null Alueellisten terveyskeskusten ja suun terveydenhuollon kirjaamisen koulutuksissa perehdyttiin paikalliseen näkökulmaan

Alueellisten terveyskeskusten ja suun terveydenhuollon kirjaamisen koulutuksissa perehdyttiin paikalliseen näkökulmaan

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa on tuettu alueellisten vastaanottojen ammattilaisia kirjaamisen koulutusten avulla toukokuussa 2023. Kirjaamisen ja suun terveydenhuollon asiantuntijat jalkautuivat Ivalon, Sodankylän, Ylitornion ja Rovaniemen terveyskeskusten ja suun terveydenhuollon vastaanotoille hoidon tarpeen arvioinnin, kirjaamisen ja tilastoinnin merkeissä. Aiemmin hankkeessa on järjestetty yleiset kirjaamisen koulutukset Lapin hyvinvointialueelle. Tällä kertaa panostettiin paikallisesti niihin yksiköihin, joissa tietoa hoitoon pääsystä on THL:n tilastojen mukaan kirjattu vähän.

Koulutusten paikallinen näkökulma keräsi ammattilaisilta kiitosta. ”Hienoa kun tulitte paikan päälle” ja ”Mahtavaa, kun näki Teams:in tilalta oikean ihmisen” osallistujat kommentoivat. Yksiköillä oli ollut haasteita erityisesti potilastietojärjestelmien kanssa, ja koulutuksissa päästiinkin tukemaan ammattilaisia asian ymmärtämisessä ja omassa potilastietojärjestelmässä toimimisessa. Osassa koulutuksista olivat paikalla myös yksiköiden esihenkilöt, jotka sanoittivat ammattilaisille hoitoon pääsyn kirjaamisen merkitystä potilaan ja johtamisen näkökulmasta. Hoitoon pääsyn kirjaamistietoja käytetään hoitoon pääsyn seurannassa. Työnantajalle työntekijän tekemä työ ja työntekijälle oma työ tulee näkyväksi, kun hoidon tarve ja saatavuus kirjataan huolellisesti. Asiakas taas näkee, kuinka juuri hänen kunnassaan pääsee kiireettömään hoitoon ja missä ajassa.

Terveydenhuollon ammattilaisia kirjaamisen koulutuksessa. Parikymmentä ihmistä neuvottelutilassa, kuva on otettu tilan takaosasta. Etuseinän älyruudulla on dia, jonka otsikko on "Miksi hoitoonpääsytietojen tuottaminen on merkityksellistä?"

Sodankylän työpaja

Tietojen vertailun kannalta yhtenäiset kirjaamisen tavat ovat avainasemassa. Ammattilaiset arvostivatkin hankkeessa koottua suun terveydenhuollon kirjaamisen ohjetta. ”Ensimmäiset selkeät suun terveydenhuollon kirjaamisohjeet. Tätä on kaivattu!” koulutuksessa kiiteltiin. ”Suun terveydenhuollossa yhtenäiset kirjaamisen ohjeet on koottu hyvinvointialueen esihenkilöiden kanssa yhteistyössä”, Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen suun terveydenhuollon erityisasiantuntija Sanni Peteri kuvaa. Kirjaamisen ohje on julkaistu ja nähtävissä Innokylässä, linkit uutisen lopussa. Ylipäätään koulutusten rento, keskusteleva ilmapiiri, omien ja yksikön toimintatapojen tarkastelu sekä eri tilanteista keskustelu sai aikaan ahaa-elämyksiä ja oivalluksia. ”En ole aiemmin tiennyt, että tällaisia kuuluu tehdä. Nyt tiedän, mitä tehdä”, eräs osallistuja tiivisti kokemuksensa.

THL:n hoitoon pääsyn tilastoissa kirjaamisen prosentit ovat jo yleisesti nousseet Lapin hyvinvointialueella. Myös tietojen kattavuus on parantunut. ”Nyt toimet on kohdennettu sinne, missä on tarve lisäkoulutukselle. Seuraamme mielenkiinnolla, mitä tapahtuu. THL:n tilastot päivittyvät kerran kuussa”, Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen terveydenhuollon kirjaamisen suunnittelija Anniina Rahkola kertoo. ”Syksylle on suunniteltu lisää kirjaamisen ja tilastoinnin kertauskoulutuksia etäyhteyksin. Niistä tullaan jakamaan tietoa yksiköille kesäkuun aikana”, terveydenhuollon kirjaamisen suunnittelija Hanne Lindström vinkkaa.

Linkit (aukeavat uuteen välilehteen)

 

Lisätietoja

Anniina Rahkola
terveydenhuollon kirjaamisen suunnittelija
anniina.rahkola@poske.fi
Avaa henkilökortti

Hanne Lindström
terveydenhuollon kirjaamisen suunnittelija
hanne.lindstrom@poske.fi
Avaa henkilökortti

Sanni Peteri
suun terveydenhuollon erityisasiantuntija
sanni.peteri@poske.fi
Avaa henkilökortti