null Mii ovttas – Mij oovtast – Mij õõutâst – Me yhdessä viranomaisverkoston tapaaminen Helsingissä 21.9.2023

Mii ovttas – Mij oovtast – Mij õõutâst – Me yhdessä viranomaisverkoston tapaaminen Helsingissä 21.9.2023

Saamelaiskäräjät on käynnistänyt vuonna 2022 Mii ovttas – Mij oovtast –  Mij õõutâst –  Me yhdessä viranomaisverkoston, jonka tarkoituksena on kehittää viranomaisten tarjoamia saamenkielisiä palveluita. Verkoston taustalla on Kelan järjestämä sarja verkkotyöpajoja saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palvelujen kehittämisestä. Verkoston tarkoituksena on tarjota vertaistukea ja keskustelualusta saamenkielisten palveluiden ajankohtaisiin aiheisiin. Viranomaisverkosto on suunnattu ja avoin kaikille valtionhallinnon, hyvinvointialueiden ja kuntien asiantuntijoille ja työntekijöille sekä kolmannen sektorin toimijoille.

Anne Kirste Aikio, saamelaiskäräjien kieliturvasihteeri esiintymässä. Anne Kirste Aikio, saamlaiskäräjien kieliturvasihteeri

Mii ovttas – Mij oovtast –  Mij õõutâst –  Me yhdessä -verkosto tapasi Helsingissä 21.9.2023  Kelan pääkonttorilla. Päärakennuksen arkkitehtuurin on suunnitellut Alvar Aalto ja verkoston osallistujille oli järjestetty mielenkiintoinen esittely Aallon arkkitehtuurista pitkin päärakennusta.

Alvar Aallon suunnittelema puinen pienoismalli Kelan pääkonttorista

Tapaamisessa syvennyttiin teemaan ”kotikielestä arjen asiointikieleksi” eri näkökulmista. Aikaisemmassa Inarin tapaamisessa huhtikuussa 2023 keskustelimme saamelaisten luottamuksesta viranomaisiin ja tämän kertaisessa tapaamisessa syvennyttiin tarkemmin siihen, mitä käytännössä voidaan tehdä, jotta saamenkielinen asiointi eri organisaatiossa onnistuu. Tavoitteena oli löytää keinoja, joilla asiakkaita rohkaistaan käyttämään saamenkielisiä palveluita ja toisaalta tarjota ammattilaisille vertaistukea, hyvien käytänteiden jakamiseksi ja ideoimiseksi siihen, miten organisaatiot voisivat ottaa paremmin huomioon saamenkielisten asiakkaiden kielelliset ja kulttuuriset oikeudet ja palvelutarpeet.

Tapaamiseen osallistui noin 40 osanottajaa. Eri viranomaisia, suunnittelijoita sekä hanketyöntekijöitä. Mukana tapaamisessa olivat Posken saamelaisyksikön suunnittelija Riitta Lehtola-Kosonen, Saamelaiskäräjien sote-sihteeri Kaisa Ruokojärvi, Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen Kati Mikkola sekä Ikäystävällinen Lappi hankkeen Mirka Kelahaara.

 

Riitta Lehtola-Kosonen
Henkilökortti

Kati Mikkola
Henkilökortti

Mirka Kelahaara
Henkilökortti