Osallisuuden kokemuksia Lapin hyvinvointialueella Arkeen Voimaa-etäryhmissä - eKollega
Osallisuuden kokemuksia Lapin hyvinvointialueella Arkeen Voimaa-etäryhmissä
Lapin hyvinvointialue on ottanut vuonna 2023 käyttöön Arkeen Voimaa -toimintamallin. Toimintamallia toteutetaan vuosina 2023-2025 VASA 2- Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle-hankkeesta. Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä.
Arkeen Voimaa -toimintamallin tavoitteena on ryhmämuotoisen ohjauksen avulla arkipärjäämisen ja hyvinvoinnin lisääminen. Ryhmiä järjestetään sekä etänä että läsnä. Etäryhmiin voi osallistua toimivan verkkoyhteyden avulla mistä tahansa.
Arkeen Voimaa -toimintamalli
Arkeen Voimaa -toimintamalli on näyttöön perustuva (CDSMP) itsehoidon ryhmätoimintamalli, joka pyrkii matalan kynnyksen palveluna tukemaan kaikkia niitä, jotka haluavat kehittää omaa hyvinvointiaan ja elämänlaatuaan itsehoitotaitoja vahvistamalla. Ryhmiin osallistuminen ei vaadi diagnoosia tai lähetettä, ainoastaan riittävän hyvän suomen kielen taidon ja kyvyn osallistua ryhmämuotoiseen ohjaukseen. Ryhmiin osallistujat asettavat itse omat tavoitteensa, joita ryhmän tuki auttaa saavuttamaan.
Opinnäytetyön toteutus
Turun AMK:in YAMK-opinnäytetyössä tarkasteltiin Arkeen Voimaa -etäryhmiin osallistuneiden osallisuuden kokemuksia Lapin hyvinvointialueella. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten etäryhmäläisten osallisuuden kokemus muuttui etäryhmän aikana. Opinnäytetyön tutkimuksessa käytettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämää osallisuusindikaattoria ja aineisto tutkimukseen kerättiin loppuvuodesta 2024.
Opinnäytetyön tutkimuksessa hyödynnettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämää osallisuusindikaattoria. Aineisto kerättiin kahdesta eri Arkeen Voimaa-etäryhmästä, mutta saatu otoskoko jäi pieneksi.
Opinnäytetyön tulokset
Yksittäisiä osallisuusindikaattorin väittämiä tarkastellessa voitiin todeta Arkeen Voimaa-toimintamallin vaikuttaneen etäryhmässä juuri sillä tavalla, jolla Arkeen Voimaa-toiminta pyrkii vaikuttamaan eli omatoimisuutta lisäämällä ja voimaantumista tukemalla.
Etäryhmän alussa 60 % osallistujista koki päivittäiset tekemisensä merkityksellisiksi ja ryhmän lopussa osuus oli noussut 78 %:iin. Samoin nousi niiden osallistujien osuus, jotka kokivat voivansa tavoitella itselleen tärkeitä asioita, joka oli ryhmän alussa 50 % ja lopussa 89 %.
Osallisuusindikaattorilla ei pystytty osoittamaan muutosta osallisuudessa. Osallisuuden kokemuksen vaihtelu kuitenkin pieneni, mikä saattaa viitata siihen, että ryhmämuotoisen toiminnan myötä osallistujien kokemukset hieman yhdenmukaistuivat. Merkittävät huomio oli myös se, että etäryhmiin osallistuneiden osallisuuden kokemus oli jo alusta lähtien hyvällä tasolla. Jatkotutkimus aiheeseen on tarpeen.
Tuloksista ehdotuksia toiminnan kehittämiseksi
Koska suurin osa etäryhmiin osallistuneista koki osallisuutensa lähtökohtaisesti melko hyväksi, on tärkeää pohtia, miten jatkossa Arkeen Voimaa -toiminta tavoittaa niitä henkilöitä, joiden osallisuuden kokemus on heikko. Laaja-alainen tiedottaminen saattaisi saavuttaa laajemmin ryhmätoiminnasta hyötyviä henkilöitä. On hyvä myös muistaa, että kaikilla ei ole mahdollisuuksia osallistua etäyhteydellä järjestettäviin ryhmiin, joten läsnäoloryhmiäkin tarvitaan.
Lisätietoja:
Elina Sillanpää, opiskelija Terveyden edistäminen (YAMK), Turun ammattikorkeakoulu, elina.sillanpaa@edu.turkuamk.fi
Linda Jaako, projektipäällikkö, linda.jaako@poske.fi