Työskentelymallit

Poske on yhdessä kuntien, järjestöjen ja muiden organisaatioiden kanssa mallintanut ja kuvannut erilaisia työkäytäntöjä ja -prosesseja, ja julkaissut mallit ekollegaan.

Työprosessien kuvaamisen tavoitteena on ollut selkeyttää sosiaalialan ammatillista työtä ja yhteistoimintaa sekä lisää työntekijöiden suunnitelmallisuutta omassa työotteessaan. Hyvän sosiaalialan työn ajatellaan perustuvan kokonaisvaltaiselle asiakkaan kohtaamiselle, selkeälle suunnittelulle ja määritellyille tavoitteille. Mallinnettu työprosessi kuvaa sen mitä on tapahtumassa, milloin ja miksi.

Alta löydät mallit aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Voit halutessasi tarkastella saman aihepiirin malleja klikkaamalla mallin yhteydessä oleva vihreää asiasanaa. Mallit avautuvat toiseen verkkopalveluun.

Työskentelymalleja ei ole päivitetty, joten eivät ole enää välttämättä ajankohtaisia/ajan tasalla, mutta kertovat aikansa kuvaa sosiaalihuollon ja eri tiimien toimintatavoista kunakin aikanaan.

111 Perhekeskuksen palveluohjausmalli

Perhekeskuksen palveluohjausmalli

julkaistu 2018

Palveluohjauksen prosessimallinnuksen lähtökohtana on perhekeskustoiminnan ja palveluohjauksen tiivis linkkittyminen toisiinsa. Perhekeskuksen tehtävänä on verkostoida lapsiperheiden palvelut toimivaksi kokonaisuudeksi, apu ja tuki ovat lähellä perheitä kaikkien toimijoiden yhteistyönä. Perhekeskuksen palveluverkostoon kuuluvat lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, varhaiskasvatus, koulu ja kuntien terveyttä ja hyvinvointia edistävä toiminta sekä järjestöjen ja seurakuntien toiminta ja palvelut. Tarvittaessa erityispalveluiden (lastensuojelu, erikoissairaanhoito) tuki, konsultaatio ja jalkautuvat palvelut toteutetaan osana perhekeskustoimintaa. Palveluohjaus on olennainen osa perhekeskustoimintamallia. Palveluohjauksen tehtävänä on koota asiakkaan ympärille tarvittava toimijaverkosto (esim. viranomaiset, järjestöt, seurakunnat sekä läheisverkosto).

Toimivalla palveluohjauksella voidaan taata perheille oikea-aikainen ja varhainen tuki. Nopeasti asiakkaiden tarpeisiin vastaamalla pystytään yleensä ennaltaehkäisemään korjaavien palveluiden tarvetta.

Hankekytkös: Perhekeskustoimintamalli Lappiin +  Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 2017 - 2018

Linkki malliin