavuus -työkalun kustomointi- lisäosa on nyt käytännössä valmiina. Seuraavaksi odotamme byrokratian rattaiden pyörähtämistä ja toivon mukaan pääsemme testaamaan sitä piakkoin.

DigiNepsy- klinikan verkkosivuille on luotu työversio uudesta rakenteesta ja seuraavaksi kehittäjätiimi alkaa tuottamaan sinne sisältöä. Pyrimme saamaan verkkosivuston auki kommenteille ja jatkokehittämisen ehdotuksille kesälomien jälkeen.

 

Nepsy-chat

Nepsy-chat kuuluu olennaisena osana Lapin digiNepsy- klinikan palveluihin ja on myös meidän kehittämisemme kohteena. Pyrimme saamaan Nepsy- chatin osaksi isompaa Apua huoliin- chatkokonaisuutta.  

Tähän liittyen kartoitamme tällä hetkellä mahdollisia kiinnostuneita nepsyalan ammattilaisia Nepsy-chattiin vastaajiksi. Meillä on jo listalla innokkaita ammattilaisia, mutta edelleen mukaan mahtuu. Laita ihmeessä viestiä marjo.hayry@poske.fi, mikäli kiinnostuit!

 

Koulutukset, tilaisuudet, tapahtumat

Osaamisen vahvistamisen suunnitelma on edennyt siihen vaiheeseen, että koulutustarjoukset on käyty läpi ja ne ovat valmiina hyväksymistä varten ja sitä kautta vahvistamiseen. Pääsemme kalenteroimaan koulutuksia syksylle ja ilmoittautumiset auki jo vielä ennen kesälomia.

Nepsykahvila on avautunut ammattilaisille jo viisi kertaa eli ollaan kevään osalta puolessa välissä. Kaikkien kahviloiden tallenteet ovat teidän käytössänne jo ja piakkoin saavutettavassakin muodossa www.ekollega.fi. Tulemme kysymään seuraavassa kahvilassa ajatuksia syksyn osalta; jatketaanko Nepsykahviloita ja jos niin, millaisilla teemoilla. Jos jo nyt on mielessä jokin toive teemasta, mielellämme otamme sen vastaan!

Seuraavan kerran Nepsykahvila on auki 28.5. klo 15–15.45 ja teeman tuolloin ”Oikeat kysymykset" ja alustamassa on ADHD- liiton vertais- ja kokemustoiminnan asiantuntijat. 

 

Save the date! Ti 4.6. klo 13–15 on tulossa Tourette tietoisuus kuukauden -webinaari, missä puhumassa on mm. Suomen Tourette- ja OCD- yhdistyksen toiminnanjohtaja Tuula Savikuja ja kokemustoimija. Seuraile tästä ilmoittelua www.ekollega.fi/tapahtumat

 

3.6.2024 klo 14–15 Teams pidämme kaikille avoimen infotilaisuuden nepsypalvelupolun kehittämisen kokonaisuuteen liittyen. Kaikilla Lapin alueen ammattilaisilla on mahdollisuus tulla kuulemaan kehittämisen tilanteesta sekä antamaan omia erittäin tärkeitä jatkokehittämisen ajatuksia ja ideoita. Toivomme, että tulet ja otat kollegasi myös mukaan! Tarkemmin tietoa löydät ekollegan tapahtumakalenterista.

 

 

Kehittämisterveisin,

Marjo ja Pilvi

Kehittämiskokonaisuuteen liittyvät sivut