Saamenkieliset ja kulttuurinmukaiset palvelut hankkeessa - ekollega
Saamenkieliset ja kulttuurinmukaiset palvelut hankkeessa
Uutiset
- 21.12.2022: Selvitystyö koronapandemian vaikutuksista saamelaiseen väestöön ja saamenkielisiin palveluihin on valmis
- 13.12.2022: Suunnitelma Terveyskylän asiasisältöjen saamen kielille kääntämisestä on valmis
- 2.11.2022: Koronapandemian vaikutukset saamenkielisiin palveluihin – missä vaiheessa selvitystyötä mennään?
- 24.10.2022: Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle - hankkeen asiakaspalautteiden kehittämisen kuulumisia
Tapahtumat
Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hankkeen kehitystyössä kiinnitetään kaikilla osa-alueilla huomiota myös saamen kielten ja saamelaisen kulttuurin erityispiirteisiin. Erilaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus saamen kielillä on Lapin alueella vähäistä. Eritoten useiden matalan kynnyksen palveluiden kohdalla tilanne voi olla se, että palveluita ei ole saamen kielillä saatavilla lainkaan.
Palveluiden puuttuminen ja puutteellinen kehitys saamen kielillä saattaa johtaa saamenkielisen väestön eriarvoistumiseen palveluiden käyttäjinä, mihin hankkeessa pyritään erityispiirteet huomioiden puuttumaan. Epäedullisella tavalla terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttava alkuperäiskansoihin kohdistuva syrjintä saattaa myös kaksin- tai moninkertaistaa riskin jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevien saamelaisten kohdalla.
Myös digitaalisten palveluiden kohdalla tilanne on se, että niitä on joissain määrin saatavilla saamen kielillä, mutta työkaluja ja lomakkeita ei kuitenkaan ole kaikkiin käyttötarkoituksiin vielä käännetty. VASA-hankkeessa saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palveluiden kehittämisen tarkoituksiin on resursoitu kaksi työntekijää: asiantuntija Pilvi Vuomajoki investoinnin 1 pariin sekä suunnittelija Joanna Saijets investoinnin 4 pariin (henkilökortit alla).