Saamen kielen ja kulttuurin mukaiset palvelut - eKollega

Saamenkieliset ja kulttuurinmukaiset palvelut

(sivulla olevat linkit avautuvat uusiin välilehtiin)

VASA2 -hankkeen mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden kehittämiskokonaisuudessa kehitetään saamenkielisiä ja kulttuurinmukaisia palveluita niin neuropsykiatrisen palvelupolun kuin opiskeluhuollon- ja mielenterveyspalveluiden osakokonaisuuksien alla.

Kehittämistyön tavoitteet

  • Vahvistaa saamenkielisiä ja kulttuurinmukaisia neuropsykiatrisia palveluita

  • Vahvistaa saamenkielisiä ja kulttuurinmukaisia matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa

Kehittämistyön tuloksena

  • Neuropsykiatrinen palvelupolku sisältäen myös saamenkieliset ja kulttuurinmukaiset neuropsykiatriset palvelut

  • Neuropsykiatrisiin tutkimuksiin ohjautuminen mallinnettu ja osaamista on vahvistettu sekä saamenkielisiin palveluihin ohjautuminen on kuvattu

  • Kuvaus koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon matalan kynnyksen ennalta ehkäisevistä palveluista ja mielenterveyspalveluista, sisältäen ohjeet ammattilaisille/ saame hoito- ja palvelupolku

 

Ajankohtaista

Vuoden 2025 kehittämissuunnitelmat

Neuropsykiatrinen palvelupolku

Saamenkielistä neuropsykiatrista palvelupolkua kehitetään lasten ja nuorten osalta. Neuropsykiatrista palvelupolkua pilotoidaan maalis-toukokuussa (lue lisää alta kohdasta "Pilotit"). Lisäksi palvelupolun kokonaisuuden täydentäminen jatkuu taustalla koko kevään ajan.

Muista palvelupolkukehittämiseen liittyvistä menneistä ja tulevista piloteista, osaamisen vahvistamisesta ja saamenkielisistä materiaaleista voit lukea alempaa tältä sivulta.

Syksy 2025 tulee sisältämään mm. kehittämistyön jalkauttamista, raportointia ja tulosten esittelyä. Saamenkielisten palveluiden kehittämistuloksia esitellään mm. syksyllä pidettävillä Laphan saamenkielisten ammattilaisten koulutuspäivillä Saariselällä. 

Opiskeluhuollon palvelut

Kevään 2025 aikana kehittämistyössä keskitytään yhteisölliseen opiskeluhuoltotyöhön, joka on koko oppilaitosyhteisöä tukeva opiskeluhuollon ensisijainen toteuttamismuoto. Yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö edistää ja tukee mm. oppilaiden/opiskelijoiden toimintakykyä ja mielen hyvinvointia. Yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö voidaan myös kohdentaa tietyille luokka-asteille tai ryhmille.

Hankkeessa tehdään saamenkielisen koulu- ja opiskeluterveydenhuollon nykytilan kuvaus ja kootaan saamenkieliset varhaisen tuen materiaalit opiskeluhuollon ammattilaisten hyödynnettäväksi. Mietimme myös yhteistyössä Saamenkielisten digipalvelujen kehittäminen -hankkeen kanssa mahdollisuuksia saada saamenkielisiä tarina-auttamisen videoita normaali.fi- ja enjaksa.fi -sivustoille. Lisäksi vahvistetaan osaamista järjestämällä webinaareja ja tiedottamalla Lapin hyvinvointialueen OPH ammattilaisia ajankohtaisista koulutuksista.

Kevään aikana järjestetään seuraavat koulutukset:

9.4. pidettävän "Saamelaisuuden huomioiminen kulttuuriturvallisesti oppimisympäristöissä" -webinaarin mainoskuva

"Saamelaisuuden huomioiminen kulttuuriturvallisesti oppimisympäristöissä" -webinaarin tapahtumasivun löydät täältä.

"Pohjoisen polku - webinaari itsenäistyvän nuoren tueksi" tapahtumasivun löydät täältä.

