null Koosteet vuoden 2023 sosiaalisista raporteista on nyt julkaistu

Koosteet vuoden 2023 sosiaalisista raporteista on nyt julkaistu

Sosiaaliset raportit Lapin hyvinvointialueen ensimmäiseltä toimintavuodelta nostavat esiin resurssivajeita, puuttuvia palveluita sekä toimimattomia yhteistyökäytänteitä, mutta myös hyviä ratkaisuehdotuksia. 

kuvituskuva

Sosiaalinen raportointi on tällä hetkellä käytössä Lapin hyvinvointialueella Kaakkoisella palvelualueella työikäisten ja perheiden palveluissa. Keväällä 2023 sosiaalisen raportoinnin käyttöönottoon valmennettiin lähes 100 sosiaalihuollon ammattihenkilöä ja heidän esihenkilöään työikäisten palveluissa (aikuissosiaalityö, sosiaalipäivystys, maahanmuuttajasosiaalityö, päiväkeskus), perhesosiaalityössä, lastensuojelussa, perheneuvolassa sekä oppilashuollossa (koulukuraattorit). Lisäksi syksyllä 2023 terveydenhuollon sosiaalityöntekijät ovat ottaneet sosiaalisen raportoinnin käyttöönsä.  

Vuoden 2023 aikana vastaanotettiin yhteensä 75 sosiaalista raporttia. Näistä 72 raporttia koski Kaakkoista palvelualuetta, 1 raportti Lounaista palvelualuetta ja 2 raporttia koko hyvinvointialuetta. Merkittävästi aktiivisinta raportointi on vuoden 2023 aikana ollut työikäisten palvelutehtävästä käsin.  

Lapin hyvinvointialueen sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat ovat nostaneet sosiaalisissa raporteissaan esiin muun muassa:

  • resurssivajeita,
  • puuttuvia sosiaalipalveluita sekä
  • toimimattomia yhteistyökäytänteitä eri palvelutehtävien välillä.

Vuonna 2023 tuotetut 75 sosiaalista raporttia antavat tärkeää tietoa siitä, miten palvelujärjestelmämme pystyy vastaamaan heikoimmassa asemassa olevien asiakkaidemme tuen tarpeisiin. Raportit tuovat näkyväksi, miten palveluita, joita asiakkaat tarvitsevat, ei ole saatavilla joko tietyllä paikkakunnalla tai ollenkaan koko Lapin alueella. Raportit tuovat myös esille, miten riittämättömät palvelut ja resurssivajeet aiheuttavat sen, että asiakkaan tarpeeseen vastataan tarpeettoman vahvoilla keinoilla tai asiakas joutuu odottamaan oikeaan palveluun kohtuuttoman pitkään.

Sosiaalisen raportoinnin yhteydessä ammattilaisilla on mahdollisuus esittää myös ratkaisuehdotuksia havainnoimiinsa ilmiöihin. Vuoden 2023 sosiaalisen raportoinnin yhteydessä ammattilaisten tuottamat ratkaisuehdotukset ovat käytännönläheisiä, konkreettisia ja seikkaperäisiä.  

Kannustamme edelleen kaikkia sosiaalihuollon ammattilaisia jatkamaan sosiaalista raportointia. Erityisen tärkeää se on nyt, kun sosiaaliturvaan ja palvelujärjestelmään kohdistuu voimakkaita leikkauksia ja muutoksia. Sosiaalisen raportoinnin avulla voidaan tuoda näkyväksi, miten nämä muutokset vaikuttavat sosiaalityön asiakkaiden elämään.

Koosteet vuoden 2023 sosiaalisista raporteista löydät tammi-kesäkuun osalta tästä ja heinä-joulukuun osalta tästä (linkit aukeavat uusiin välilehtiin).


Mitä on sosiaalinen raportointi?

Sosiaalinen raportointi on yksi rakenteellisen sosiaalityön väline, jonka avulla tuotetaan tietoa ajankohtaisista sosiaalisista ilmiöistä sekä niiden vaikutuksista sosiaalityön asiakkaiden elämään ja hyvinvointiin. Sosiaalisella raportoinnilla tuotettua tietoa voidaan hyödyntää sote-palveluiden johtamisessa, palveluiden järjestämisessä ja kehittämisessä.

Lapissa sosiaalista raportointia on kehitetty vuodesta 2020 alkaen osana Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen (POSKE) koordinoimia Rakenteellinen sosiaalityö Lapissa (ESR) ja Tulevaisuuden sote-keskus - hankkeita. Rakenteellinen sosiaalityö Lapissa (ESR) hankkeessa on kehitetty sähköinen työkalu, jonka avulla sosiaalista raportointia voi tehdä. Sähköinen lomake löytyy ekollega.fi-sivustolta Sosiaalisen raportoinnin sivulta.

Sosiaaliset raportit koostetaan tällä hetkellä Posken asiantuntijatyönä kuukausittain tätä tarkoitusta varten perustetulle Teams-kanavalle, josta raportit ovat kaikkien Lapin hyvinvointialueen sosiaalipalveluiden esihenkilöiden nähtävissä ja saatavilla. Tavoitteena on, että esihenkilöt jatkotyöstävät tietoa eteenpäin johtoryhmiin sekä käsittelevät saapuneet raportit yhdessä henkilöstönsä kanssa. Vuoden 2023 sosiaalisia raportteja on hyödynnetty myös tutkimuskäytössä ja osana kehittämistyötä.

Tavoitteena on, että sosiaalinen raportointi voidaan laajentaa koko Lapin hyvinvointialueelle ja kaikille palvelutehtäväalueille. Meneillään olevan valtakunnallisen rakenteellisen sosiaalityön kehittämishankkeen myötä tullaan luomaan rakenteet rakenteellisen sosiaalityön toteuttamiseksi Lapin hyvinvointialueelle. Samalla tarkentuvat rakenteet myös sosiaalisen raportoinnin osalta.

Lue tarkemmin sosiaalisesta raportoinnista Sosiaalinen raportointi -sivulta.

Lue tarkemmin Rakenteellisen sosiaalityön kehittämisestä Lapin hyvinvointialueella tästä linkistä.

Lisätietoja

Anni Partanen
anni.partanen@poske.fi
Avaa henkilökortti

Henna Halttu
henna.halttu@poske.fi
Avaa henkilökortti