null Uniapnean digihoitopolku laajenee perusterveydenhuoltoon

Uniapnean digihoitopolku laajenee perusterveydenhuoltoon

Uniapnean digihoitopolku on Lapin keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikan tarjoama verkkopalvelu. Polulle liitetään kaikki CPAP-hoidon aloittavat uniapneapotilaat, joita on noin 33–50 kuukaudessa. 

Uniapneapolku on ensimmäinen digihoitopolku, joka laajenee perusterveydenhuoltoon. Lokakuun alussa käynnistyneessä pilotissa inarilaiset ja ranualaiset uniapneapotilaat siirtyvät vuoden kestäneen erikoissairaanhoitojakson jälkeen perusterveydenhuoltoon jatkaen tuttua, mutta laajennettua digihoitopolkua. Erikoissairaanhoidon ammattilaiset vaihtuvat oman terveysaseman asiantuntijoihin ja hoidon jatkuvuus säilyy ennallaan.  

Laajennuksella parannetaan uniapneapotilaiden hoidon jatkuvuutta ja varmistetaan, että potilaat voivat tarvittaessa olla yhteydessä terveysaseman ammattilaisiin CPAP-hoidon jatkuessa.   

-  Näin tuemme terveyspalvelujen saatavuutta koko hyvinvointialueella sekä vähennämme pitkien välimatkojen tuomia kustannuksia, kertoo sairaanhoitaja Sari Ravelin Lapin keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikalta. 

Monikanavaista hoitoa  

Digipolut täydentävät tai korvaavat perinteisiä vastaanotto- tai seurantakäyntejä. Polut tehdään asiakaslähtöisesti eri asiakas- ja potilasryhmien tarpeet ja valmiudet huomioiden. 

Digihoitopolun alustana toimii tietoturvallinen, vahvaa tunnistautumista käyttävä Terveyskylän Omapolku -verkkopalvelu. Omapolku-palvelukanavalta potilas löytää lähetteellä toimivat digihoitopolut, etävastaanotot, ja kaikille avoimet itsehoito-ohjelmat. 

Digihoitopolulla potilas saa videoiden ja kuvallisten ohjeiden avulla opastuksen CPAP-laitteen käyttöön, huoltoon ja puhdistukseen, sekä tietoa sairaudesta ja sen kanssa elämisestä. 

Hoitopolulla voi viestitoiminnolla ottaa joustavasti ja tietoturvallisesti yhteyttä hoitavaan ammattilaiseen silloin kun itselle sopii. Ammattilainen selvittää potilaan tilanteen ja tarvittaessa konsultoi lääkäriä tai asiantuntijaa ennen vastausta.

Polun kattava tietosisältö tukee myös perusterveydenhuollon ammattilaisia erityisesti nyt, kun hoidon jatkuvuutta kehitetään terveysasemilla. 

Digihoitopolun todennetut hyödyt  

Ennen digihoitopolkua kaikki potilaat kävivät hoidon aloituksen ohjauksessa keuhkopoliklinikalla. Nyt digihoitopolun myötä potilaat saavat ohjauksen polulla, ja käyvät polilla vain laitteeseen kuuluvan maskin sovituksessa. 

Ennen polun käyttöönottoa laitehoidon aloitukseen tulevia potilaita hoidettiin keuhkopolilla keskimäärin 16 viikossa. Nyt hoitojen aloituksia tehdään keskimäärin 19 viikossa. Suurempi potilasmäärä hoidetaan saman henkilökunnan voimin ja hoitoon pääsy nopeutuu. 

Polulla on 940 potilasta (7.9.2024), joista 745 on kirjautunut – korkeaan kirjautumisprosenttiin, joka ylittää tavoitellun 50 prosentin, ollaan tyytyväisiä, sillä se kertoo potilaiden sitoutumisesta pitkäaikaissairauden omahoitoon. 

Potilaiden antamassa palautteessa on kiitelty digihoitopolun tuomaa mahdollisuutta tutustua rauhassa sairauden perustietoihin sekä omahoito-ohjeisiin etenkin hoidon alkuvaiheessa.

 

Lisätietoja:

Rosmariini Tolonen

henkilökortti