null Ammattilaiset saivat Nepsykahvilasta tärkeää konkretiaa omaan tekemiseen

Ammattilaiset saivat Nepsykahvilasta tärkeää konkretiaa omaan tekemiseen

14.6.2024

Nepsykahvilan idea lähti jalostumaan vuoden 2023 lopulla ammattilaisten tarpeesta saada neurokirjon perustietoa matalalla kynnyksellä sekä neurokirjon ihmisten ja perheiden tarpeesta saada vastaansa riittävän neurokirjon tiedon omaava ammattilainen, joka osaa myös kohdata ja kuunnella kunnioittavasti.

Tästä ideasta syntyi virtuaalinen (Teams) Nepsykahvila, missä tarjoillaan asiantuntijoiden ja erilaisten teemojen kautta ammattilaisille perustietoa neurokirjosta ja samalla annetaan vinkkejä, miten omaan toimintaan, asenteisiin ja ajatuksiin huomiota kiinnittämällä ja tekemällä asioita toisin, kohtaamistilanteet ovat neurokirjolla olevalle ihmiselle kohtaavampia ja turvallisempia.

Teema-alustuksilla haluttiin herätellä ammattilaisia miettimään oman toiminnan vaikutusta kohtaamistilanteisiin sekä hieman raaputtelemaan asenne- ja ajattelupintoja; asiat eivät ole aina niin vaikeita ja monimutkaisia, aina ei tarvita ylimääräistä resurssia tai isoja muutoksia, vaan ihmisten kanssa tehtävässä työssä isoin ja tärkein osa asioista tapahtuu ensin meissä jokaisessa itsessämme ja sitä kautta meidän toiminnassamme.

Teema-alustukset tallennettiin ja ne ovat ammattilaisten käytössä jatkossakin. Tallenteet toimivat aivan loistavasti sekä pitkään työtä tehneiden ammattilaisten kertauksen areenoina että tuoreiden ammattilaisten perehdytyksen tukena.

Kevään 2024 aikana Nepsykahvila avasi virtuaaliset ovensa kahdeksan kertaa, tiistaisin joka 3. viikko klo 15–15.45. Teemoina näillä kahvitteluilla oli:

 • Kuunteleminen, kohtaaminen ja kunnioitus

 • Erilaisuuden sietäminen – asenne vaikuttaa

 • Turva ja tunteet

 • Motivaation ja mielenkiinnon merkitys

 • Kommunikaation merkitys

 • Nepsy saamelaisuuden näkökulmasta

 • Oikeat kysymykset

 • Neuroesteettömyys

Koettu hyöty ja osallistujat Nepsykahvilassa

Jokaisella Nepsykahvila kerralla osallistujilta kysyttiin palautetta teemasta koetusta hyödystä sekä yhteisestä keskustelusta koetusta hyödystä.

Teemasta koettu hyöty oli keskiarvoltaan 4,1 ja keskustelusta koettu hyöty puolestaan 3,6 (arviointiasteikko 1 - 5; 1= erittäin vähän hyötyä - 5= erittäin paljon hyötyä). Kysymyksille ja keskustelulle oli varattu oma aikansa jokaisen kerran teema- alustuksen jälkeen. Kysymyksiä esitettiin alustajille yksittäisiä ja varsinaista keskustelua ei millään kerralla oikein syntynyt, joten Nepsykahvilan vetäjä pääsääntöisesti kysyi tarkentavia kysymyksiä ja pääpointit, mitä kuulija saattoi viedä mukaansa Nepsykahvilan sen kertaisesta teemasta.

kuvio koetusta hyödystä Nepsykahvilassa

Nepsykahvilaan ei ollut ennakkoilmoittautumista, vaan tapahtumailmoitusta ja osallistumislinkkiä jaettiin Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Posken tapahtumakalenterissa, Lapin hyvinvointialueen ammattilaisten intrassa Kaltiossa sekä useissa eri alueellisissa verkostoissa.

Osallistujamäärä Nepsykahvilassa oli keskimäärin 35 kuulijaa (max.49 – min.18). Suurin osa osallistujista eri kerroilla oli Lapin hyvinvointialueen palveluksessa olevia ammattilaisia. Muut osallistujat olivat mm. Lapin kuntien ammattilaisia sekä kansalaisia.

timanttikuvio koetusta hyödystä Nepsykahvilassa

Nepsykahvilan syksy 2024

Syksyn suunnittelun osalta kysyttiin kahdessa Nepsykahvilassa palautteen yhteydessä ajatuksia jatkosta sekä teematoiveita. Kuulijat kokivat yksimielisesti, että toiminta vaatii ehdottomasti jatkoa ja toiveteemoina nostettiin haastava käyttäytyminen, aistiherkkyydet, helpotusta sosiaalisiin suhteisiin sekä ”juuri tällaiset käytännön vinkit”.

Nepsykahvilan aukioloajat pysyvät samoina myös syksyllä eli joka 3. vko tiistaisin klo 15–15.45. alkaen ti 13.8.2024.

Syksyn teemojen kattaus on jälleen huikea:

 • Ammattilaisen työhyvinvointi ja sen vaikutus kohtaamiseen

 • Empatiakuilun ylittämiseksi tarvitaan siltoja

 • Sosiaalisuuden vaade -kenelle ja miksi?

 • Haastava käyttäytyminen – uhka vai mahdollisuus?

 • Kuuntele nuorta - kuulet toivoa

 • Neurokirjo sateenkaarella – kummassakin päässä on aarre

 • Aistien viemää – aistiherkkyyksien huomioiminen kohtaamisessa

Asiantuntija-alustajien tarkemmat tiedot sekä osallistumislinkit löytyvät Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen verkkosivujen tapahtumakalenterista, osoitteesta www.ekollega.fi/tapahtumat (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Nepsykahvilan tallenteista on tehty YouTubeen soittolista Nepsykahvila - YouTube (linkki avautuu uuteen välilehteen). Soittolista päivittyy sitä mukaa, kun Nepsykahviloita toteutuu. Toivottavasti soittolista saavuttaa mahdollisimman monen työyhteisön ja ammattilaisen!

Nähdään Nepsykahvilan merkeissä jälleen elokuulla!

 

Lisätietoja

Marjo Häyry
Henkilökortti