null Kehittämistoimien suunnittelu käynnistynyt ikäihmisten palvelujen osa- alueella

Kehittämistoimien suunnittelu käynnistynyt ikäihmisten palvelujen osa- alueella

Lapin tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus- hankkeen, ikäihmisten kehittämisohjelmassa on kolme osa- aluetta: perhehoidon edistäminen, etäpalveluiden ja -ratkaisujen edistäminen sekä monialaisen ja moniammatillisen palvelutarpeen arvioinnin kehittäminen. 

Henkilöstön osaamista edistetään kaikilla osa- alueilla kuntien tarpeista lähtien ja myös digituen saatavuutta edistetään niin henkilöstön kuin asiakkaiden osalta. Osallisuus, yhteisöllisyys ja yksilöllisyyden huomiointi ovat läpileikkaavia teemoja ikäihmisten palvelujen kehittämisessä ja näitä vahvistamalla lisäämme hyvinvoinnin kokemista. Visiomme tulevaisuudesta onkin seuraava; ”Lappilainen hyvinvoiva ikäihminen kokee elävänsä turvallista, mielekästä sekä oman näköistä arkea ja hän saa monialaisen yhteistyön tuloksena oikea- aikaista, yhdenvertaista ja riittävää apua elämiseen ja asumiseen”. 

Kehittämistoimia edistetään muun muassa verkostomaisesti, hankkeesta olemme uudelleen koordinoineet vanhustyön kehittämisverkoston, joka kokoontuu seuraavan kerran 18.3.2021 Teams- yhteydellä. Kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat nimenneet omat edustajansa tähän verkostoon 12.2.2021 mennessä. Verkostossa tullaan käsittelemään ikäihmisten palvelujen kehittämistoimia ja pyritään yhtenäistämään ikäihmisten palveluihin liittyviä toimintatapoja- sekä malleja. 

Perhehoitoon liittyvää yhteistyötä on viritelty Leader Pohjoisin Lappi, Ikäihmisten perhehoitoa Pohjoiseen- hankkeen toimijoiden kanssa ja perhehoitajille suunnattu verkosto kokoontuu seuraavan kerran 26.2. Perhehoidon kehittämisessä yhteistyötä on aloitettu myös Itä- Suomen perhehoidon toimijoiden ja kehittäjien kanssa ja näin saamme hyviä käytänteitä meille Lappiinkin. 

Palvelutarpeen arvioinnin kehittämisessä RAI- välineistön käytön edistämisellä ja käyttöönotolla on iso rooli jo uudistetun vanhuspalvelulain myötä. RAI- välineistön käytöllä selvitetään ikäihmisten palvelutarpeet yhdenmukaisesti ja monipuolisesti. RAI- välineistön tuottamalla tiedolla voidaan palvelut suunnitella yksilöllisesti ja kohdentaa tarpeenmukaisesti ikäihmisille. Hanke tukee kuntia erilaisten valmennusten muodossa jotka sijoittuvat neljän eri teeman alle: tiedolla johtaminen, palvelutarpeen kokonaisvaltainen kartoittaminen, RAI- arviointi ja arviointitiedon käyttö sekä RAI- vastaavaverkosto, jossa edistetään RAI- osaamista ja vertaistukea. RAI- tiedolla johtamisen osuudessa työskentelee myös Kemin hoiva- ja hoitotyön johtaja Rita Oinas, jolla on vahvaa osaamista RAI- tiedolla johtamiseen liittyen. Ensimmäiset RAI- valmennukset käynnistyvät loppukeväällä, joista tiedotamme tarkemmin hieman myöhempänä ajankohtana. 

Tällä hetkellä hankkeessa on käynnissä kuntakeskustelut, joiden jälkeen kartoitamme kuntien yhteyshenkilöiden kanssa tarkemmin kuntien tarpeita ikäihmisten palvelujen kehittämistoimiin liittyen ja sovimme verkostoihin osallistuvista kuntien työntekijöistä. 

Lisätietoja ikäihmisten palvelujen kehittämisestä:
Eeva Patokoski 
Ikäihmisten palvelujen suunnittelija