 

Pilotit

NepsyMieli 17.3.-23.5.2025

NepsyMieli-pilotti yhdistää VASA2-hankkeen mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden työpaketin eri kehittämistyön kokonaisuuksia: neuropsykiatrisen palvelupolun, ml. saamenkieliset ja kulttuurinmukaiset palvelut, opiskeluhuollon mielenterveyspalvelut sekä mielenterveyspalvelut, hoidon porrastuksen ja psykososiaalisista menetelmistä ohjatun omahoidon. Pilotti keskittyy Lapissa itäiselle ja pohjoiselle palvelualueelle.

Pilotin tavoitteena on: 

  • Mallintaa varhaisen ja matalan kynnyksen tuen toimintamalli (ml. ohjattu omahoito) 6–17- vuotiaiden lasten, nuorten ja heidän perheiden parissa opiskeluhuollossa 

  • Mallintaa neuropsykiatrisiin tutkimuksiin ohjautuminen perustasolla em.kohderyhmässä 

  • Mallintaa monialainen konsultaatiomalli perustason ammattilaisten työn tueksi yli palvelualuerajojen (VASA-verkoston toimintamallia soveltaen)

Neuropsykiatrisen palvelupolun toimivuutta testataan NepsyMieli-pilotin aikana (17.3.-23.5.2025) käytännön työssä opiskeluhuollon palveluissa. Keskiössä testauksessa ovat: 

  • riittävä ja oikea -aikainen varhainen tuki lapselle, nuorelle ja perheelle, ml. ohjattu omahoito (neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen omahoito-ohjelma) 

  • yhdenmukainen tutkimuksiin ohjautuminen 

  • monialainen yhteistyö ja konsultaatio opiskeluhuollon ammattilaisen työn tueksi 

  • saamelaisen asiakkaan kohtaaminen ja ohjautuminen saamenkieliseen ja/tai kulttuurinmukaiseen palveluun 

Pilottiin testaukseen on kehitelty ammattilaisten työn tueksi mm.  

  • yhteneväisiä tukirakenteita ja malleja varhaiseen tukeen, tutkimuksiin ohjautumiseen sekä monialaiseen yhteistyöhön ammattilaisten kesken 

  • yhteneväisiä kyselylomakkeita sekä erilaisia muistilistoja (suomeksi ja pohjoissaameksi) 

  • ohjatun omahoidon osaamista  

  • vahvistusta saamenlaisen asiakkaan kohtaamiseen ja ohjaamiseen saamenkieliseen ja/tai kulttuurinmukaiseen palveluun 

NuortenVire-etäryhmävalmennus

Saamenkielinen ja kulttuurinmukainen NuortenVire-pilottikokeilu oli määrä toteutua ajalla 12.2.-24.4.2025. Ryhmään ei tullut riittävästi ilmoittautuneita, joten valmennusta ei päästy toteuttamaan. Valmennuksen teemoista tullaan tekemään pohjoissaamenkielinen nuorille suunnattu itsehoitopaketti, johon nuoret voivat tutustua ajasta ja paikasta riippumatta. Sijoituspaikaksi tulee Lapin digiNepsy-verkkosivut.

Pohjoissaamenkielinen NuortenVire-etävalmennuksen mainos, jossa näkyy valmennuksen teemat

Vire-etäryhmävalmennukset sisältävät yhteensä 6 valmennuskertaa ja ne toteutetaan kokonaan etänä Teamsissä. Valmennukseen osallistuakseen ei tarvita diagnoosia eikä lähetettä. Ryhmä on suljettu tarkoittaen, että vain ryhmään valitut voivat osallistua valmennukseen. Jokaisella valmennuskerralla on oma teemansa. Valmennuksen toteutuksesta vastaa ammattilaistyöpari. Tarkemmin etäryhmävalmennuksesta voit lukea Etäryhmävalmennus - ekollega - Virtu.

Lapin digiNepsy-verkkosivusto

Päivitämme ja uudelleen rakennamme olemassa olevia Lapin digiNepsy-verkkosivuja. Verkkosivuille tulee uutena mm. perustietoa neurokirjosta kirjallisena ja erilaisten tallenteiden muodossa. Osio sisältää myös asiaa neurokirjosta saamelaisuuden näkökulmasta. Lisäksi sivustolle viedään VASA2 -hankkeen kehittämistyön tuotoksia sitä mukaan, kun niitä saadaan valmiiksi ja kootaan yhteen jo olemassa olevia saamenkielisiä materiaaleja.

