Neuropsykiatrinen palvelupolku - eKollega
Neuropsykiatrinen palvelupolku
VASA 2- hankkeessa kehitetään neuropsykiatrista palvelupolkua
Kehittämistyön tavoitteet
- Selkiyttää ja vahvistaa sekä suomenkielistä että saamenkielistä neuropsykiatrista palvelupolkua
- Tukea ja vahvistaa ammattilaisten osaamista hoito- ja palveluketjun eri vaiheissa sekä monikanavaisten palveluiden käyttöönotossa
- Lisätä asiakasosallisuutta palveluita kehitettäessä
Kehittämistyön tuloksena
- Neuropsykiatrinen palvelupolku sisältäen myös saamenkieliset ja kulttuurinmukaiset neuropsykiatriset palvelut
- Neuropsykiatrisiin tutkimuksiin ohjautuminen mallinnettu ja osaamista on vahvistettu sekä saamenkielisiin palveluihin ohjautuminen on kuvattu
Ajankohtaista
(sivulla olevat linkit avautuvat uusiin välilehtiin)
Neuropsykiatrinen palvelupolku
Keväällä 2025 neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämisessä ollaan valmiita palvelupolun pilottivaiheeseen. Suunnitelmana on lähteä mallintamaan tehtyä polkua valittujen opiskeluhuollon ammattilaisten keskuudessa 6–17- vuotiaiden lasten ja nuorten parissa. Tällä pilotilla me tuemme perustason varhaista ja matalan kynnyksen tukea lapsille, nuorille ja perheille. Tarkoitus yhdistää hankkeestamme nepsy, saamenepsy, OPH sekä mielenterveyspalvelujen kokonaiskehittäminen.
Pienten lasten alle 6v. osalta palvelupolkua vahvistetaan ja se mallinnetaan. Keskiössä on perheiden varhainen ja matalan kynnyksen tuki.
Aikuisten yli 18v. palvelupolku rakennetaan digihoitopolkuna, tässäkin tärkeänä on matalan kynnyksen ja varhainen tuki sekä aikuisen lähiverkoston tukeminen. Tätä kehittämistyötä tulee tekemään kuntoutussuunnittelija Maila Haltia.
Palvelupolun kokonaisuutta täydennetään muutoinkin vielä kevät 2025.
Kerromme näistä lisää keväällä, kun suunnitelmat varmistuvat!
Digipalvelut neuropsykiatrisella palvelupolulla
Vire- etäryhmävalmennusmalli
Vire-etäryhmävalmennus on matalan kynnyksen tukea toimintakykyyn ja arjen hallintaan, samalla mahdollistetaan vertaistuellinen kohtaaminen. Etäryhmävalmennusta pilotoitiin ensimmäisen kerran AikuistenVireella yli 18- vuotiaille syksyllä 2024. Pilotista tarkemmat tulokset julkaistaan vuoden 2025 alkupuolella.
Vire- etäryhmävalmennus sisältää yhteensä 6 valmennuskertaa ja se toteutetaan kokonaan etänä tietoturvallisen Teams- etävastaanoton kautta. Valmennukseen osallistuakseen ei tarvita diagnoosia eikä lähetettä. Ryhmä on suljettu tarkoittaen, että vain ryhmään valitut voivat osallistua valmennukseen. Jokaisella valmennuskerralla on oma teemansa. Valmennuksen toteutuksesta vastaa ammattilaistyöpari.
NuortenVire on alkamassa helmikuulla 2025. NuortenVireessa on kaksi ryhmää haussa; suomenkielinen ja pohjoissaamenkielinen.
Tarkemmin etäryhmävalmennuksesta ja alkavasta NuortenVire- piloteista voit lukea Etäryhmävalmennus - ekollega - Virtu.
Vire- etäryhmävalmennustoimintamallista tulee myös kuvaus Innokylään kevään 2025 aikana.
Nepsy-chat
Nepsy- chattia pilotoitiin syksyllä 2024. Pilotissa Nepsy-chat liitettiin osaksi Apua huoliin verkkoauttamisen kokonaisuutta ja näin saatiin palvelulle vahvat jo olemassa olevat raamit. Palvelu jatkuu vuonna 2025.
Nepsy-chat on tarkoitettu nuorille, aikuisille, perheille ja ammattilaisille. Palvelu on anonyymia matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa. Palvelussa on vastaamassa Lapin alueen ammattilaisia. Nepsy-chatissa saa palvelua sekä suomeksi että pohjoissaameksi ja/ tai kulttuurinmukaisesti (kk. 2. ja 4. torstai).
Nepsy-chattiin pääset tästä linkistä Lapha.fi.
Nepsy-chat toimintamallin kuvaukseen pääset tutustumaan tarkemmin Innokylässä Nepsy-chat, Lapin HVA (RRP, P4, I1) | Innokylä
Lapin digiNepsy- verkkosivusto
Lapin digiNepsy- verkkosivut uudistuvat ja niistä rakennetaan laaja neurokirjon perustiedon ja materiaalin kokonaisuus. Sivustolle tulee myös kaikki hankkeessa tuotetut materiaalit.
