null DocSoc360°-tohtorikoulutuspilotissa haettavana kuusi nuoremman tutkijan tehtävää

DocSoc360°-tohtorikoulutuspilotissa haettavana kuusi nuoremman tutkijan tehtävää

Lapin yliopisto hakee oikeus- ja yhteiskuntatieteiden tiedekuntiin yhteensä kuutta (6) nuorempaa tutkijaa määräaikaiseen tehtävään ajalle 2.1.2025-31.12.2027.
 
Tehtävät ovat osa Monitieteinen sosiaalipalveluiden tohtoripilotti (DocSoc360° - linkki aukeaa uuteen välilehteen) -tohtorikoulutuspilottia. Kaksi tehtävää sijoittuu oikeustieteiden tiedekuntaan ja neljä tehtävää yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan. Tehtävien kuvaukset ovat alla.

DocSoc360°-tohtoripilotti tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden sosiaalipalveluihin liittyvän väitöskirjan toteuttamiseen korkeatasoisessa ja monitieteisessä yhteistyössä sekä aktiivisessa vuoropuhelussa työelämän ja palvelujärjestelmän käytännön toimijoiden kanssa. DocSoc360°:n tavoitteena on vahvistaa sosiaalipalveluita tutkimusperustaisesti. Seitsemän suomalaisen yliopiston muodostama verkosto yhdistää sosiaalityön, yhteiskuntapolitiikan, kasvatustieteen, terveystieteiden, hallintotieteen, johtamisen ja oikeustieteen sekä viestinnän alan tutkijoita tarkastelemaan sosiaalipalveluita monitieteisesti ja -näkökulmaisesti.

DocSoc360°-tohtoripilottia koordinoi Lapin yliopisto. Koko DocSoc360°-tohtoripilottia ja Lapin yliopiston tohtoripilottia johtaa sosiaalityön professori Merja Laitinen.

Lapin yliopiston DocSoc360°-pilotissa tehtävät väitöstutkimukset käsittelevät seuraavia teemoja ja niissä yhdistyvät tieteidenväliset näkökulmat. Nuoremman tutkijan paikat jakautuvat alla osoitetulla tavalla oikeustieteiden (OTK) ja yhteiskuntatieteiden (YTK) tiedekuntien tutkimusteemoihin:

  • Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteet ja palvelujärjestelmä, 1. tehtävä (OTK)
  • Sosiaalipalvelut ja hyvinvointijohtaminen sisältäen osallisuuden ja verkostoyhteistyön kehittämisen, 2. tehtävä (YTK)
  • Arjen turvallisuus ja globaalien katastrofien kohtaaminen, 3. ja 4. tehtävä (YTK)
  • Pakottava kontrolli ja vaino lapsiin kohdistuvan väkivallan muotoina, 5. ja 6. tehtävä (OTK ja YTK)

Kaikki teemat linkittyvät meneillään oleviin tutkimushankkeisiin, mikä tarjoaa nuoremmille tutkijoille merkittävän tuen väitöskirjatutkimuksen tekemiseen (valmiita aineistoja, tieteellisiä ja ammatillisia yhteistyösuhteita). Lisäksi Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueet ovat sitoutuneet tutkimusyhteistyöhön. Lapin yliopiston väitöskirjatutkimusten ohjaus toteutetaan monitieteisesti hallintotieteen, oikeustieteiden ja sosiaalityön asiantuntijoiden yhteistyönä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteet ja palvelujärjestelmä (1 paikka OTK)

1. Nuoremman tutkijan tehtävä
Nuoremman tutkijan väitöskirjatutkimus liittyy julkisen sektorin rakenteisiin ja palveluiden tuottamiseen erilaisissa tuotantomuodoissa. Temaattisesti tutkimus voi kiinnittyä esimerkiksi julkisia hankintoja koskevaan sääntelyyn, kilpailuneutraliteettikysymyksiin, oikeustaloustieteeseen, terveysoikeuteen, hallinto-oikeuteen, valtiontukilainsäädäntöön tai sopimusoikeuteen. Kaikilla näillä oikeudenaloilla on läheinen yhteys yhteiskunnan toimivuuteen ja hyvinvointiin. Yksityinen sektori on ottanut enenevissä määrin julkisen sektorin tehtäviä hoitaakseen, mikä on lisännyt julkisen sektorin vaikutusta markkinoihin entisestään. Toisaalta joskus myös julkinen toimii viranomaistoimijan sijaan yksityisissä tai yhteisrakenteissa. Palveluntuotantotavat eroavat vastuu- ja rahoitusmuodoiltaan ja niiden valinnalla on myös merkitystä yhteiskunnan toimintaan ja huoltovarmuuteen. Siksi julkisen sektorin markkinasääntelyllä on tärkeä rooli hyvinvoinnin edistämisessä yhteiskunnassa.