Työversio on vielä piilotettuna ja pyrimme saamaan sen auki käyttäjien kommenteille ja jatkokehittämisen ehdotuksille vuoden 2025 alussa. Kun verkkosivut ovat valmiit, lähdetään niitä kääntämään pohjois-, inarin- ja koltansaameksi.

Ota seurantaan Lapin digiNepsyn somekanavat Facebookissa ja Instagramissa.

Nepsy-chat (pilotti päättynyt, mutta chat jatkaa toimintaansa)

Nepsy-chattia pilotoitiin ajalla 22.8. -12.12.2024. Pilotissa Nepsy-chat liitettiin osaksi Apua huoliin verkkoauttamisen kokonaisuutta ja näin saatiin palvelulle vahvat jo olemassa olevat raamit. 

Pohjoissaamenkielinen Nepsy-chatin mainos

Nepsy-chat on tarkoitettu nuorille, aikuisille, perheille ja konsultaatiotueksi ammattilaisille. Palvelu on anonyymia matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa. Nepsy-chatissa saa pohjoissaamenkielistä ja/tai saamelaisen kulttuurinmukaista palvelua joka kuukauden 2. ja 4. torstai. Saamenkielisiä vastaajia ovat terveydenhoitajat/ neuropsykiatriset valmentajat Elle Aikio ja Pauliina Näkkäläjärvi.

Pilotin jälkeen jatkamme Nepsy-chatin juurruttamistyötä kevään -25 ajan.

Nepsy-chattiin pääset osoitteesta https://lapha.fi/apua-huoliin

"Se tunne, kun saamen kieli puuttuu" -vertaisryhmä (päättynyt)

Vertaisryhmä oli suunnattu 18–28–vuotiaille nuorille saamelaisaikuisille, jotka eivät puhu saamen kieltä. Ryhmän tavoitteena on lisätä mielen hyvinvointia tapaamalla muita samassa tilanteessa olevia ja tutkiskelemalla omaa tapaa olla saamelainen. Ryhmän jäsenet pääsivät pohtimaan mm. miltä tuntuu, kun saamen kieli ei ole siirtynyt suvun sisällä, millaisia tunteita mahdolliset alkavat saamen kielen opinnot herättävät ja voiko osallistua tapahtumiin ja tilaisuuksiin, vaikka ei osaa saamea. Vertaistuki tarjosi nuorille saamelaisaikuisille mahdollisuuden yhteenkuulumisen tunteelle ja oman saamelaisuuden pohdiskelulle turvallisessa ympäristössä. Alta pääset tutustumaan lisää vertaisryhmässä syntyneisiin meemeihin, joissa käsitellään saamen kielen puuttumista:

Raportin ja lisätietoja vertaisryhmästä löydät Innokylästä.

 

Osaamisen vahvistaminen saamenäkökulmasta

Pyrimme hankkeen aikana vahvistamaan saamenkielistä neurokirjon osaamista, mutta myös kouluttamaan suomenkielisiä ammattilaisia ja muita asiasta kiinnostuneita neurokirjosta saamelaisuuden näkökulmasta. Hankkeen aikana olemme kouluttaneet yhden pohjoissaamenkielisen ammattilaisen autismikirjon häiriöiden tunnistamiseen (ADOS2-koulutus) ja yhden pohjoissaamenkielisen neuropsykiatrisen valmentajan. Lisäksi olemme kouluttaneet ammattilaisia saamelaisen asiakkaan kohtaamiseen liittyen. Alla aiheeseen liittyviä tallenteita:

Lisäksi neurokirjon saamenäkökulma on ollut esillä Laphan ammattilaisille suunnatussa neuropsykiatrinen valmentaja -koulutuksessa sekä autismi- ja adhd-tietoisuuden viikkojen webinaareissa. Opiskeluhuollon ammattilaisille on puolestaan pidetty kaksi info-tilaisuutta, jossa heille on kerrottu saamelaisen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjj - Uvjâ - Uvjan palveluista. Lisäksi opiskeluhuollon ammattilaisille on lähtenyt sähköinen infopaketti koskien Uvjan toimintaa.

