Neuvokas perhe edistää lapsiperheiden hyvinvointia ja terveyttä – Torniossa ja Rovaniemellä lapsiperheitä kohtaavat ammattilaiset käyttävät vaikuttavaa menetelmää - ekollega
Neuvokas perhe edistää lapsiperheiden hyvinvointia ja terveyttä – Torniossa ja Rovaniemellä lapsiperheitä kohtaavat ammattilaiset käyttävät vaikuttavaa menetelmää
Neuvokas perhe edistää lapsiperheiden hyvinvointia ja terveyttä – Torniossa ja Rovaniemellä lapsiperheitä kohtaavat ammattilaiset käyttävät vaikuttavaa menetelmää
Sydänliiton Neuvokas perhe -menetelmä on tutkittuun tietoon perustuva vaikuttava lapsiperheiden elintapaohjauksen menetelmä. Se tukee perheiden hyvinvointia ammattilaisten monialaisen yhteistyön avulla. Lapissa Rovaniemellä ja Torniossa Neuvokas perhe -menetelmä on otettu käyttöön osana Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta ja perhekeskusten kehittämistä. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa ennaltaehkäisevien työmallien ja toimintatapojen käyttöönottoa.
Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa järjestettiin Neuvokas perhe -menetelmän monialaiset koulutukset yli 200 perheitä kohtaavalle ammattilaiselle Torniossa elokuussa ja Rovaniemellä lokakuussa 2023. Ammattilaiset voivat hyödyntää Neuvokas perhe -menetelmää ja työvälineitä perheiden elintapaohjauksessa ja monialaisen yhteistyön rakentamisessa. Monialainen menetelmän käyttö mahdollistaa perheiden oikea-aikaisen avunsaannin ja vahvistaa perheiden hyvinvointia, kun viesti on sama kaikilta ammattilaisilta.
Torniossa perheiden palveluiden yhteistyötä on rakennettu jo pitkään. Lasten 2-vuotistarkastuksissa neuvolan terveydenhoitaja ja päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja vierailevat yhdessä perheen kotona. Neuvokas perhe -menetelmän avulla keskitytään perheiden vahvuuksiin ja voimavarojen tukemiseen korostaen yhdessä tekemistä ja perhelähtöisyyttä. Jokainen perhe on erilainen ja omanlainen, niin ovat myös ratkaisut.
”Seurataan kasvua ja kehitystä, kaikkinensa pyritään ennaltaehkäisevää työtä tekemään mahdollisimman parhaalla tavalla. Ollaan yhteydessä toisiimme pienistäkin asioista, jotta pystytään ajoissa tarttumaan asioihin, kun jotakin tulee ilmi”, Tornion neuvolan terveydenhoitaja Kerttu Jutila kuvaa neuvolan ja päiväkodin terveyden edistämisen yhteistyötä. Kaksivuotiaan Mintun perheelle neuvolan ja päiväkodin yhteinen tarkastus on ensimmäinen laatuaan. Kotona tapaaminen purkaa myös lapsen jännitystä.
”Ei Minttu varmaan neuvolassa laulaisi tällä tavalla, miten hän nyt täällä laulaa”, Pilke-päiväkoti Huvikummun varhaiskasvatuksen opettaja Marissa Kurttio kuvaa, kuinka vapautunut Minttu on. Kotikäynnillä kirjataan samalla kaksivuotiaan varhaiskasvatussuunnitelma.
”Koen mukavaksi, että voidaan tehdä yhteistyötä päiväkodin ja neuvolan välillä”, Mintun äiti Karoliina Ruumensaari kommentoi.