Nuoremman tutkijan tehtävässä edellytetään oikeustieteiden maisterin tutkintoa tai loppuvaiheessa olevia maisteriopintoja oikeustieteiden alalta. Haettavana oleva nuoremman tutkijan tehtävä sijoittuu oikeustieteiden tiedekuntaan.

Sosiaalipalvelut ja hyvinvointijohtaminen sisältäen osallisuuden ja verkostoyhteistyön kehittämisen (1 paikka YTK)

2. Nuoremman tutkijan tehtävä
Nuoremman tutkijan väitöskirjatutkimus kytkeytyy tiedolla johtamisen näkökulmaan. Väitöskirjan aiheen voi suunnata temaattisesti esimerkiksi monitoimijaiseen yhteistyöhön ja palvelujen kehittämiseen liittyvään tiedon hyödyntämiseen ja tiedolla johtamiseen (esim. digitaalisten ratkaisujen hyödyntämisen lisääminen palveluissa) tai monitoimijaiseen yhteistyöhön järjestönäkökulmasta. Väitöskirjatutkimus edellyttää kiinnostusta sote-palvelujen kehittämiseen monialaisen yhteistyön, tiedolla johtamisen ja digitalisaation näkökulmasta. Tehtävässä painottuu laadullisten tutkimusmenetelmien osaaminen sekä laadullisten aineistojen analyysin ja tulkinnan osaaminen. Lisäksi tarvitaan kvantitatiivisen tutkimuksen perustaitoja, sekä valmiuksia itsenäiseen täydentävien aineistojen keruuseen. Nuoremman tutkijan tehtävässä edellytetään soveltuvaa maisterin tutkintoa johtamiseen ja palvelujen kehittämiseen kytkeytyen (esimerkiksi hallintotieteen tai sosiaali- ja terveyshallintotieteen tai terveystieteiden tai sosiaalityön tieteenaloilta) tai loppuvaiheessa olevia maisteriopintoja edellä mainituilta tieteenaloilta. Haettavana oleva nuoremman tutkijan tehtävä sijoittuu yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan.

Arjen turvallisuus ja globaalien katastrofien kohtaaminen (2 paikkaa YTK)

3. Nuoremman tutkijan tehtävä
Nuoremman tutkijan väitöskirjatutkimus kytkeytyy julkisten palvelujen ja/tai johtamisen kehittämiseen monialaisen yhteistyön, tiedolla johtamisen ja turvallisuuden näkökulmista. Väitöskirjan aiheen voi suunnata temaattisesti esimerkiksi arjen turvallisuuteen, hyvinvointi- ja turvallisuustietoon, tiedolla johtamiseen, kokonaisturvallisuuteen, valmiuden johtamiseen tai ennakoivaan turvallisuusosaamiseen. Tehtävässä painottuu laadullisten tutkimusmenetelmien osaaminen sekä laadullisten aineistojen analyysin ja tulkinnan osaaminen. Lisäksi tehtävässä tarvitaan kvantitatiivisen tutkimuksen perustaitoja, sekä tarpeen mukaan valmiuksia itsenäiseen täydentävien aineistojen keruuseen. Nuoremman tutkijan tehtävässä edellytetään soveltuvaa hallintotieteen, yhteiskuntatieteiden tai sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisterin tutkintoa tai loppuvaiheessa olevia maisteriopintoja edellä mainituilta tieteenaloilta. Haettavana oleva nuoremman tutkijan tehtävä sijoittuu yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan.

