null Omaolo käytettävissä jo yli kolmasosassa Lapin kunnista!

Omaolo käytettävissä jo yli kolmasosassa Lapin kunnista!

Käyttöönottojen ja Omaolon kehittämistoimien ajankohtaistilanne

Omaolon käyttöönottojen tukea jatkettiin vuonna 2022 Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa. VASA-hankkeen Omaolo suunnittelijan Tanja Gullstenin kanssa aloitettiin tiivis yhteistyö elokuussa. Omaolo-palveluiden käyttöönoton tukea on tarjottu hankkeista niin ammattilaisille suunnatun koulutuksen, kuin pääkäyttäjien tuen muodossa. Yhteistyötä on myös tehty tiiviisti Lapin alueen koordinoivien Omaolo-pääkäyttäjien kanssa sekä kuntien Omaolon pääkäyttäjistä koostuvan verkoston kanssa. Vuoden aikana kunnille on toteutettu kaksi muutosvalmennuksen kierrosta yhdessä DigiFinlandin kanssa. Valmennuksiin osallistuttiin Inarista, Sallasta, Torniosta, Ylitorniolta, Rovaniemeltä sekä Tervolasta.

Vuoden lopulla Omaolon oirearviot ovat käytettävissä Inarin, Kittilän, Kemin, Ranuan, Muonion, Enontekiön ja Sodankylän kuntien asukkailla. Lisäksi Pelkosenniemellä ja Sodankylässä asuvat voivat hyödyntää Omaolosta löytyviä palvelutarpeen arvioita. Sodankylässä ja Kemijärvellä on lisäksi käytössä lasten terveystarkastuksiin liittyviä määräaikaistarkastuksia.

Ensi vuonna työ jatkuu

Omaolon käyttöönottoa tuetaan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeesta myös ensi vuonna. Lapin alueella on vielä kuntia, joissa Omaolon käyttöönotto on työn alla ja käytössä olevia palvelukokonaisuuksia laajennetaan (esimerkiksi oirearviot, määräaikaistarkastukset). Työtä tullaan myös ensi vuonna tekemään yhteistyönä eri toimijoiden kanssa.

Omaolosta löytyvät hyvinvoinnin kokonaisuudet tulevat alkuvuoden aikana käyttöön Kemissä ja Kittilässä osaksi asiakkaan kokonaisvaltaista hoitopolkua. Kemissä on käynnissä monialainen pilotointi ja Kittilässä paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden hoidosta ottaa koppia nimetty coach-hoitaja. Syksyn työpajoissa myös muissa kunnissa suunniteltiin Omaolon terveystarkastuksen tai hyvinvointitarkastuksen käyttöönottoa.

Lapin alueen ikäneuvolatoimintamallia kehitettiin vuoden aikana ikäihmisten palveluiden suunnittelijan Ringa Härkösen sekä terveyden edistämisen erityisasiantuntijan Mervi Pirkolan kanssa. Ikäneuvolatoimintamallin kehittämistoimiin ja pilotointiin on saatu Lapin kuntia mukaan jokaiselta palvelualueelta ja suunnittelu sekä toteutus jatkuu ensi vuonna. Omaolon terveystarkastus tulee olemaan osa toimintamallia. Terveystarkastusta käytetään asiakkaan terveys- ja hyvinvointiriskien kartoittamiseksi.

Digitaalisen palvelun käyttöönotto

Digipalveluiden käyttöönotto sosiaali- ja terveydenhuollossa ei ole vain yhden lisätyökalun ottamista ammattilaisten käyttöön. Kun palvelu toimii ammattilaisen ja asiakkaan välisenä yhteydenottokanavana ja digipalveluista halutaan saada niiden mahdollistamat hyödyt, on tärkeää pohtia digipalvelun käyttöä niin ammattilaisen kuin asiakkaan näkökulmasta. Riittävä resursointi käyttöönottovaiheessa kannattaa – ammattilaiset tarvitsevat riittävästi perehdytystä sekä koulutusta digipalveluiden käyttöön. Tällöin käyttöönotto on nopeampaa ja palvelun juurtuminen on todennäköisempää. Digitaalista palvelua ei ole tarkoitettu syrjäyttämään muita palveluita vaan niiden tarkoitus on lisätä palveluiden saatavuutta mahdollistamalla asiointi paikka- ja aikariippumattomasti sekä tuoda uusia palveluita jo olemassa olevien rinnalle sekä mahdollistaa asiointi eri välinein.

"Uusi palvelu saattaa hirvittää, kun totuttu on puhelimen pirinään, ihmiset seisoo ja odottaa, vaikka Omaolosta apua nopeamminkin saa. Omaoloon kannattaa satsata ja sinne asiakkaat ohjata, onhan se palvelu verraton, sieltä moni jo ohjeet ja avun saanut on.
Joulunakin Omaolo antaa ohjeita, joko ohjaa soittamaan tai itse hoitamaan, ammattilaiselle lähetys onnistuu, jos vaiva kiireetön ja odotus onnistuu.
Suunnataan yhdessä uuteen digiaikaan, se on sitä uuden vuoden taikaa."

Rauhaisaa joulua ja upeaa ensi vuotta! Kiitos kaikille yhteistyöstä, jatketaan ensi vuonna!

Lisätietoja:

Mari Tervo
Suunnittelija │ Omaolo
Puh. 040 181 1596
mari.tervo@poske.fi
Tulevaisuuden sote-keskus -hanke

Tanja Gullsten
Omaolo -suunnittelija
Puh. 040 620 8291
tanja.gullsten@poske.fi
VASA - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke