null Nepsypalvelupolku- kehittämisen 6. työpajassa oli katse jo kohti syksyä!

Nepsypalvelupolku- kehittämisen 6. työpajassa oli katse jo kohti syksyä!

Neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämisessä saavutettiin jo kevään toiseksi viimeinen työpaja!

Tässä 6. työpajassa tarkasteltiin, mitä on tähän mennessä saatu aikaan kehittämistyössä, tutustuttiin ensimmäiseen versioon visuaalisesta palvelupolkusta sekä mietittiin seuraavia askelmerkkejä katse jo syksyssä; mitä kokonaisuuksia lähdetään viemään eteenpäin ja miten jo tässä kehittämisen aikana työstetään ammattilaisten kanssa kehittämistyön juurtumista osaksi omaa perustyötä.

Visuaalisen palvelupolun osalta löytyi jatkotyöstämisen kohtia. Tärkeimpänä nousi esiin sellaisen tarkentaminen ammattilaisille, että miten ihminen tälle polulle ohjautuu ja mitä asioita pitää olla tehtynä ennen polulle tuloa (mm. elämäntapojen kartoitus ja ohjaus niihin liittyvissä asioissa). Ammattilaiset kiinnittivät huomiota myös polun selkeyteen ja hahmotettavuuteen, mitä pitää vielä parantaa. Ja tässäkin ehkä vähempi on enempi eli vähemmän asioita polulla, mutta niissä on tärkeimmät asiat koottuna ja eri ammattilaisten vastuut avattuna. Myös Lapin eri palvelualueiden yksilöllisyyden näkyminen palvelupolulla herätti keskustelua; miten tarkkaan asioita kuvataan alueellisesti vai onko polun tarkoitus ollakin hyvin yleisellä tasolla? Ammattilaiset pitivät visuaalista kokonaisuutta kuitenkin hyvänä alkuna, josta lähdetään täsmentämään asioista.

Kehittämistyön työpajoissa on noussut pitkin matkaa esiin erilaisia kokonaisuuksia, joiden olemassaolo tai tarkentaminen tukisi niin ammattilaisten työtä kuin polulla kulkevaa ihmistä. Näitä kokonaisuuksia on ollut mm. yhteneväiset lomakkeet/ checklistat, varhaisen tuen malli sekä ryhmävalmennusmalli. Ryhmävalmennusmallin rakentamista on suunnitelmissa lähteä joka tapauksessa viemään eteenpäin, sen ammattilaiset nostivat yhtenä jatkokehittämisen kokonaisuutena esiin. Toisena selkeänä kokonaisuutena nousi yhteneväiset lomakkeet ja checklistat; ammattilaiset kokivat, että nämä tukisivat verkoston käsitystä kokonaisuudesta ja jo käytetyistä tukitoimista. Tässä toiveena nousi koulunpuolen ammattilaisilta se, että löydettäisiin sellaiset tekniset ja tietoturvalliset ratkaisut, että heilläkin olisi mahdollisuus hyödyntää yhteisiä lomakkeita ja mahdollisia tietoja. Varhaisen tuen mallia ammattilaiset kommentoivat myös, ehkä enemmänkin ammattilaisten keskinäisen yhteistyön sekä varhaisen tuen määrittelyn näkökulmasta. Keskusteluissa nousi esiin myös ihan palvelupolun tarkentaminen ja jatkotyöstäminen, mikä onkin se tärkein kehittämisen kohteista kuitenkin ja sen työstämistä jatketaan edelleen.

Lopputulemana työpajassa päädyttiin jatkotyöstämään itse palvelupolkua ja sen visuaalista ilmettä, yhteneväisten lomakkeita ja checklistoja sekä ryhmävalmennusmallin rakentamista.

Miten me sitten turvaamme kehittämistyön elämän hankkeen jälkeenkin? Ammattilaiset kokivat merkityksellisenä sen, että kehittämistyön juurtumista tehdään jo kehittämistyön aikana. Tärkeimpänä heidän nostoistaan oli strateginen suunnittelu palvelupolun juurtumiseen ja jalkautumiseen käytännön työhön sekä vastuualueiden yhteistyön selkeyttäminen, jotta juurtuminen on mahdollista. Keskusteluissa nousi myös ihan tavanomaiset koulutukset, infot sekä riittävät ohjeistukset henkilöstölle.

Tästä on hyvä lähteä koostamaan kevään viimeistä työpajaa, missä saadaan vielä tarkemmin lyötyä lukkoon syksyn askelmerkkejä!

Lisätietoja
Marjo Häyry
erityisasiantuntija
VASA 2-hanke
marjo.hayry(at)poske.fi

Save the date! Ma 3.6.2024 klo 14–15 (Teams) järjestämme Lapin alueen ammattilaisille suunnatun avoimen infotilaisuuden, missä kerromme neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämisen tilanteesta, ja kuulijoilla on mahdollisuus kommentoida ja antaa kehittämiseen ehdotuksia. Seuraile tästä tarkempaa ilmoittelua eKollegan tapahtumasivulta.