4. Nuoremman tutkijan tehtävä
Nuoremman tutkijan väitöskirjatutkimus kytkeytyy sosiaalihuollon organisaatioiden ja sosiaalityön ammattilaisten toimintaan erilaisten ylirajaisten humanitaaristen katastrofien olosuhteissa ja katastrofeja kohdanneiden, haavoittuvimmassa asemassa olevien henkilöiden auttamisessa. Väitöskirjatutkimuksen aiheen voi suunnata temaattisesti esimerkiksi sosiaalihuollon organisaatioiden, ammattilaisten tai asiakkaiden näkökulmaan, palvelujen organisoinnin tai avun mobilisoimisen ydinkysymyksiin katastrofien parissa tehtävässä työssä, katastrofeja kohdanneiden, haavoittuvimmassa asemassa olevien henkilöiden auttamiseen tai arjen turvallisuuden ja hyvinvoinnin tuottamiseen. Tehtävässä painottuu laadullisten tutkimusmenetelmien osaaminen sekä laadullisten aineistojen analyysin ja tulkinnan osaaminen. Lisäksi tehtävässä tarvitaan kvantitatiivisen tutkimuksen perustaitoja, sekä tarpeen mukaan valmiuksia itsenäiseen täydentävien aineistojen keruuseen. Nuoremman tutkijan tehtävässä edellytetään aiheeseen soveltuvaa yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoa tai loppuvaiheessa olevia maisteriopintoja esimerkiksi sosiaalityön, sosiaalipolitiikan tai sosiologian tieteenaloilta. Haettavana oleva nuoremman tutkijan tehtävä sijoittuu yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan.

Pakottava kontrolli ja vaino lapsiin kohdistuvan väkivallan muotoina (1 paikka OTK ja 1 paikka YTK)

5. Nuoremman tutkijan tehtävä
Nuoremman tutkijan väitöskirjatutkimus kytkeytyy pakottavaan kontrolliin ja vainoon lapsiin kohdistuvan väkivallan muotoina oikeustieteellisestä näkökulmasta. Tutkimusaiheen voi rajata temaattisesti oman mielenkiinnon ja oikeudellisen perehtyneisyyden (rikosoikeus, lapsioikeus, hyvinvointioikeus) perusteella. Väitöskirjatutkimuksen käytössä on hankkeessa kerättävä oikeustapausaineisto. Tutkimusaineistoa on mahdollista analysoida erilaisilla laadullisilla menetelmillä. Aineisto mahdollistaa myös kvantifioinnin ja sen pohjalta tehtävän sisällönanalyysin. Nuoremman tutkijan tehtävässä edellytetään oikeustieteiden maisterin tutkintoa (perehtyneisyys rikosoikeuteen, hyvinvointioikeuteen tai lapsioikeuteen) tai loppuvaiheessa olevia maisteriopintoja. Haettavana oleva nuoremman tutkijan tehtävä sijoittuu oikeustieteiden tiedekuntaan.

6. Nuoremman tutkijan tehtävä
Nuoremman tutkijan väitöskirjatutkimus kytkeytyy pakottavaan kontrolliin ja vainoon lapsiin kohdistuvan väkivallan muotoina yhteiskuntatieteellisestä näkökulmasta. Väitöskirjatutkimuksen käytössä on hankkeessa kerättävät laadulliset ja määrälliset aineistot (lasten/nuorten haastattelut ja kysely sekä ammattilaisten vinjettihaastattelut). Tutkimusaihetta voi rajata temaattisesti esimerkiksi lasten kokemusten tunnistamiseen, pakottavan kontrollin mekanismeihin tai yhteiskunnallisiin ja ammatillisiin käytäntöihin lasten auttamisessa ja tukemisessa. Tehtävä edellyttää laadullisten ja/tai määrällisten tutkimusmenetelmien osaamista riippuen väitöskirjatutkimukseen valittavista aineistoista. Nuoremman tutkijan tehtävässä edellytetään aiheeseen soveltuvaa yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoa tai loppuvaiheessa olevia maisteriopintoja esimerkiksi sosiaalityön, sosiaalipolitiikan tai sosiologian tieteenaloilta. Haettavana oleva nuoremman tutkijan tehtävä sijoittuu yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan.

Nuoremman tutkijan tehtävänä on

  • väitöskirjatutkimuksen tekeminen tehtävään liitetystä teemasta
  • sitoutua pilotin järjestämään ohjaukseen ja toimintaan, esim. osallistumista valtakunnallisella ja paikallisella tasolla järjestettäviin DocSoc360-pilotin koulutuksiin ja tapahtumiin
  • kerätä, koodata ja analysoida tutkimusaineistoja
  • suorittaa tohtorintutkintoon vaadittavat muut opinnot
  • toimia yhteistyössä muiden DocSoc360°-tohtoripilottiin osallistuvien väitöskirjatutkijoiden kanssa.

