Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa tuetaan Neuvokas perhe- ja FINGER-toimintamallien käyttöä sosiaali- ja terveyspalveluissa - ekollega
Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa tuetaan Neuvokas perhe- ja FINGER-toimintamallien käyttöä sosiaali- ja terveyspalveluissa
Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa tuetaan Neuvokas perhe- ja FINGER-toimintamallien käyttöä sosiaali- ja terveyspalveluissa
Hankkeessa tavoitteena on vahvistaa vaikuttavien terveyttä edistävien toimintamallien ja menetelmien käyttöönottoa Lapin hyvinvointialueella. Lapissa sairastetaan paljon, neljänneksi eniten koko maassa, ja sote-nettokäyttökustannukset olivat vuonna 2021 Suomen toiseksi suurimmat. Lapissa on myös paljon ikäihmisiä suhteessa asukasmäärään, yli 65-vuotiaiden osuus on suurempi kuin koko maassa keskimäärin. Kustannukset valuvat erikoissairaanhoitoon, joten painopiste halutaan siirtää raskaista palveluista ennaltaehkäisevään työhön, varhaiseen tukeen ja erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon.
”Se ei riitä, että sote yksinään toimii”
Sairastavuuteen vaikuttavat kansantaudit, jotka muun muassa alentavat työkykyä, vaikuttavat sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksiin ja aiheuttavat valtaosan väestön kuolemista. Kansantautien syntyyn ja etenemiseen pyritään vaikuttamaan elintapaohjauksella, joka kohdistuu kansantautien riskitekijöihin. Tavoitteena on edistää vaikuttavien elintapaohjauksen toimintamallien ja menetelmien käyttöä, vahvistaa ammattilaisten elintapaohjauksen osaamista ja lisätä yhteistyötä eri toimijoiden, kuten kolmannen sektorin kanssa.
”Jos halutaan saavuttaa vaikuttavia terveyden edistämisen tuloksia, se ei riitä, että sote yksinään toimii, vaan tarvitaan eri toimijoiden välistä yhteistyötä”, hankkeen terveyden edistämisen erityisasiantuntija Mervi Pirkola tiivistää.
Elintapaohjauksen toimintamalleja ja menetelmiä on kartoitettu perusterveydenhuollon ammattilaisille sekä kunta- ja järjestötoimijoille suunnatun kyselyn avulla. Kyselyn perusteella hankkeessa tuettaviksi malleiksi nousivat Neuvokas perhe -menetelmä ja FINGER-toimintamalli.
Neuvokas perhe tukee perheiden elintapoja
Neuvokas perhe -menetelmän käyttöä vahvistetaan ja monialaista käyttöä laajennetaan osana perhekeskusten kehittämistä. Neuvokas perhe on valtakunnallinen Sydänliiton menetelmä, joka on kehitetty perheiden elintapaohjauksen tueksi. Sen keskeinen tavoite on tukea perheen myönteistä kehitystä elintavoissa ja vahvistaa perheen pystyvyyden tunnetta. Olennaista on auttaa perhettä tunnistamaan jo toimivia arjen asioita ja sen kautta rakentaa pohjaa mahdollisille muutoksille. Neuvokas perhe on työkalu monialaisen yhteistyön vahvistamiseksi.
Vaikuttavat terveyttä edistävät toimintamallit toteutuvat soten, kuntien ja järjestöjen yhteistyönä.
Lapin alueen terveydenhoitajat on aiemmin koulutettu laajasti Neuvokas perhe -menetelmän käyttöön, mutta malli ei ole Lapissa systemaattisesti käytössä. Muillekin perheitä kohtaaville ammattilaisille löytyy Neuvokas perhe -menetelmän avulla rooli perheen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Tämän vuoksi monialaista käyttöä halutaan laajentaa, jolloin mallin tukeminen osana perhekeskuksia käy luontevasti. Perhekeskus on lasten, nuorten ja perheiden palvelujen paikallinen verkosto, joka auttaa perheitä yhdessä. Voit lukea perhekeskuksista lisää Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen Lapset, nuoret ja perheet -sivulta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
FINGER ehkäisee muistisairauksia
FINGER-mallin käyttöönotto liitetään ikäneuvolan toimintamallin kehittämiseen ja yhtenäistämiseen pilottikunnissa (Inari, Sodankylä, Rovaniemi ja Tornio). Ikäneuvolan toimintamallissa ikäihmisille suunnataan terveystarkastuksia. Terveystarkastuksissa muun muassa tunnistetaan kansantautien riskitekijöitä, joiden mukaan asiakkaalle kohdennetaan elintapaohjausta. FINGER on elintapaohjelma, joka ehkäisee muistisairauksia ja tukee kognitiivista toimintakykyä. Monipuolinen FINGER-elintapainterventio sisältää käytännönläheistä yksilö- ja ryhmäohjauksin tapahtuvaa ravitsemusohjausta, nousujohteista liikuntaa, kognitiivista harjoittelua, sosiaalisia aktiviteetteja sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden tehostettua seurantaa.
FINGER-interventiolla vaikutetaan useaan muistisairauksien riski- ja suojatekijään samanaikaisesti. Sillä on vahvaa tieteellistä näyttöä. Tällä hetkellä THL:llä on FINGER:stä käynnissä pitkäaikainen seurantatutkimus, jonka avulla on selvitetty, että monipuolisella elintapaohjelmalla voidaan ylläpitää muisti- ja ajattelutoimintoja ikääntyvässä väestössä. FINGER on käytössä 45 maassa, mutta ei missään Lapin kunnassa. FINGER-mallia on kuitenkin pilotoitu Rovaniemellä Rovaniemen kaupungin ja Lapin muistiyhdistyksen yhteistyönä. Lapin muistiyhdistys osallistuu FINGER-mallin käyttöönottoon pilottikunnissa yhteistyössä Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kanssa.
Elintapaohjauksen toimintamallien käyttöönoton kulkukaavio.
Lisätietoja
Ringa Härkönen
Ikäihmisten palveluiden suunnittelija
ringa.harkonen@poske.fienglanti
Avaa henkilökortti
Mikko Närhi
Sosiaalihuollon erityisasiantuntija
mikko.narhi@poske.fi
Avaa henkilökortti