null Saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palveluiden kehittämiskuulumisia VASA2-hankkeesta

Saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palveluiden kehittämiskuulumisia VASA2-hankkeesta

18.12.2024

Syksy on ollut vauhdikas ja VASA2-hankkeessa on ollut monenlaista meneillään myös saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palveluiden kehittämisen suhteen. Uutiseen on koostettu niin pilottikokeiluihin kuin osaamisen vahvistamiseen liittyviä nostoja sekä tietoja, mistä pääset tutustumaan lisää saamenkielisten palveluiden kehittämistyöhön.

Pilotit

  • Syksyn aikana VASA2 –hankkeella ja Apua huoliin –chatilla oli yhteinen Nepsy-chat pilottikokeilun, joka tarjosi säännöllistä matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa neurokirjoon liittyviin kysymyksiin niin suomen kielellä kuin pohjoissaameksi. Pohjoissaamenkielistä ja/tai saamelaisen kulttuurinmukaista palvelua oli tarjolla joka kuukauden 2. ja 4. torstai. Lapin hyvinvointialueella ei ole aiemmin ollut tarjolla saamenkielistä chat-muotoista matalan kynnyksen palvelua ja muutoinkin tämä pilottikokeilu oli sarjassaan ensimmäinen saamenkielisenä tarjottava digipalvelu. Pilottijakso oli ajalla 22.8.-12.12.2024. Nepsy-chatin kävijämäärä jäi tavoiteltua pienemmäksi,  mutta vastaajilta saadun palautteen mukaan kävijöiden kanssa käydyt keskustelut olivat antoisia. Erityisesti saamenkielisten/saamelaisten kävijöiden määrä jäi vähäiseksi. Kävijämäärän toivomme kasvavan jatkossa, kun tietoisuus chatista lisääntyy ja palvelu tulee tutuksi. Nepsy-chatin toiminta jatkuukin siis edelleen pilotin jälkeen ja VASA2-hankkeessa tehdään chattiin liittyvää juurruttamistyötä kevään -25 ajan. Saamenkielisessä ja kulttuurinmukaisessa chatissa vastaajina toimivat edelleen ensi vuonnakin Lapin hyvinvointialueen terveydenhoitajat/ neuropsykiatriset valmentajat Elle Aikio ja Pauliina Näkkäläjärvi.
  • Suunniteltuja suomen- ja saamenkielisiä NuortenVire-etäryhmävalmennuksia ei järjestetty syksyn -24 aikana, sillä ryhmiin ei tullut riittävästi ilmoittautuneita. Pilottikokeilun starttia yritetään uudelleen helmikuussa -25. Lisää etäryhmävalmennuksista voit lukea täältä (linkki avautuu uuteen välilehteen).
  • Myöskin palvelupolkuun liittyvä pilotointi oli aikaisempien suunnitelmien mukaan määrä alkaa tämän syksyn lopulla, mutta palvelupolun piloitointi on siirtynyt alkuvuoteen 2025 ja sitä tullaan tekemään tiivissä yhteistyössä opiskeluhuollon palveluiden kehittämistyön kanssa. Tästä lisää, kun suunnitelmat vielä tarkentuvat.
  • Päivitämme ja uudelleen rakennamme olemassa olevia Lapin digiNepsy-verkkosivuja (linkki avautuu uuteen välilehteen). Verkkosivuille tulee uutena mm. perustietoa neurokirjosta kirjallisena ja erilaisten tallenteiden muodossa. Perustieto-osio sisältää myös asiaa neurokirjosta saamelaisuuden näkökulmasta ja pohjoissaamenkielisen kokemusasiantuntijan videon. Lisäksi sivustolle kootaan olemassa olevaa ja hankkeessa työstettäviä saamenkielisiä materiaaleja sekä muita hankkeen kehittämistyön tuotoksia. Työversio on vielä piilotettuna ja pyrimme saamaan sen auki käyttäjien kommenteille ja jatkokehittämisen ehdotuksille vuoden 2025 alussa. Kun verkkosivut ovat valmiit, lähdetään niitä kääntämään pohjois-, inarin- ja koltansaameksi.

Osaamisen vahvistaminen

Syksyn aikana olemme vahvistaneet ammattilaisten ja muiden aiheesta kiinnostuneiden osaamista neurokirjosta saamelaisuuden näkökulmasta.

  • ADHD-viikolla hankkeen ”ADHD, mitä se on?” –webinaarissa kuultiin kokemuspuheenvuoro saamelaisen neurokirjon lapsen vanhemmalta.
  • Saamenkielinen terveydenhoitaja Elle Aikio koulutti ammattilaisia aiheella ”Neurokirjo saamelaisuuden näkökulmasta” osana hankkeen neurokirjon perustiedon koulutussarjaa. Perustieto-koulutuksiin liittyvän uutisen voit lukea täältä (linkki avautuu uuteen välilehteen).
  • Niin ikään Elle Aikio ja VASA2-hankkeen asiantuntija vierailivat syksyn aikana ADHD-podissa keskustelemassa saamelaisuudesta, saamenkielisistä ja –kulttuurinmukaisista palveluista sekä tietysti neurokirjosta saamekontekstissa. VASA2 –hankkeen asiantuntija kertoi myös hankkeesta ja hankkeen tähän astisista tuloksista liittyen saamenkielisen neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämistyöhön. Kaksiosainen ”Saamelaisuus ja neuromoninaisuus - haastattelussa Pilvi Vuomajoki ja Elle Aikio” –jakso on kuunneltavissa suoratoistopalveluissa, kuten Spotify.

Lisäksi VASA2-hankkeessa on koulutettu syksyllä ammattilaisia saamelaisen asiakkaan kohtaamisen liittyen. Webinaarissa oli puhumassa saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palveluiden asiantuntijoita ja kuulijoita linjoille kertyi lähes 70. Pääpuhujien aiheina olivat "Kulttuurinen osaaminen osana kulttuurisesti turvallisia sote-palveluita" sekä "Traumatietoinen työskentelyote saamelaisen asiakkaan kanssa". Koulutus tulee alkuvuodesta -25 katsottavaksi E-kollegaan mm. tänne (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Keväällä -25 on tulossa vielä Lapin hyvinvointialueen opiskeluhuollon ammattilaisille ja koulujen henkilöstölle suunnattu ”Saamelaisuuden huomioiminen kulttuuriturvallisesti oppimisympäristöissä” –webinaari, jonka tapahtumakuvaukseen voit tutustua täältä (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Lopuksi

Lisää saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palveluiden kehittämisestä voit lukea vasta päivitetyiltä hankkeen nettisivuilta täältä (linkki avautuu uuteen välilehteen). Sivuilla tietoa myös syksyn aikana on tuotetuista saamenkielistä ja kulttuurinmukaista materiaaleista, joita on syntynyt niin hankkeen omana tuotoksena kuin yhteistyössä eri tahojen kanssa.

 

NuortenVire-etäryhmävalmennukseen sisältyvä pohjoissaamenkielinen Kirjo-orava-sarjakuva

 

Lisätietoja:

Pilvi Vuomajoki

pilvi.vuomajoki(at)lapha.fi

 

Euroopan unionin logo ja NextGeneration EU rahoitus

Kehittämistyötä tuetaan Euroopan unionin NextGeneration EU rahoituksesta ja se on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.