null Maksuton ehkäisy sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille

Maksuton ehkäisy sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille

Kuva kahdesta nuoresta tunturilla näköalatornilla. Kuvassa lukee HLBTQIA+, Maksuton ehkäisy ihan kaikille alle 25-vuotiaille nuorille! Kondomit, suuseksisuojat ja neuvonta ilmaiseksi.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa huomioidaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus. Arviolta noin joka kymmenes nuori kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvan henkilön seksuaalisuus on jotain muuta kuin heteroseksuaalisuutta, esimerkiksi homo-, bi- tai aseksuaalisuus. Sukupuolivähemmistöön kuuluva on henkilö, jonka sukupuoli ei ole määriteltävissä yksiselitteisesti naiseksi tai mieheksi tai jonka kokemus omasta sukupuolesta ei vastaa biologista sukupuolta, kuten esimerkiksi trans- tai muunsukupuolinen henkilö. On tärkeää, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret saavat palveluita, joissa he voivat asioida turvallisesti ja ilman pelkoa syrjinnästä.  

Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn tulosten mukaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret kokivat muita nuoria enemmän tarvitsevansa enemmän tietoa kehosta ja mahdollisuudesta keskustella ihmissuhteista ja seksuaalisuudesta.  Vastausten perusteella niin seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret kuin heteronuoret tarvitsivat yhtä lailla ilmaisia kondomeja.  

Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa nuorten kanssa työskentelevien sekä ehkäisypalveluissa toimivien ammattilaisten osaamista sukupuolten ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta on vahvistettu alueellisilla koulutuksilla. Kokeilussa mukana olevien kuntien nuorten ehkäisypalveluissa toimivien ammattilaisten osaamista vahvistetaan seksuaalineuvojakoulutuksin.

Lähde: Jokela, S., Luopa, P, Hyvärinen, A., Ruuska, T., Martelin, T., Klementti, R. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten hyvinvointi (linkki aukeaa uuteen välilehteen). THL, Työpaperi 38/2020.

Lisää tietoa seksuaalisesta hyvinvoinnista, seksuaaliterveydestä ja seksuaalioikeuksista saat oman kuntasi ehkäisypalveluista, sekä muun muassa seuraavilta sivuilta (linkit aukeavat uuteen välilehteen):

Hyväkysymys.fi: Mitä sukupuolen moninaisuus tarkoittaa?

Väestöliitto: Seksuaalisuus, Nuorten palvelut (kuten seksuaalineuvontachat)

 

Lisätietoja

Mervi Pirkola
Terveyden edistämisen erityisasiantuntija
mervi.pirkola@poske.fi

Avaa henkilökortti

 

Maksuttoman ehkäisyn kokeilun tiedotteet