Työskentelymallit - eKollega
Työskentelymallit
Poske on yhdessä kuntien, järjestöjen ja muiden organisaatioiden kanssa mallintanut ja kuvannut erilaisia työkäytäntöjä ja -prosesseja, ja julkaissut mallit ekollegaan.
Työprosessien kuvaamisen tavoitteena on ollut selkeyttää sosiaalialan ammatillista työtä ja yhteistoimintaa sekä lisää työntekijöiden suunnitelmallisuutta omassa työotteessaan. Hyvän sosiaalialan työn ajatellaan perustuvan kokonaisvaltaiselle asiakkaan kohtaamiselle, selkeälle suunnittelulle ja määritellyille tavoitteille. Mallinnettu työprosessi kuvaa sen mitä on tapahtumassa, milloin ja miksi.
Alta löydät mallit aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Voit halutessasi tarkastella saman aihepiirin malleja klikkaamalla mallin yhteydessä oleva vihreää asiasanaa. Mallit avautuvat toiseen verkkopalveluun.
Työskentelymalleja ei ole päivitetty, joten eivät ole enää välttämättä ajankohtaisia/ajan tasalla, mutta kertovat aikansa kuvaa sosiaalihuollon ja eri tiimien toimintatavoista kunakin aikanaan.
Sivut, joissa tagi .
084 Tiedonsiirto esiopetukseen Kallion ja Selänteen ppky alueilla
Tiedonsiirto esiopetukseen Kallion ja Selänteen ppky alueilla
julkaistu 2013
Esiopetuksen siirtymävaiheen tiedonsiirtomalli kehitettiin Lapsen hyvä arki-hankkeessa (2009–2011) Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella Sievin kunnassa. Lapsen hyvä arki 2 -hankkeessa (2011–2013) mallia on levitetty Kallion ja Selänteen peruspalvelukuntayhtymien alueelle (Alavieska, Nivala, Ylivieska, Kärsämäki ja Pyhäjärvi). Prosessissa on ollut mukana kuntarakenteesta riippuen kuntien sivistystoimen johtoa, rehtoreita, koulujen ja päiväkotien esiopettajia, päiväkotien johtajia, varhaiskasvatuksen johtajia ja palvelupäälliköitä, seurakunnan lapsityöntekijöitä, neuvolan terveydenhoitajia sekä erityislastentarhanopettajia.
Malli on tarkoitettu vanhempien ja lasten osallisuuden lisäämiseen lasta koskevassa päätöksenteossa. Vanhemmat saavat olla mukana ja heitä kuullaan valmisteluprosessissa, jossa heidän lapselleen osoitetaan lapsen kasvun ja kehityksen kannalta paras mahdollinen esiopetuspaikka.
Hankekytkös: PaKaste I - II / Lapsen hyvä arki 2 - Pohjois-Pohjanmaan osahanke 2009 - 2013
078 Koulukuraattorin työprosessi Kemissä ja Keminmaassa
Koulukuraattorin työprosessi Kemissä ja Keminmaassa
julkaistu 2012
Kemissä ja Keminmaassa oli kummassakin yksi koulukuraattori vuoden 2011 keväällä, kun aloitimme työprosessien mallinnuksen. Kuraattorit halusivat toteuttaa mallinnuksen yhdessä, koska se mahdollisti keskinäisen pohdinnan työskentelytavoista ja prosessin haasteista sekä ideoiden vaihdon ja toisiltaan oppimisen. Mahdolliset kuntakohtaiset erot voitiin kuitenkin tuoda näkyviksi mallissa. Mallinnus rajattiin koskemaan asiakastyön prosessia, ei koko kuraattorin työprosessia. Oppilaskohtaisessa työskentelyssä ensitapaaminen on erityisen tärkeä luottamuksen rakentumisen ja jatkotyöskentelyn onnistumisen kannalta. Mallin avulla voidaan koulukuraattorin työtä tehdä näkyväksi yhteistyökumppaneille, oppilaille ja vanhemmille.
073 Rovaniemen koulusosiaalityön malli
Rovaniemen koulusosiaalityön malli
julkaistu 2012
Rovaniemen koulusosiaalityön mallissa havainnollistuu koulukuraattorin työn moninaisuus. Oppilaskohtainen työskentely vie suuren osan työajasta. Työtä tehdään paitsi oppilaan itsensä kanssa myös hänen läheistensä ja oppilaan asiassa työskentelevien muiden ammattilaisten kanssa. Varhainen avoin yhdessä tekeminen on Rovaniemen kaupunkistrategian mukaisesti myös koulukuraattorin työtä ohjaava toimintaperiaate. Tärkeää on myös koulun sisäinen yhteisötyö, konsultatiivinen työ sekä erilaiset asiantuntijatehtävät työryhmissä.
061 Tiedonsiirron kehittäminen lapsen siirtyessä päivähoidosta/kotoa esiopetukseen - Sievin pilotti
Tiedonsiirron kehittäminen lapsen siirtyessä päivähoidosta/kotoa esiopetukseen - Sievin pilotti
julkaistu 2011
Tiedonsiirto lapsen siirtyessä päivähoidosta/kotoa esiopetukseen – Sievin pilotin toimintamallin kuvaus. Sievin pilotin tavoitteena oli ”kehittää tiedonsiirtoa esiopetukseen tulevista lapsista ja yhteistyötä eri hallintokuntien ja toimijoiden välillä. Erityisesti haluttiin kiinnittää huomiota vanhempien osallisuuteen ja aktiivisuuteen siirrettäessä tietoja omasta lapsesta
034 Lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen Torniossa
Lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen Torniossa
julkaistu 2007
"Mallia rakentaessamme olemme käyneet ryhmissä läpi palvelualuettamme asiakkaan, työntekijän, prosessien näkökulmasta tavoitteena palvelujen kehittäminen ja näkyväksi tekeminen, luoda kuntalaiselle mahdollisuuden nähdä kuin Torniossa toimitaan varhaiskasvatuksessa ja erityisopetuksessa sekä siirtymävaiheessa - ehjän palvelukokonaisuuden kuvaaminen"