null Saamelaisnuorten palvelutarpeiden kartoitus -raportti nyt luettavissa

Saamelaisnuorten palvelutarpeiden kartoitus -raportti nyt luettavissa

VASA2 – Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle –hanke ja Tulevaisuuden sote-keskus –hanke järjestivät yhteistyössä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjj - Uvjâ – Uvjan kanssa marraskuussa 2023 työpajoja yläasteikäisille saamelaisnuorille. Työpajojen tavoitteena oli kuulla yläasteikäisiä saamelaisnuoria heidän palvelutarpeistaan, esitellä olemassa olevia sote-palveluita sekä pyytää mielipiteitä kehitystyön alla olevista palveluista. Aiempi uutinen aiheeseen liittyen löytyy täältä.

Uvjan työpajassa nuorille kerrottiin lyhyesti heidän toiminnastaan ja kannustettiin saamelaisnuoria olemaan yhteydessä matalalla kynnyksellä. Toimintana pajassa oli vastata kirjallisesti kysymyksiin ”Mitä tarvitset tai toivot Uvjalta?” ja ”Miten voimme sinua auttaa?” Nuoret toivoivat tietoa mm. mielenterveydestä, stressistä, kiusaamisesta, nuorten haasteista, apua ja tukea eri elämäntilanteisiin, esim. kaverisuhteisiin, jaksamiseen ja päihteisiin liittyen. Vastauksissa korostui tarve juttelulle luotettavan aikuisen kanssa. Myös nuorten ymmärtämistä ja kuulluksi tulemista toivottiin. Tiedottamista ja vierailuja kouluille toivottiin enemmän.

Työpajojen aikaan nuorisoneuvostolla oli jäsenhaku ja rekrytointi käynnissä ja työpaja aloitettiin kertomalla nuorille nuorisoneuvoston toiminnasta. Samalla keskusteltiin mm. siitä, onko nuorisoneuvoston toiminta nuorille tuttua tai ovatko he tietoisia, että saamelaisnuorilla on oma vaikuttamiselin Saamelaiskäräjillä. Nuorisoneuvoston toiminnan esittelyn jälkeen kerrottiin myös nuorisoneuvoston päätavoitteista. Nuorisoneuvosto on työskennellyt erityisesti saamenkielisen nuorten vapaa-ajan toiminnan kehittämiseksi ja työpajassa kartoitettiin nuorten harrastusmahdollisuuksia sekä toiveita harrastamiseen liittyen. Harrastukset ja harrastusmahdollisuudet olivat pitkälti alueelle luonteenomaisia. Kaikki eivät olleet tietoisia alueensa saamenkielisestä vapaa-ajan toiminnasta ja osin saamenkielisiin harrasvaihtoehtoihin ei oltu tyytyväisiä. Harrastustoiveina esitettiin mm. erilaisia musiikki- ja liikuntaharrastuksia sekä VPK:ta.

Suurin osa työpajoihin osallistuneista saamelaisnuorista (61% vastaajista) kertoi juttelevansa mielen hyvinvointiin liittyvistä asioista mieluiten suomen kielellä. Läheiset ja kaverit näyttäytyvät tehdyn kyselyn valossa saamelaisnuorten kohdalla selkeästi tärkeimmiltä tukiverkostoilta, kun halutaan keskustella mieltä askarruttavista asioista. Ammattilaisista vastauksissa korostui koulukuraattori (17% vastaajista), toiseksi eniten käännytään koulupsykologin puoleen (9% vastaajista) ja lähes yhtä paljon sekä kouluterveydenhoitajan että nuorisotyöntekijän puoleen (8% vastaajista). 41% vastaajista koki, että apua hakiessa heidän saamelainen kulttuuritaustansa ymmärretään ja 6% vastaajista puolestaan koki, että heidän taustaansa ei ymmärretä. Muutamissa vastauksissa tuotiin esiin, että ammattilaiset tulevat pitkälti muilta paikkakunnilta eikä nuoret tästä syystä kokeneet heidän ymmärtävän riittävästi saamelaisuudesta.

Työpajoista nousi selvästi esiin tarve vastaaville työpajoille myös tulevaisuudessa. Nuoret kokevat saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palveluiden kehittämisen tärkeäksi ja osallistuvat mielellään itsekin toimintojen kehittämiseen. Saamelaisnuoret haluavat tulla kuulluksi eniten lähitapaamisena työpajojen merkeissä (31% vastaajista). Toisena tulee kysely somessa (25% vastaajista) ja kolmantena sähköinen kysely (21% vastaajista). Vähiten nuoret haluavat tuoda äänensä esiin täytettävän kyselyn tai etätyöpajan muodossa.

“Hyvä oli puhua, kiitos kun kuuntelitte.”

“Oli hyvä. Toivon, että olisi jatkossa lisää samanlaisia.”

“Työpajat ovat hyödyllisiä, koska nuorten mielipiteet tulee ilmi. Se on tarpeellista.”

Myös työpajojen järjestäjien mukaan tämä oli hyvä tapa kohdata ja kuulla saamelaisnuoria. työpajat toteutuivat onnistuneesti ja saimme kerättyä paljon tietoa kehittämistyön tueksi.  Vastaavia saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palveluiden kehittämiseen liittyviä työpajoja yläasteikäisille saamelaisnuorille ei ole tässä laajuudessa aiemmin pidetty. Tärkeää oli myös kohdata nuoria ja nähdä konkreettisesti kouluympäristöt, jossa he toimivat.

Raportti luettavissa kokonaisuudessaan täältä (linkki avautuu uuteen välilehteen). Kerätty tieto tullaan palauttamaan työpajoissa mukana olleille nuorille ja kouluille ko. raportin muodossa.


Lisätietoja:

Pilvi Vuomajoki
Henkilökortti

Tiina Hyötylä
Henkilökortti

Elli-Marja Hetta
elli-marja.hetta[at]samediggi.fi

Lahja Eriksen
lahja.eriksen[at]lapha.fi