Neuvokas perhe -menetelmä on osa Lapin perhekeskuskehittämistä
Neuvokas perhe -menetelmän koulutukset on järjestetty Rovaniemen ja Tornion perhekeskusten kautta. Perhekeskus on perheiden palveluiden verkosto, jossa lasten, nuorten ja perheiden palvelut toimivat yhdessä. Perhekeskus auttaa perhettä löytämään tarvitsevansa avun. Rovaniemellä on jo usean vuoden ajan ollut käytössä Neuvokas perhe- menetelmä neuvolan ja kouluterveydenhuollon terveystarkastusten elintapaohjauksessa. Menetelmää hyödyntäen liikkeelle lähdetään perheen vahvuuksista ja pyritään vahvistamaan perheellä jo olemassa olevia hyviä käytäntöjä. Tornion perhekeskuksessa ja kohtaamispaikassa Perheiden talolla Neuvokas perhe -menetelmää otetaan käyttöön vaihtuvien teemojen avulla. Teemat näkyvät somealustoilla, sähköisessä perhekeskuksessa ja Perheiden talon perhe- ja lastenkerhoissa. Materiaali on käytössä myös kaikissa Tornion päiväkodeissa.
”Perheiden talolla on monenlaisia yhteistyökumppaneja. Elo-syyskuun teema on ollut ravinto, ja siihen liittyen Anna-Liisa Rovaniemen Martoista on käynyt tekemässä perheitten kanssa kasvisruokaa”, Tornion Perheiden talon varhaiskasvatuksen opettaja Mervi Huttunen kertoo.
Neuvokas perhe -verkkosivuilta löytyy perheille konkreettisia vinkkejä perheen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen. Ideoita löytyy syömisen, liikkumisen ja unen lisäksi esimerkiksi ruutuajan hallintaan ja lapsen kehonkuvan tukemiseen sekä mielen hyvinvointiin liittyen.
”Materiaali on hyvin konkreettista, sieltä saa tietyn jutun, jonka voi tehdä. Esimerkiksi oli neuvo, että ruualla saa leikkiä. Jos lapsi on arka maistelemaan kasviksia tai muita uusia makuja, voi hedelmistä, kasviksista ja juureksista tehdä hauskoja hahmoja”, Huttunen kuvailee. Viinirypäleistä ja mandariineista tehtyä kukkapeltoa onkin päästy maistelemaan myös perhekerhossa.
Ammattilaisille Neuvokas perhe on myös työkalu monialaisen yhteistyön rakentamiseen. Sama menetelmä on käytössä kaikissa perheiden palveluissa, ja perhe pyritään kohtaamaan kokonaisvaltaisesti, vahvuuksista käsin.
”Perhekeskustyöpajoissa on ollut 40–60 eri alojen toimijaa työntekijätasolta lähtien, jolloin kasvot tulee tutuksi ja tunnetaan toisten tekemää työtä. Toisaalta työntekijät saavat osallistua ja kehittää omaa työtään. Esimerkiksi syyskuun työpajassa mietittiin, miten voidaan yhdessä monialaisesti soveltaa Neuvokas perhe -menetelmää”, Tornion perhekeskuskoordinaattori Heidi Juuso kertoo perhekeskuksen ammattilaisyhteistyöstä. Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana kehittäminen jatkuu vuoden 2023 loppuun asti. Neuvokas perhe -menetelmän monialaisen käytön pilotointia osana Lapin perhekeskuskehittämistä esitellään myös muille perhekeskustoimijoille ja -kehittäjille valtakunnallisessa perhekeskuskonferenssissa marraskuussa 2023.
Linkit
- Neuvokas perhe ammattilaisille (linkki avautuu uuteen välilehteen)
- Neuvokas perhe perheille (linkki avautuu uuteen välilehteen)
Lisätietoja
Mervi Pirkola
terveyden edistämisen erityisasiantuntija, Tulevaisuuden sote-keskus -hanke
mervi.pirkola@poske.fi
Avaa henkilökortti
Marjaana Kauranen
terveyden edistämisen ja viestinnän asiantuntija, Suomen sydänliitto ry
marjaana.kauranen@sydanliitto.fi
Heidi Juuso
perhekeskuskoordinaattori, Tornion perhekeskus
heidi.juuso@lapha.fi
Mia Nahkuri
perhekeskuskoordinaattori, Rovaniemen perhekeskus
mia.nahkuri@rovaniemi.fi