null Jokaiselle löytyy sopiva ehkäisy – maksuttoman ehkäisyn kokeilussa on mukana kaikki ehkäisymenetelmät

Jokaiselle löytyy sopiva ehkäisy – maksuttoman ehkäisyn kokeilussa on mukana kaikki ehkäisymenetelmät

Raskauden ehkäisyn tulee olla saatavilla kaikille, jotka kokevat sen tarpeelliseksi. Ehkäisymenetelmien valinnassa tulee raskauden ehkäisyn lisäksi huomioida seksitautien ehkäisy. Kondomi on edelleen ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitaudeilta. Seksitaudit voivat tarttua myös suuseksissä. Suuseksissä voi suojautua seksitaudeilta käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa ovat saatavilla kaikki yleisimmät nuorille ja nuorille aikuisille suunnatut luotettavat ehkäisymenetelmät: pillerit, ehkäisyrengas- ja laastari, kierukat, kapseli, kondomit ja suuseksisuojat. Nämä ehkäisymenetelmät jaetaan lyhyt- ja pitkävaikutteisiin menetelmiin. Pitkävaikutteisia ehkäisymenetelmiä ovat kierukat ja ehkäisykapseli. Ne ovat tehokkaita ja niiden käyttö ei vaadi jatkuvaa muistamista. Luotettavia ehkäisymenetelmiä eivät ole “varmat päivät”, keskeytetty yhdyntä tai puhelimen sovellukset.    

Ehkäisyn käyttäjille tärkeimpiä asioita ovat ehkäisyn tehokkuus, turvallisuus ja mahdolliset haittavaikutukset. Ehkäisymenetelmän sopivuus parantaa käytön jatkuvuutta. Ehkäisyn valintaan vaikuttavat muun muassa elämäntilanne, tupakointi, paino, sairaudet ja niiden riskitekijät, mahdollinen käytössä oleva lääkitys sekä henkilökohtaiset arvot ja toiveet. Raskauden ja seksitautien ehkäisymenetelmien valintaan liittyvään neuvontaan kuuluu seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävä neuvonta ja seksuaalikasvatus.  

Lisätietoa ja neuvoa seksuaalisuudesta ja eri ehkäisymenetelmistä saat oman kuntasi ehkäisypalveluista, sekä muun muassa seuraavilta sivuilta (linkit avautuvat uusiin välilehtiin):

Väestöliitto

Hyvakysymys.fi

 

Lisätietoja

Mervi Pirkola
Terveyden edistämisen erityisasiantuntija
mervi.pirkola@poske.fi

Avaa henkilökortti

 

Maksuttoman ehkäisyn kokeilun tiedotteet