Lapseen ja nuoreen kohdistuva väkivalta- tai hoidon laiminlyöntiepäily - ekollega

Ammattilaisille

Lapsiin ja nuoriin kohdistuva väkivaltaepäily - asiantuntijaryhmän etäkonsultaatio

Oulun yliopistollisen sairaalan lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksikön työntekijät auttavat virkatyönään poliisia ja tuomioistuimia alaikäisiin kohdistuvien väkivalta- ja hoidon laiminlyöntitapausten selvittämisessä. Yksikössä työskentelee psykologeja, sosiaalityöntekijöitä, psykiatri ja osastonsihteeri.
 
Yksikön tehtävänä on myös antaa konsultaatioapua ammattilaisille. OT-keskukseen voit ottaa yhteyttä lapseen tai nuoreen kohdistuvissa väkivalta- ja hoidon laiminlyöntiepäilyissä, jotka edellyttävät monialaista arviointia. Konsultaatioon osallistuu Oulun yliopistollisen sairaalan lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian moniammatillinen tiimi, jonka kanssa kysyjä voi pohtia lapsen tilannetta oikeuspsykologisesta, psykiatrisesta sekä sosiaalityön näkökulmasta.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat väkivallan ja hoidon laiminlyönnin epäilyt voivat herätä eri tavoin. Lapsi voi esimerkiksi kertoa itse häneen kohdistuvista teoista tai laiminlyönneistä, lapsella saattaa olla väkivaltaan viittaavia vammoja, todistaja on saattanut nähdä tilanteita tai väkivallasta on muuta todistetta esimerkiksi viestejä tai kuvia. Näissä tilanteissa ammattilaisten ilmoitusvelvollisuuskynnys lastensuojeluun sekä poliisille usein ylittyy (Lastensuojelulaki 5 Luku 25§).

On myös tilanteita, joissa ammattilaisten huoli herää lapsen tilanteesta esimerkiksi lapsen hoitamattomuuden, oireilun tai käyttäytymisen perusteella, mutta selkeitä viitteitä väkivallasta tai hoidon laiminlyönnistä ei ole. Huoli on voinut lisääntyä vähitellen, jopa vuosien ajan. Voi olla myös tapauksia, joissa lapseen liittynyttä väkivaltaepäilyä on jo aikaisemmin kerran tai useammin selvitetty poliisin toimesta, mutta asiaan ei syystä tai toisesta ole saatu selvyyttä tutkinnallisin toimin. Tästä huolimatta huoli lapsen tilanteesta jatkuu.

Kiireellisissä asiakastilanteissa on syytä olla yhteydessä poliisiin.

Syksyn -  23 varattavissa olevat ajat: ma 4.9. klo 12-13.30,
ma 2.10. klo 12-13.30,  ma 30.10. klo 14-15.30, ma 27.11. klo 12-13.30, 
ma 18.12 klo 12-13.30 

 

Sähköinen esitietolomake toimitetaan viimeistään 7 vrk ennen varsinaista konsultaatioaikaa OT-keskukseen. 

 

Kuinka toimin?

Avaa lomake

Palvelussa vastaajina toimivat OYS lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksiköstä psykologeja, lastenpsykiatri ja sosiaalityöntekijä. Jos asiakastilanteeseen liittyy ero- ja huoltoriitaa osallistuu konsultaatioon Ensi- ja turvakotien liiton tai sen jäsenjärjestön ammattilainen.
OT- koordinaattorit eivät osallistu varsinaiseen etäkonsultaatioon, vaan hoitavat konsultaation järjestelyihin liittyviä tehtäviä.

Palvelun työntekijät

Kreetta Aarnipuro
oikeuspsykologi
Sinikka Autio
sosiaalityöntekijä-perheterapeutti
Minna Kumpuniemi
oikeuspsykologi
Anna Niemi
sosiaalityöntekijä
Noora Pesonen
psykologi
Marja Sundqvist
OT-koordinaattori Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Tiina Tenhunen
lastenpsykiatri
Annina Vesterinen
sosiaalityöntekijä

Käyttöohje

  1. Täytä esitietolomake

    Voit täyttää ja lähettää lomakkeen ilman kirjautumista. Lähetä lomake OT-keskukseen  viimeistään 7 vrk ennen varsinaista etäkonsultaatiota. Lomakkeeseen ei saa laittaa asiakkaan nimi- tai muita tunnistetietoja.

  2. Lopuksi napsauta Lähetä -painiketta

  3. OT-koordinaattori ottaa sinuun yhteyttä

    OT-koordinaattori ottaa sinuun yhteyttä 2 päivän kuluessa ja sopii etäkonsultaatioajan, toimittaa sinulle linkin etäkonsultaatioon sekä palautelomakkeen.