Sivusto pyritään integroimaan osaksi Lapin hyvinvointialueen verkkosivuja ja ammattilaisten intraa Kaltiota.
Ota seurantaan Lapin digiNepsyn somekanavat Facebook ja Instagram
Ammattilaisten osaaminen vahvistaminen
Osaamisen vahvistamisen webinaarit
Syksyllä 2024 järjestettiin Lapin hyvinvointialueen ammattilaisille osaamisen vahvistamisen webinaareja. Osaamisen vahvistamisen tarpeet nousivat esiin ammattilaisille tehdystä kyselystä sekä kehittämisen työpajoissa. Kaikista (pl. Toimintakyky ja ICF arjen työssä) webinaareista on tallenteet ammattilaisten käytössä.
Webinaareja oli kaikkiaan viisi:
-
Oivalla adhd - keinoja arkeen ja kohtaamiseen
-
Toimintakyky ja ICF arjen työssä
-
Autismikirjon henkilön kohtaaminen - mitä jokainen meistä voi huomioida työssään
-
Tourette tänään – tietoa ja tukea arkeen
-
Neurokirjo saamelaisuuden näkökulmasta
Järjestetyistä webinaareista voi lukea lisää UUTISESTA
Nepsykahvila
Nepsykahvila oli avoinna vuoden 2024 ajan säännöllisesti ja matalalla kynnyksellä ammattilaisille. Nepsykahvilan tavoitteena oli jakaa perustietoa neurokirjosta alustusten muodossa. Näissä alustuksissa oli myös punaisena lankana antaa ammattilaisille välineitä omaan toimintaan kohtaamistilanteissa. Jokaisesta alustuksesta on tallenne ja tulee löytymään Youtubesta NEPSYKAHVILAN YOUTUBE- SOITTOLISTA
Antoisia hetkiä tallenteiden parissa!
Nepsykahvilan vuodesta voi lukea lisää UUTISESTA
Nepsykahvila- toimintamallin kuvaus löytyy Innokylästä Nepsykahvila - neurokirjon ymmärrystä ja yhteisöä ammattilaisille, Lapin HVA (RRP,P4,I1) | Innokylä
Ammattilaisen työvälineitä
Neuromonimuotoisen työyhteisön huoneentaulu (yhteistyössä mielenterveys- ja riippuvuuspalvelujen tiimin kanssa)
Neuromoninaisuus rikastuttaa työyhteisöä, mutta voi tuoda eteen myös tilanteita, jotka askarruttaa niin neurokirjon henkilöä kuin hänen neurotyypillistä työkaveriaan. Jokainen on vastuussa
työpaikan turvallisen ilmapiirin luomisesta, johon kuuluu mm. erilaisuuden hyväksyminen. Turvallinen ilmapiiri luo hyvät olosuhteet kertoa avoimesti miten kokee asioita ja mikä auttaa työpäivän aikana eteen tulevissa tilanteissa.
Laita tämä huoneentaulu työyhteisöösi seinälle ja kerro näin, että teillä jokainen saa olla oma itsensä.
Herätteen tarkempi toimintamallikuvaus Innokylässä Neuromonimuotoinen työyhteisö - huoneentaulu, Lapin HVA (RRP, P4, I1) | Innokylä
NEUROMONIMUOTOISEN TYÖYHTEISÖN HUONEENTAULU
Kyllästyttääkö darra? Päihteiden käytön puheeksi ottamisen työkalu (yhteistyössä mielenterveys- ja riippuvuuspalvelujen tiimin kanssa)
Työkalun tarkoituksena on herättää pohtimaan päihteidenkäytön syitä ja vaikutuksia arkeen. Jos päihteidenkäyttö herättää huolta, niin työkaluun on koottu matalankynnyksen oma-apu- ja chat-palveluita sekä ohjataan tarvittaessa sote-palveluihin. Voit tulostaa itsellesi oman työkalun päihdeherätteet_digi.
Herätteen tarkempi toimintamallikuvaus Innokylässä Kyllästyttääkö darra? – Päihteidenkäytön puheeksi ottamisen herätetyökalu, Lapin HVA (RRP, P4, I1) | Innokylä
Mitä sulle kuuluu? Mielen hyvinvoinnin herätetyökalu (yhteistyössä mielenterveys- ja riippuvuuspalvelujen tiimin kanssa)
Työkalun tarkoituksena on herättää pohtimaan mielen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja niiden vaikutuksia arkeen. Jos herää huolta, niin työkaluun on koottu matalankynnyksen oma-apu- ja chat-palveluita sekä ohjataan tarvittaessa sote-palveluihin. Voit tulostaa itsellesi oman työkalun mieliherätteet_digi.
Herätteen tarkempi toimintamallikuvaus Innokylässä Mieli myllerryksessä? – Mielen hyvinvoinnin puheeksi ottamisen työkalu, Lapin HVA (RRP, P4, I1) | Innokylä
Lisätietoja
Marjo Häyry
erityisasiantuntija, neuropsykiatrinen palvelupolku
p. 040-6208291
marjo.hayry(at)poske.fi