 

Saamenkieliset materiaalit

Hankkeen aikana käännämme sekä tuotamme uutta neurokirjoon liittyvää saamenkielistä materiaalia. Osa materiaaleista on tuotettu yhteistyössä eri tahojen kanssa tai olemassa olevien suomenkielisten materiaalien pohjalta. Alta löydät jo olemassa olevat materiaalit sekä työstövaiheessa olevat materiaalit, jotka julkaistaan myöhemmin.

  • Neurokirjon sanasto (tulossa v. 2025)

  • “Miten adhd näkyy minussa ja arjessani?” -kokemusasiantuntijan video (tulossa keväällä 2025)

  • "Autismikirjon ensiopas perheille" | Autismiliitto (tulossa saamen kielillä v. 2025)

  • "Lasten adhd" -opas | ADHD-liitto (tulossa saamen kielillä v. 2025)

NuortenVire-etäryhmävalmennus

Etäryhmävalmennukseen työstettyjä materiaaleja voivat ammattilaiset hyödyntää oman työnsä tukena myös valmennuksesta irrallisina työvälineinä.

Puheeksi ottamisen herätetyökalut ja neuromonimuotoinen työyhteisö -huoneentaulu

Mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden tiimi on yhteistyönä työstänyt päihteiden käytön ja mielen hyvinvoinnin herätetyökalut ammattilaisten työn tueksi. Visuaalisen ilmeen on luonut Maiju Saarreharju. Lisäksi neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämistyössä on työstetty neuromonimuotoisen työyhteisön huoneentaulu. Huoneentaulua kommentoimassa ovat olleet kehittäjäasiakkaat ja visuaalisen ilmeen on luonut Pilvi Vuomajoki. Kaikki tulevat myöhemmin saataville myös pohjois-, inarin- ja koltansaameksi.

Lomakkeet

Neuropsykiatrisella palvelupolulla on useita eri lomakkeita, joita olisi hyvä saada myös saamen kielillä. Saamenkielisen palvelupolun kehittämistyöhön osallistuneiden ammattilaisten kanssa ollaan katsottu tarpeelliseksi kääntää etunenässä seuraavat palvelupolun alkupään lomakkeet: 

  • Viivi 5-15 -lomake (kysely vanhemmalle lapsen kehityksestä ja käyttäytymisestä (tulossa v. 2025)
  • ASSQ-rev -lomake (autismikirjon häiriön seulonta) (tulossa v. 2025)

Opiskelijayhteistyö

Olemme tehneet yhteistyötä saamenkielisten AMK- ja YAMK-opiskelijoiden sekä neuropsykiatriseksi valmentajaksi kouluttautuvan kanssa. Pauliina Länsman on työstänyt AMK-opinnäytetyönä saamenkielisen ja kulttuurinmukaisen kommunikaatiopassin, joka on työstövaiheessa ollut kommenteilla saamenkielisen neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämistyössä mukana olevilla saamenkielisillä ammattilaisilla. Myös käännöstyö on hoitunut hankkeen kautta.

Myöhemmin Minna Pieskin YAMK-opinnäytetyötä on määrä valmistua saamenkielinen stressinkartoitus-lomake. Niin ikään neuropsykiatriseksi valmentajaksi opiskelevan saamelaisen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjan koltansaamenkielisen työntekijän Irene Fofonoffin kanssa teemme materiaaleihin liittyvää yhteistyötä osana koulutuksen kehittämistehtävää. 

 

Saamelaisyhteisön osallisuus

Kehittämistyössä on tiiviisti mukana saamenkielisiä ammattilaisia ja asiantuntijoita. Lisäksi saamelaisia palveluiden käyttäjiä on kuultu/ kuullaan kehittämistyön eri vaiheissa.

