Terveyden edistäminen - ekollega
Terveyden edistäminen
Uutiset
- 7.2.2023: Lapin hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille – tältä nuorten ehkäisypalvelujen pitäisi nuorten mielestä näyttää
- 2.2.2023: Tilaa Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen uutiskirje lapha.fi-sähköpostiisi
- 20.1.2023: Maksuton ehkäisy sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille
- 21.12.2022: Saamen kielten ja kulttuurin verkkokurssi sote-ammattilaisille
Elintapoihin puuttuminen vaikuttaa suoraan kansantauteihin
Lapissa sairastetaan paljon, neljänneksi eniten koko maassa. Kansantaudit ovat valtakunnallisesti suurin syy sairastamiseen. Kansantautien takia ihmisten elämänlaatu huononee, työkyvyttömyys lisääntyy ja ihmiset kuolevat. Tämä taas rasittaa terveydenhuoltoa ja kansantaloutta.
Kansantautien syyt ovat riskitekijöitä, joihin varhainen puuttuminen vaikuttaa. Esimerkiksi epäterveellinen ruokavalio, vähäinen liikunta, liian lyhyt yöuni, tupakointi, suuri alkoholin käyttö ja ylipaino lisäävät riskiä sairastua kansantauteihin. Elintapainterventiot ovat toimenpiteitä, joilla halutaan vaikuttaa ihmisen tai ryhmän terveyteen. Tavoite on lisätä ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Terveelliset elintapamuutokset auttavat eniten ihmisiä, joilla on suuri riski sairastua kansantauteihin sekä heitä, jotka ovat jo sairastuneet.
Tulevaisuuden sote-keskus –hanke vahvistaa ennaltaehkäisevää työtä sosiaali- ja terveyskeskuksissa. Sosiaali- ja terveydenhuolto, kunnat ja järjestöt tekevät töitä yhdessä, jotta tehokkaat ja laadukkaat elintapainterventiot saadaan käyttöön Lapin hyvinvointialueella. Tavoite on parantaa kansantautien ehkäisyä, hoitoa ja hoidon vaikuttavuutta.
Kyselyt Lapin sote-keskusten sekä kuntien ja järjestöjen tekemistä elintapainterventioista
Kysyimme keväällä 2022 Lapin kuntien sote-keskuksilta, hyvinvointikoordinaattoreilta ja järjestöyhdyshenkilöiltä, mitä kansantautien ehkäisyyn tarkoitettuja elintapainterventioita eli hyväksi koettuja menetelmiä ja toimintamalleja heillä on käytössä. Kyselyjen vastaukset antavat taustatietoa alueen elintapainterventioiden käyttöönotossa, kehittämisessä ja laajentamisessa Lapin sote-keskuksiin.
Nuorten maksuttoman ehkäisyn kokeilu
Valtakunnallinen maksuttoman ehkäisyn kokeilu toteutetaan osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa. Kokeilu on suunnattu alle 25-vuotiaille ja sen avulla hyvinvointialueilla on mahdollisuus kehittää ja yhtenäistää nuorille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluja. Kokeilua pilotoidaan Lapissa kuntiin, joissa maksuttoman ehkäisyn palvelua ei ole vielä laajasti aloitettu tai joissa on merkittäviä kehitystarpeita. Mukana on viisi pilottikuntaa: Enontekiö, Kemi, Kemijärvi, Sodankylä ja Tornio. Pilottikunnat ovat nimenneet kunnastaan yhteyshenkilöt, joista on muodostettu alueellinen kehittäjäverkosto. Verkoston tavoite on hankkeen tukemana yhtenäistää ja kehittää nuorten ehkäisypalveluita valtakunnallisen kokeilun tavoitteiden mukaisesti. Yhteyshenkilöiden kehittäjäverkoston työtä tukee alueellinen, monialainen asiantuntijaverkosto.
Pilotissa kehitettävät laajat ehkäisypalvelut sisältävät:
- raskauden ja seksitautien ehkäisyn sekä
- seksuaali- ja lisääntymisterveyden neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen.
Pilotissa tarjottaviin ehkäisyvaihtoehtoihin kuuluvat kaikki raskauden ja seksitautien ehkäisymenetelmät: pillerit, kapselit, renkaat, laastarit, kierukat, kondomit ja suuseksisuojat. Henkilöstön osaamista vahvistetaan koulutuksilla. Tavoite on, että ehkäisypalvelut ovat tasa-arvoisia, yhdenmukaisia, potilasturvallisia, laadukkaita ja maksuttomia. Ehkäisypalveluihin on helppo löytää, tulla ja olla. Pilottikuntien nuoret osallistuvat ehkäisypalveluiden toimintamallin kehittämiseen. Alueellinen toimintamalli kuvataan Innokylään (linkki aukeaa uuteen välilehteen). Kokeilu jatkuu vuoden 2023 loppuun saakka.
Maksuttoman ehkäisyn kokeilun materiaalit
Yhteystiedot
Terveyden edistämisen erityisasiantuntija
Puh. 0408358230
mervi.pirkola@poske.fi
Tulevaisuuden sote-keskus -hanke
Henkilökortti