Vaativa eroauttaminen - ekollega

Vaativa eroauttaminen, pitkittyneet huoltoriidat

Vaativat erotilanteet ovat niitä, joihin kietoutuu usein huolto- ja tapaamisriidan lisäksi lapsen kaltoinkohtelua ja traumatisoitumista, seksuaalirikosepäilyä, väkivaltaa ja sen uhkaa, jopa perhesurman riski.

Vaativan eroauttamisen etäkonsultaatio on tarkoitettu Pohjoisen alueen (Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa) sosiaali- ja terveysalan ammattilasten tueksi, kun vanhempien konflikti on pitkittynyt, ollaan ns. "umpikujassa", vanhemmilla on suuria kommunikaatiovaikeuksia tai ei kommunikaatiota keskenään vuosiin, vanhemmalla ja/tai lapsella (vakava) psyykkinen oireilu, vieraannuttaminen, kulttuuriset erityispiirteet, vaativat uusperheen ongelmat, päihdeongelma tai muu riippuvuus, neuropsykiatrisia ongelmia lapsella ja/tai vanhemmalla tai lievää väkivaltaa, joka käsitelty ja ei vaikuta hyvinvointiin nyt.

Lisäksi voi olla ns. korkean turvallisuusriskin eroja, joihin liittyy vakava parisuhdeväkivalta ennen eroa, vakava väkivalta ja sen uhka jatkuu eri muodoissaan, vainoa, lapsen kaltoinkohtelu, lapseen kohdistuva väkivalta, lapsen kaappausuhka, seksuaalirikos tai sen epäily, itsetuhoisuus, itsemurhalla tai tappamisella uhkailu ja vakavimmillaan perhesurman riski. 

OT-keskuksen vastaajina toimivat Ensi- ja turvakotien liiton Turvassa -hankkeen ja tukikeskus Varjon kokeneet ammattilaiset sekä OYS:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksikön psykologi/psykiatri,  jotka antavat etäkonsultaatiota ryhmänä. Etäkonsultaatiossa annetusta tilannearvioista ja toimenpidesuosituksista tehdään muistio, joka toimitetaan konsultaatiota pyytäneelle taholle turvasähköpostilla. 

Kaikki syksyn 2022 etäkonsultaatioajat on varattu. Kevään -23 etäkonsultaatioista tiedotetaan loppu vuoden -22 aikana. 
 

Sähköinen esitietolomake toimitetaan viimeistään 7 vrk ennen varsinaista konsultaatioaikaa OT-keskukseen. Katso käyttöohje alla. 

 

Kuinka toimin?

Avaa lomake

Palvelussa vastaajina toimivat Ensi-ja turvakotien liiton ja sen jäsenjärjestöjen ammattilaiset sekä OYS:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksikön psykologi tai lastenpsykiatri.
OT-koordinaattorit eivät osallistu varsinaiseen etäkonsultaatioon, vaan hoitavat konsultaation järjestelyihin liittyviä tehtäviä.

Palvelun työntekijät

Emmi Heikkinen
OT-asiantuntija Viola Väkivallasta vapaaksi ry
Johanna Jokiniemi
OT-asiantuntija Ensi- ja turvakotien liitto
Essi Laitinen
psykologi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Anne Leppälä-Hast
OT-koordinaattori Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Eveliina Nilosaari
OT-asiantuntija Oulun ensi- ja turvakoti ry
Hennaleena Simula
psykologi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Marja Sundqvist
OT-koordinaattori Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Tiina Tenhunen
lastenpsykiatri
Johanna Vaitomaa
OT-asiantuntija Ensi- ja turvakotien liitto

Käyttöohje

 1. Tutustu ensin Turvassa -esitietolomakkeeseen

  Lomake on tarkoitettu varsinaisen, tiiviimmän esitietolomakkeen täyttämisen tueksi ja sitä käytetään varsinaisessa etäkonsultaatiossa keskustelun runkona. Suosittelemme, että tulostat lomakkeen ja täytät sen ennakkoon. Turvassa -lomaketta ei lähetetä OT-keskukseen. Lomakkeessa on kohta asiakkaan suostumukselle.

 2. Täytä esitietolomake

  Varsinaisen konsultaatiopyyntölomakkeen voit lähettää ilman kirjautumista kohdasta "Avaa lomake". Lähetä lomake OT-keskuksen koordinaattoreille viimeistään 7 vrk ennen varsinaista etäkonsultaatiota. Lomakkeeseen ei saa laittaa asiakkaan nimi- tai muita tunnistetietoja.

  Etäkonsultaation ajankohdat  ovat  ti 13.9.22 klo 9-10:30 (varattu), pe 7.10.22 klo 9-10:30(varattu) , to 3.11.22 klo 10-11:30(varattu) ja ke 23.11.22 klo 9-10:30 (varattu). Merkitse esitietolomakkeelle toivomasi etäkonsultaation ajankohta. 

  Varsinaiset etäkonsultaatioajat jaetaan esitietolomakkeiden saapumisjärjestyksessä.

 3. Lopuksi napsauta Lähetä -painiketta

 4. OT-koordinaattori ottaa sinuun yhteyttä

  OT-koordinaattori ottaa sinuun yhteyttä 2 päivän kuluessa ja sopii etäkonsultaatioajan, toimittaa sinulle linkin etäkonsultaatioon sekä palautelomakkeen. Palautelomake täytetään etäkonsultaation lopuksi.