Ammattilaiset kehittämistyön tukena

Saamenkielisen palvelupolun kehittämistyön tukena on toiminut elokuusta 2023 säännöllisesti kokoontunut saamenkielisten ammattilaisten tiimi, joka on kommentoinut ja antanut suuntaa tehtävälle kehittämistyölle. Tiimissä mukana olevia ammattilaisia ovat Laphan saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palveluiden palvelupäällikkö, lääkäri, kaksi psykologia ja kaksi terveydenhoitajaa (myös neuropsykiatrisia valmentajia). Lisäksi tiimissä on ollut edustusta saamenkielisestä varhaiskasvatuksesta ja mahdollisuus konsultoida saamenkielistä erityisopettajaa. Syksyllä 2024 saamenkielinen tiimi on yhdistynyt työskentelemään suomenkielisen palvelupolun kehittäjien kanssa samoihin työpajoihin ja olemme saaneet työskentelyyn vahvuudeksi myös saamenkielisen puheterapeutin.

Osa ammattilaisista on osallistunut myös saamenkielisen neurokirjon sanaston ja Lapin digiNepsy-verkkosivun sisältöjen työstämiseen.

Koululaiskiertue

Syksyllä 2023 VASA2 – Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle –hanke ja Tulevaisuuden sote-keskus –hanke järjestivät yhteistyössä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjj - Uvjâ – Uvjan kanssa yläasteikäisten saamelaisnuorten palvelutarpeita kartoittavan työpajakiertueen. Työpajat järjestettiin oppilaitosten tiloissa koulupäivän aikana Utsjoella, Ivalossa, Vuotsossa ja Inarissa, jossa oli paikalla myös Sevettijärven oppilaita.

Työpajojen tavoitteena oli kuulla saamelaisnuoria koskien heidän omia palvelutarpeitaan, esitellä olemassa olevia saamen- ja suomenkielisiä nuorille suunnattuja sote-palveluita sekä pyytää mielipiteitä kehitystyön alla olevista saamenkielisistä ja kulttuurinmukaisista palveluista.

Työpajoista kerättyä tietoa hyödynnetään luottamuksellisesti Lapin hyvinvointialueen sote-palveluiden kehittämistyössä ja Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston sekä Uvjj - Uvjâ – Uvjan toiminnan kehittämisessä. Lisäksi kerättyä tietoa hyödynnetään myös Lapin hyvinvointialueen saamenkielisiä ja kulttuurinmukaisia palveluita koskevassa vuosikertomuksessa.

Uutinen kiertueesta löytyy täältä.

Kysely neurokirjon ihmisille

Helmi-maaliskuussa 2024 kehittämistyön tueksi toteutettiin kysely Lapin alueen (neurokirjon) ihmisille, jotka ovat käyttäneet tai käyttävät suomen- ja/tai saamenkielisiä palveluita, jotka liittyvät neuropsykiatriseen palvelupolkuun. Kyselyn avulla kartoitettiin palveluiden nykytilaa ja kehittämistarpeita Lapin alueella. Kyselyssä oli myös 13–17-vuotiaille nuorille oma osionsa, jossa kartoitettiin heidän kokemuksiaan avusta ja tuesta sekä koulussa että vapaa-ajalla. Kysely toteutettiin sekä suomeksi että inarin-, koltan- ja pohjoissaameksi. Lisää kyselystä voit lukea uutisesta täältä.

Jalkautuminen Ijahis Idja -festivaaleille

Elokuussa 2024 VASA2-hankkeen asiantuntija jalkautui yhdessä muiden sote-toimijoiden kanssa Ijahis Idja -festivaaleille Inariin. Festivaalin aikana VASA2-hanke, Saameperhekeskus ja THL pitivät yhteistyöpajan, jossa lapset osallistuivat saamenkielisen neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämistyöhön kertomalla millainen on saamelainen laadukas arki heidän näkökulmastaan. Lapset pohtivat mm. mitkä asiat ja tekemiset tuovat heille iloa sekä ketkä ovat heidän arjessaan tärkeitä henkilöitä. Myöhemmin festivaalin aikana kaiken ikäiset festivaalikävijät pääsivät kommentoimaan neuropsykiatrisen palvelupolun visuaalista ilmettä sekä jatkamaan lasten työpajassa aloitettua saamelaisen laadukkaan arjen kartoittamista. Lisää voit lukea uutisesta täältä.

 

Lisätietoja

Pilvi Vuomajoki
Asiantuntija
p. 040- 6507559
pilvi.vuomajoki(at)lapha.fi

 

Kehittämiskokonaisuuteen liittyvät sivut