null Suun terveydenhuollossa jalkautetaan yhdessä sovittuja toimintatapoja

Suun terveydenhuollossa jalkautetaan yhdessä sovittuja toimintatapoja

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen suun terveydenhuollon osa-alue on päässyt kehitystyön tuotoksien jalkauttamiseen. Suun terveydenhuollon yksiköiden työn tueksi on työpajoissa kehitetty lasten ja nuorten kutsuntataulukko, lasten ja nuorten ikäryhmien suun terveystarkastusten ja -tutkimusten sisällöt -tietopaketti, ajanvarauskirjojen vastaanotto- ja puskuriaikojen sekä kokouskäytänteiden yhdenmukaisia käytänteitä, suun terveydenhuollon terveyden edistämisen työryhmä ja kirjaamisen pikaohjeet. Uusien toimintatapojen tavoitteena on kehittää Lapin hyvinvointialueen suun terveydenhuollon palveluita yhdenmukaiseksi ja tasalaatuiseksi kaikille ikäryhmille.

Jalkauttamisen seuraamiseksi keväällä 2023 toteutettiin kysely suun terveydenhuollon henkilöstölle. Kyselyssä kartoitettiin työpajojen tuotosten ja uusien toimintatapojen näkymistä ja vakiintumista kentällä. Kyselyyn vastasi 96 ammattilaista eli noin puolet koko suun terveydenhuollon henkilöstöstä. Kyselyn tulokset kertovat kehittäjille toimintatapojen jalkauttamisen vaiheesta ja antavat suuntaa hankkeen loppuvaiheen toimille.

Lasten ja nuorten kutsuntataulukko -kysymyksen vastaukset prosentteina yksiköittäin. En ole kuullutkaan aiheesta: noin 20–100 %, mediaani noin 30 %. Olen kuullut, mutta en ole ottanut käyttöön työssäni: noin 10–40 %, mediaani noin 20 %. On käyty läpi, mutta ei ole oettu käyttöön yksikössämme: noin 10–100 %, mediaani noin 40 %. On käyty läpi ja on otettu käyttöön: noin 20–100 %, mediaani noin 60 %.

Parhaiten uusista toimintatavoista tunnettiin lasten ja nuorten kutsuntataulukko (84 % kuullut aiheesta), ja se oli myös vastaajien mukaan otettu laajimmin käyttöön (53 % vastaajista). Heikoiten yksiköissä oli kuultu kokouskäytänteiden yhdenmukaistamisesta (40 % ei ollut kuullut aiheesta) ja vähiten oli otettu käyttöön lasten ja nuorten ikäryhmien suun terveystarkastusten ja -tutkimusten sisällöt -tietopakettia (26 % vastaajista). Kirjaamisen pikaohjeita vastaajat pitivät hyödyllisinä arjen työn kannalta: niistä arvioitiin olevan hyötyä arvosanalla 3,3–3,5 (asteikolla 0–5). Kaikkiaan vastauksissa näkyy, että samassa yksikössä työskentelee vastaajia, jotka eivät ole kuulleetkaan tietystä toimintatavasta, sekä vastaajia, joiden mukaan sama toimintatapa on jo jalkautettu yksikköön. Aihetta on voitu käsitellä pienemmissä ryhmissä tai tietyn ammattiryhmän kanssa, ilman koko yksikön henkilöstöä.

Ajan puute, viestinnän hitaus ja vanhat työskentelytavat haastavat uusien toimintatapojen jalkauttamista

Tulosten perusteella työpajoissa tuotettujen uusien toimintatapojen jalkautuminen on alkanut hyvin. Lapin hyvinvointialueen suun terveydenhuollon palveluiden yhdenvertaisuus edistyy uusien toimintatapojen jalkautumisen myötä. Monessa yksikössä ollaan vielä jalkautumisen vaiheessa. Muutoksen jalkauttamiseen tarvitaan aikaa, jatkuvaa arviointia ja tukea. Kyselystä nousi jalkautumisen haasteiksi kolme pääteemaa: ajan puute, viestinnän hitaus ja vanhat työskentelytavat, joihin tulee kiinnittää jatkossa huomiota.

Tulokset antoivat myös aihetta pohtia kehittämisen seuraavia askeleita. Vanhasta totutusta tavasta voi olla vaikea päästää irti. Organisaation pienetkin muutokset voivat joskus olla haastavia sisäistää, ennen kuin niiden edut on täysin ymmärretty. Tästä haasteesta selviämiseen auttaa vastavuoroinen viestintä sekä esihenkilöiden sitoutuminen muutokseen, jotka puolestaan sitouttavat henkilöstön. Henkilöstön näkökulmasta muutoksen jalkauttamiseen tulee haasteita, mikäli ei viestitä tarpeeksi yksityiskohtaisesti muutoksen tavoitteista. Muutoksen alussa voidaan kokea tehokkuuden laskevan. Tehokkuus laskeekin hetkellisesti muutoksen kohdalla – se on sallittua ja tärkeä sanoittaa.

Lisätietoja

Sanni Peteri
suun terveydenhuollon erityisasiantuntija
sanni.peteri@poske.fi
Avaa henkilökortti


Niko Havela
asiantuntijahammaslääkäri
niko.havela@lapha.fi
Avaa henkilökortti