Mitä yliopisto tarjoaa

  • selkeän ja strukturoidun opinto- ja ohjausrakenteen, jossa tohtorin tutkinnon ja väitöskirjan saattaminen valmiiksi kolmessa vuodessa on mahdollista
  • mielenkiintoisia työtehtäviä ja mahdollisuuksia tehdä tutkimusyhteistyötä
  • ohjausta temaattisissa ja monitieteisissä teemaryhmissä Lapin yliopistossa ja valtakunnallisessa konsortioyhteistyössä
  • valmiita aineistoja ja verkostoja tutkimuksessa hyödynnettäväksi
  • vakaan organisaation tuomaa turvaa
  • modernit työvälineet
  • mahdollisuuden ammatilliseen kehittymiseen
  • asiantuntevan tiimin tuen
  • kattavan työterveyshuollon
  • liikunta-, kulttuuri- ja hyvinvointiedut.

Mitä hakijalta odotetaan

  • soveltuvaa maisterin tutkintoa hakemasi tehtävän edellyttämältä tieteenalalta tai loppuvaiheessa olevia maisteriopintoja (ks. tehtäväkohtaiset kriteerit edellä), keskeneräisen maisterintutkinnon tulee olla valmiina viimeistään 30.6.2024
  • vähintään hyvin tiedoin (cum laude approbatur/ 3/ hyvä) suoritettua pro gradu -tutkielmaa
  • hyvää suomen ja englannin kielen taitoa
  • halukkuutta monitieteiseen yhteistyöhön kansallisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa
  • aktiivista, itsenäistä ja vastuullista työotetta.

Eduksi luetaan lisäksi pro gradu -tutkielma haettavan paikan teemaan liittyen.

Valittavaksi tulevan edellytetään hakeutuvan hakemansa tehtävän tieteenalan mukaisesti jatko-opiskelijaksi Lapin yliopiston oikeus- tai yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan, mikäli jatko-opinto-oikeutta ei vielä ole. Jatko-opinto-oikeutta voi hakea 1. - 22.10.2024 (hakuaika päättyy 22.10. klo 15).
Opetus- ja kulttuuriministeriön kriteerien mukaisesti nuoremman tutkijan tehtäviä voivat hakea henkilöt, joille jatko-opinto-oikeus on myönnetty 1.11.2023 jälkeen.

Hakemukseen tulee liittää:

  1. Vapaamuotoinen hakemuskirje (1–3 sivua), jossa kerrotaan selkeästi, mitä tehtävää hakee (haettavan nuoremman tutkijan tehtävän teema ja numero). Lisäksi hakemuskirjeessä tulee perustella omia vahvuuksia haettavan tehtävän osalta ja kuvata oma kiinnostuksen kohde väitöskirjatutkimuksen aiheeksi annetussa teemassa.
  2. Ansioluettelo (ottaen huomioon mahdollisuuksien mukaan tutkijan ansioluettelomalli, ks. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan malli tästä linkistä - linkki aukeaa uuteen välilehteen)
  3. Mahdollinen julkaisuluettelo.
  4. Maisterin tutkinnon tutkintotodistus, opintosuoritusote suoritetuista maisterin tutkinnon opinnoista ja lisäksi mahdollinen maisterin tutkinnon opinnäytetyön arviointilausunto tai vastaava asiakirja, josta käy ilmi tutkielman arvioinnin tarkemmat perustelut. Jos maisteriopinnot ovat kesken, vaaditaan opinnäytteen ohjaajan lausunto opinnäytteen ja opintojen vaiheesta.

Hakemusasiakirjoja ei palauteta.

Tehtävään valittavan kanssa aloitetaan viipymättä tutkimussuunnitelman laatiminen.

Hakuaika on 22.4.-17.5.2024. Hakea voit tämän linkin kautta: HAKU (linkki aukeaa uuteen välilehteen)

Lisätietoja tehtävistä ja rekrytointiprosessista antavat sähköpostitse dekaani professori Merja Laitinen ja Tutkijakoulun työryhmä Katri-Maria Järvinen, Hanna Peltomaa ja Janne Väätäjä osoitteessa DocSoc360@ulapland.fi Tarvittaessa sähköpostitse sovitaan soittoaika.