Työskentelymallit - ekollega
Työskentelymallit
Työprosessien kuvaaminen selkeyttää sosiaalialan ammatillista työtä ja yhteistoimintaa sekä lisää työntekijöiden suunnitelmallisuutta omassa työotteessaan. Hyvän sosiaalialan työn ajatellaan perustuvan kokonaisvaltaiselle asiakkaan kohtaamiselle, selkeälle suunnittelulle ja määritellyille tavoitteille. Mallinnettu työprosessi kuvaa sen mitä on tapahtumassa, milloin ja miksi.
Alta löydät mallit aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Voit halutessasi tarkastella saman aihepiirin malleja klikkaamalla mallin yhteydessä oleva vihreää asiasanaa. Mallit avautuvat toiseen verkkopalveluun.
Sivut, joissa tagi .
085 Päihteitä käyttävä odottava äiti ja perhe yhteisenä asiakkaana, Kemi
Päihteitä käyttävä odottava äiti ja perhe yhteisenä asiakkaana, Kemi
julkaistu 2013
Kemiläinen toimintamalli vapaaehtoiseen, varhaiseen ja ehkäisevään päihde- ja sosiaalityöhön. Tavoitteena on päihteitä käyttävän odottavan äidin ja hänen perheensä hyvinvointi, syntyvän lapsen terveyden turvaaminen sekä perheen ja palveluverkoston voimavarojen kokoaminen yhteen. Toimintamallissa äitiysneuvolan terveydenhoitaja, päihdetyöntekijä ja sosiaalityöntekijä muodostavat perheelle tukitiimin, joka täydentyy perhetapaamisten aikana ja integroi tarvittavat palvelut, tuen ja hoidon kemiläisestä palveluverkostosta. Toimintamallissa huomioidaan koko perhe palvelunsaajana ja aktiivisena toimijana.
076 Raskaus, vanhemmuus ja päihteet
Raskaus, vanhemmuus ja päihteet
julkaistu 2012
Raskaus, vanhemmuus ja päihteet -mallin tavoitteena on toimia perehdyttämisen työkaluna uusille työntekijöille ja sijaisille sekä konkretisoida toimintakäytäntöjä niin työntekijöille itselleen kuin asiakkaille. Mallia on työstetty alunperin Lapin sairaanhoitopiirin toimesta, vuonna 2009 mallinnettiin pohja nykyiselle mallille Poskessa ja mallia on päivitetty vuosina 2011 ja 2012.
069 Kuusamo - Laajennettu 4-vuotistarkastus
Kuusamo - Laajennettu 4-vuotistarkastus
julkaistu 2011
Rovaniemen kaupungin malli lapsen polusta perhehoitoon.
Uuden neuvola-asetuksen myötä Kuusamossa alettiin kehittää laajennettua 4-v. tarkastusta. Laajennetussa 4-v. tarkastuksessa toteutuvat vanhempien, neuvolan ja lapsen päivähoidon välinen yhteistyö, kasvatuskumppanuus ja tiedonsiirto.
Hankekytkös: PaKaste I - II / Lapsen hyvä arki 2 - Pohjois-Pohjanmaan osahanke 2009 - 2013
062 Selänteen pilotti - Tukea vertaisille
Selänteen pilotti - Tukea vertaisille
julkaistu 2011
Tukea vertaisille – ppky Selänteen toimintamallin kuvaus.
Tukea vertaisille -toimintamallin tavoitteena on ”lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistäminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen mahdollisimman matalan kynnyksen palveluilla. Samalla tavoitteena on tuottaa palveluita moniammatillisesti ottaen mukaan kolmas sektori ja oppilaitokset.
Hankekytkös: PaKaste I - II / Lapsen hyvä arki 2 - Pohjois-Pohjanmaan osahanke 2009 - 2013
060 Varhain vanhemmaksi -malli Kemissä ja Torniossa
Varhain vanhemmaksi -malli Kemissä ja Torniossa
julkaistu 2011
Erityistä toimintamallissa on terveydenhoitajan ja aikuissosiaalityöntekijän yhteisvastaanotto 20-vuotiaalle tai sitä nuoremmalle raskaana olevalle ja hänen kumppanilleen. Yhteisvastaanotto sijoittuu yleensä raskausviikoille 14-20.
034 Lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen Torniossa
Lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen Torniossa
julkaistu 2007
"Mallia rakentaessamme olemme käyneet ryhmissä läpi palvelualuettamme asiakkaan, työntekijän, prosessien näkökulmasta tavoitteena palvelujen kehittäminen ja näkyväksi tekeminen, luoda kuntalaiselle mahdollisuuden nähdä kuin Torniossa toimitaan varhaiskasvatuksessa ja erityisopetuksessa sekä siirtymävaiheessa - ehjän palvelukokonaisuuden kuvaaminen"
032 Lastensuojelun sosiaalityön konsultaatiopalvelut: Pelastakaa Lapset, Pohjois-Suomen aluetoimisto
Lastensuojelun sosiaalityön konsultaatiopalvelut: Pelastakaa Lapset, Pohjois-Suomen aluetoimisto
julkaistu 2007
SiTi-kollegan palvelut kuntien lastensuojelun sosiaalityön rinnalle ja tueksi.
Pelastakaa Lapset ry:n Pohjois-Suomen aluetoimistoon Ouluun on neljän vuoden kehittämistyön tuloksena kehitetty uusia sosiaalityön konsultaatiopalveluja kuntien lastensuojelutyön tueksi. Konsultaatiopalveluja annetaan tilanteisiin, joissa huostaanoton tai lapsen sijoittamisen arviointi lapsen edun mukaisena toimenpiteenä on vaikeaa. Palveluja tarjotaan myös vaikeisiin lastensuojelun avohuollon tilanteisiin. Konsultaatiopalveluissa keskeistä on kollegiaalisen tuen antaminen kuntien lastensuojelutyöhön, erityisesti silloin, kun työntekijä työskentelee yksin ja etäällä konsultaatioiden ja työnohjauksien käyttömahdollisuuksista, tai tuki on riittämätöntä tai muuten tarpeellista. Kollegiaalinen tuki tarkoittaa SiTi-kollegan konsultaatiotilanteissa osaamisen vahvistamista, kannustusta ja tukea sosiaalityölle. SiTi-kollega nimi sisältää ajatuksen, että lasten sijoitustilanteisiin (huostaanoton tai sijoituksen sekä niiden purkamisen arviointiin) tai vaikeisiin lastensuojelun tilanteisiin on mahdollista saada työpariksi lastensuojelun sosiaalityön ammattilainen, sosiaalityöntekijä ja kollega.
010 Päijät-Hämeen malli: Lapsikeskeinen perheasiainsovittelu
Päijät-Hämeen malli: Lapsikeskeinen perheasiainsovittelu
julkaistu 2005
Kuvaus on työn alla.
007 Työskentelyprosessi Schlyterin mallissa
Työskentelyprosessi Schlyterin mallissa
julkaistu 2005
Tämä malli on luotu seuraavien materiaalien ja luentojen pohjalta:
Gunn Schlyter: Lähtökohtana lapsi - yksi tapa johtaa sovittelukeskusteluja. Svenska Kommunförbundet. Moniste.
Maija Auvinen ja Kristiina Väyrynen. Luennot Rovaniemellä 25.-26.10.2004.