Lapin hyvinvointialue - eKollega

Lapin hyvinvointialueen matalan kynnyksen palveluja
Tällä sivulla pääset tutustumaan Lapin hyvinvointialueella toimiviin palveluihin, joihin voi hakeutua hyvin matalalla kynnyksellä.
Digitaaliset palvelut
Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten, nuorten aikuisten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin. Vastaajana lappilaisia nuorten ja perheiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia.
Enjaksa.fi palvelu kohtaa asukkaan digiarjessa heti, kun huolta yrittää hahmottaa. Huolen tunnistettuaan En jaksa.fi tarjoaa satojen psykoedukaatio- ja oma-apuvideoiden joukosta tilanteeseen sopivimmat. Halutessaan vanhempi pääsee keskustelemaan matalalla kynnyksellä perheasiantuntijan kanssa. Sivustolla on myös neurokirjoon liittyvää sisältöä.
Nepsy-chat auttaa neurokirjoon ja arjen pulmiin liittyvissä kysymyksissä. Keskusteleminen chatissä on nimetöntä. Palvelua on saatavilla myös pohjoissaameksi. Nepsy-chat toimii myös ammattilaisten matalan kynnyksen konsultaatiopalveluna.
Normaali.fi palvelun tarina-auttaminen kohtaa kaikki nuoret säännöllisesti tarjoten oma-apua, psykoedukaatiota sekä nimettömän keskusteluyhteyden ammattilaiseen. Sivustolla on myös neurokirjoon liittyvää sisältöä.
Pyydä apua –nappi on lapsiperheille ja nuorille suunnattu matalan kynnyksen digipalvelu, josta voi pyytää apua, kysyä neuvoa tai jättää yhteydenottopyynnön omaan tai läheisen tilanteeseen. Yhteydenottoihin vastaavat lasten, nuorten ja perheiden palveluiden työntekijät. Paikkakunnasta riippuen vastaajat voivat koostua Lapin hyvinvointialueen, kunnan, järjestöjen ja seurakunnan työntekijöistä. Palvelua on saatavilla myös pohjois- ja inarinsaameksi.
Digitaaliset ja lähipalvelut
Perhekeskukset ovat lasten, nuorten ja perheiden parissa toimivien palvelujen verkosto. Perhekeskukset tarjoavat hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistäviä palveluja sekä varhaisen tuen, hoidon ja kuntoutuksen palveluja lapsille, nuorille ja perheille. Tällä hetkellä Lapin alueella toimii perhekeskukset Inarissa, Kemissä, Kittilässä, Posiolla, Sallassa, Torniossa ja Rovaniemellä sekä saameperhekeskus.
Uvjj – Uvjâ – Uvja on saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö, joka tarjoaa saamelaiskulttuurin mukaisia ja saamenkielisiä psykososiaalisia palveluita matalla kynnyksellä – neuvoa, tukea ja kriisityötä. Yksikössä on neurokirjoon liittyvää osaamista. Palvelu on maksutonta ja sitä tarjotaan pohjois-, inarin-, koltansaameksi sekä suomen kielellä.