null Neuropsykiatrinen palvelupolku -kehittämisessä pidettiin 2. työpaja ammattilaisille

Neuropsykiatrinen palvelupolku -kehittämisessä pidettiin 2. työpaja ammattilaisille

Lapin hyvinvointialueella ollaan kehittämässä neuropsykiatrista palvelupolkua VASA2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hankkeessa. Palvelupolussa tullaan huomioimaan koko elämänkaari ja kiinnittämään huomiota erityisesti erilaisiin nivel- ja siirtymävaiheisiin. Hankeosion tavoitteeksi on hankesuunnitelmaan kirjattu: selkeyttää neuropsykiatrista palvelupolkua sekä vahvistaa saamenkielisiä ja kulttuurinmukaisia neuropsykiatrisia palveluita.

Toinen ammattilaisille suunnattu suomenkielisen palvelupolun työpaja pidettiin 12.12.2023 ja siinä paikalla oli 28 SiSoTe- ammattilaista eri puolilta Lappia. Työpajan tavoitteena oli saada työstettyä ensimmäinen tavoitehahmotelma palvelupolusta ikäryhmäkohtaisesti lapset, nuoret ja aikuiset.

Keskeisimmiksi nostoiksi ammattilaiset toivat kaikissa ikäryhmissä mm. perhekeskeisyys, jalkautuva palvelu, konsultaatiomahdollisuudet, matalan kynnyksen tuki ja palvelut, resurssien tarkempi määrittely ja kohdentaminen, alueiden palveluiden esiin nostaminen ja ammattilaisten yhteistyön tiivistäminen sekä nivel- ja siirtymävaiheisiin ja jatkopolkuihin erityisen huomion kiinnittäminen.

Keskusteluissa pidettiin tärkeänä, että oli ihminen minkä ikäinen tahansa, hänen perheensä, lähipiiristä, -verkostosta tulee ottaa kokonaisuudessa huomioon, ei vain se yksittäinen ihminen. Ammattilaiset peräänkuuluttivat laajaa selvittelytyötä ihmisen asioissa, jotta saadaan mahdollisimman paljon ja laajasti asioita esiin yhteisen työskentelyn tueksi. Jalkautuvalla palvelulla tarkoitettiin sitä, että olisi mahdollisuus saada ammattilaisia paikan päälle tekemään arviota, antamaan tukea tai ohjaamaan sekä asiakkaita että ammattilaisia.

Keskustelussa esiin nostettu konsultaatiomahdollisuus liittyy siihen, että ammattilaisilla olisi matalalla kynnyksellä mahdollisuus konsultoida toista ammattilaista ja sillä tavalla päästä käsissä olevissa asioissa nopeastikin eteenpäin. Konsultaatiotiimistä on puhuttu ja sen tärkeyttä on nostettu esiin aikaisemmissakin keskusteluissa. Matalan kynnyksen interventioita myös korostettiin jokaisen ikäryhmän kohdalla eikä niiden tärkeyttä voitu liikaa korostaa. Niihin tulee kiinnittää erityistä huomiota, tukea ja apua tulee saada, jos sellaiseen on tarve.

Nostoina tuli esiin myös olemassa olevien resurssien tarkempi kohdentaminen ja määrittely palvelupolulla. Lapin eri palvelualueilla vaikuttavat ammattilaiset eivät välttämättä tiedä toistensa työstä, työnkuvasta tai osaamisesta riittävästi, kuin ei myöskään alueiden palvelutarjonnasta. Resursseja kartoittamalla ja mahdollisesti tarkastelemalla uudelleen voisimme saada resursseista paremman hyödyn irti. Kukaan ammattilainen ei yksin voi selvittää asioita ja haasteita, vaan siihen tarvitaan jokaista.

Keskeisenä nostona nousi vielä esiin nivel- ja siirtymävaiheiden turvaaminen sekä ihmisten jatkopolut. Siirtymiin tarvitaan omaa ammattilaista tukemaan ihmistä riittävällä aikajänteellä ennen nivelvaihetta ja myös sen jälkeen. Jatkopoluissa on myös selventämisen paikkaa eli mihin ihmistä ohjataan eri paikoista. Tällä hetkellä saattaa joissain kohdin on tilanteita, missä tarpeenmukaista jatkopaikkaa ei ole olemassa ollenkaan.

Kehittämistyötä jatketaan ensi vuonna samaan tahtiin kerran kuussa ja seuraava suomenkielisen palvelupolun työpaja on 17.1.2024 klo 13–15 ja saamenkielisen 24.1.2024 klo 13–15.

 

 

Lisätietoja

Marjo Häyry
erityisasiantuntija, neuropsykiatrinen palvelupolku
marjo.hayry(at)poske.fi
p. 040-6208291

 

Pilvi Vuomajoki
Asiantuntija, saamenkielinen neuropsykiatrinen palvelupolku
pilvi.vuomajoki(at)lapha.fi
p. 040 650 7559