null Autismitietoisuuden päivän webinaari veti linjoille toistasataa kuulijaa!

Autismitietoisuuden päivän webinaari veti linjoille toistasataa kuulijaa!

VASA2- hankkeen neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämisen kokonaisuus järjesti kansainvälisenä autismitietoisuuden päivänä 2.4.2024 kaikille avoimen webinaarin. Webinaarissa kuultiin kolme puheenvuoroa eri näkökulmista autismikirjoon. Webinaariin osallistui yhteensä 133 kuulijaa!

Autismikirjon perustiedon äärelle meidät johdatti Autismiliiton eAutismi- hankkeen päällikkö Elina Havukainen. Hän korosti puheessaan ympäristön ja toimintakyvyn merkitystä; ympäristöissä pitää tehdä muutoksia, jotta autismikirjon ihmiset voivat toimia niissä ja toimintakyvyn osalta merkityksellistä on arviointi, koska toimintakyky vaihtelee ajoittain suurestikin. 

Havukainen nosti esiin myös neurovähemmistön ja neurotyypillisten välisen empatiakuilun. Empatiakuilu aiheuttaa neurovähemmistön ihmisille sosiaalista ahdistusta ja turhautumista, kun neurotyypilliset tulkitsevat heitä väärin eivätkä ymmärrä sitä sekä aliarvioivat heidän sosiaalista kyvykkyyttä. Tämän vuoksi neurotyypilliset tarvitsevat tiedon lisäksi ymmärrystä ja oikeanlaista asennetta, jotta empatiakuilu ei kasva entisestään.

Autismista saamelaisuuden näkökulmasta kertoi meille Elle Aikio, terveydenhoitaja ja neuropsykiatrinen valmentaja Utsjoelta. Saamelaisessa kulttuurissa erityiset taidot ovat suuressa arvossa, mikä korostuu autismikirjon ihmisilläkin mm. ekkoina (erityisinä mielenkiinnonkohteina). Pärjäämisen kulttuuri on myös vahva; arjessa pärjääminen on riittävää, siihen ei tarvita muuta mittaria, toisin kuin ehkä länsimaisessa kulttuurissa autismikirjon ihmisten kohdalla. Myös yhdessä olemisen ja tekemisen kulttuuri on saamelaisuudessa vahvaa; ihmistä ei jätetä yksin, vaan asiat tehdään ja opetellaan yhdessä. Tällainen tukee myös autismikirjon ihmisiä.

Kokemuspuheenvuorossaan Autismiliiton kokemusasiantuntija Jukka Postila kertoi omasta elämästään, parisuhteestaan sekä toi vielä lopuksi terveisiä ammattilaisille. Hän peräänkuulutti kysymisen ja vastaamisen kulttuuria, kärsivällisyyttä ja lempeyttä autismikirjon ihmisten kohtaamiseen.

Kaiken kaikkiaan webinaari on todella onnistunut ja palautteen perusteella kuulijat kokivat hyötyneensä sisällöstä.

 

Lisätietoja

Marjo Häyry
erityisasiantuntija
marjo.hayry(at)poske.fi

 

Pilvi Vuomajoki
asiantuntija
pilvi.vuomajoki(at)lapha.fi

 

***********************************************************************************************************

Autismiliitto järjestää autismitietoisuuden viikon 2.-7.4.2024 kahdeksannen kerran. Tällä kertaa teemana on #AikaToimia. Viikon tavoitteena on lisätä ihmisten tietoa ja ymmärrystä autismikirjosta. Kansainvälistä autismitietoisuuden päivää vietetään vuosittain 2.4.

Tänä vuonna kampanjaviikkoa vietetään teemalla Aika toimia! Monesti autismikirjon ihmisten tapaa kommunikoida ei haluta ymmärtää eikä heidän tuen tarpeisiinsa vastata. Tämä johtaa kokemukseen syrjään jäämisestä. Syrjintää voi olla rakenteissa, ajatusmalleissa, kohtelussa. Sitä voidaan ylläpitää tietoisesti tai huomaamatta. Kun ongelmaan havahtuu, siihen voi puuttua haastamalla vanhoja toiminta- ja ajatusmalleja. On aika kaataa yhdessä näkymättömät seinät. #AikaToimia!