VASA 2 -hanke mukana Mielenterveystori -tapahtumissa Kemissä ja Rovaniemellä - eKollega
VASA 2 -hanke mukana Mielenterveystori -tapahtumissa Kemissä ja Rovaniemellä
Korkeakoulujen opiskelijoille suunnattu Mielenterveystori -tapahtuma järjestettiin Kemin ammattikorkeakoululla 15.11. ja Rovaniemellä Lapin yliopistolla 22.11. VASA 2-hankkeesta päiville osallistuivat mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden kehittäjät Jonna Lindholm ja Miia Välimaa sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden (HYTETU) Arkeen Voimaa ja Hyvinvointilähetteen aluekoordinaattorit Linda Jaako ja Elina Välimaa, Terveyskylän ja Mielenterveystalon kehittämisestä vastaava Rosmariini Tolonen sekä VASA 2 -hankkeen osatoteuttajana toimivasta Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistyksestä Vilma Portti.
Mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden osalta päivillä esiteltiin käynnistynyttä kehittämistä ja tehtiin tutuksi Tarina-auttamisen pilottia ja Mielenterveystalon palveluita. Päiville oli valmisteltu kävijöille Mielen hyvinvoinnin kartta, johon oli koottuna yleisesti tunnettuja keinoja mielenhyvinvoinnin tueksi. Kävijät saivat äänestää tarroilla omia suosikkejaan. Mielen hyvinvoinnin tuen keinot herättivät kävijöissä keskustelua. Äänestystulosten mukaan molemmissa yksiköissä sosiaaliset suhteet, sopiva määrä unta ja riittävä lepo nähtiin tärkeimmiksi keinoiksi ylläpitää mielen hyvinvointia. Kemin yksikössä myös musiikki ja ammattiapu korostuivat keinoina tukea mielen hyvinvointia.
Mielenterveystalo oli ilahduttavasti jo monelle opiskelijalle tuttu, ja sen palveluiden pariin ohjataan myös YTHS:n ja kuraattoreiden toimesta aktiivisesti. Keskusteluja käytiin erilaisista omahoidon keinoista mm. ahdistuneisuuden, sosiaalisen jännittämisen ja unettomuuden hoidon tukena. Lisäksi kiinnostusta herätti nettiterapia, jonka pääsee aloittamaan nopealla aikataululla, ja johon kuka tahansa lääkäri Suomessa voi tehdä lähetteen. Huomiota sai myös nuorille suunnattu, helppokäyttöinen Chillaa -appi, jonka avulla saa tukea ja harjoituksia sosiaaliseen ahdistukseen ja jännittämiseen.
Arkeen Voimaa –toimintamallin esittelyssä tavoitettiin sille tärkeää kohderyhmää eli opiskelijoita. Vuoden 2023 pilotti on jo osoittanut, että toimintamallista ovat olleet kiinnostuneita juuri korkeakouluopiskelijat, jotka kokevat esimerkiksi uupumista ja univaikeuksia. Sote- alan opiskelijat ja opettajat saivat myös oman työnsä näkökulmasta tietoa toimivasta, näyttöön perustuvasta asiakas- ja potilasohjaukseen soveltuvista itsehoitoryhmistä. Ryhmiä käynnistyy kevään 2024 aikana Rovaniemellä ja Kemissä sekä Teamsissa.
Hyvinvointilähete-toimintamalli kiinnosti myös korkeakouluopiskelijoita ja henkilökuntaa. Hyvinvointilähetteellä ihminen ohjataan linkkihenkilölle, joka rinnalla kulkien tukee lähetteen saajaa tutustumaan ja liittymään yhteisölliseen toimintaan. Hyvinvointilähetteen kautta on myös mahdollista ohjata lähetteen saaja suoraan yhteisöllisen toiminnan pariin. Esillä oli myös tammi-/helmikuussa 2024 alkava maksuton linkkihenkilökoulutus Lapin ammattikorkeakoulun toteuttamana, josta saa hyviä eväitä linkkihenkilönä työskentelyyn.
Lisätietoja VASA 2 -hankkeen kehittäjiltä:
Miia Välimaa, erityisasiantuntija (opiskeluhuolto)
miia.valimaa[at]poske.fi
Jonna Lindholm, erityisasiantuntija (päihde- ja riippuvuuspalvelut)
jonna.lindholm[at]poske.fi
Linda Jaako, aluekoordinaattori (arkeen voimaa)
linda.jaako[at]poske.fi
Elina Välimaa, aluekoordinaattori (hyvinvointilähete)
elina.valimaa[at]poske.fi
Rosmariini Tolonen, Asiantuntija (terveyskylä ja mielenterveystalo)
rosmariini.tolonen[at]poske.fi