Päiväkeskukset Lapin hyvinvointialueella - ekollega
Päiväkeskukset Lapin hyvinvointialueella
VASA 2 -hankkeessa on tehty selvitystä Lapin hyvinvointialueen päiväkeskuksista yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. Päiväkeskusselvityksessä keskityttiin päiväkeskuksiin, joissa tarkoitus on tukea erityisesti päihteitä haitallisesti käyttäviä asiakkaita. Päiväkeskusselvitys nousi ajankohtaiseksi, koska sosiaalihuoltolakiin on tullut 1.7.2023 voimaan päiväkeskus päihdetyön erityisenä palveluna. Lapissa on ollut päiväkeskuksia jo ennen palvelun lakisääteistämistä. Selvityksen tavoitteena oli päiväkeskustyön lakisääteistämisen myötä saada tilannekuvaa Lapin hyvinvointialueen päiväkeskuksista, päiväkeskustyöstä ja sen monialaisen yhteistyön tarpeista.
Päiväkeskus päihdetyön erityisenä palveluna
Sosiaalihuoltolaissa säädetään sosiaalihuollon päihde- ja riippuvuustyön erityisistä palveluista, joilla tarkoitetaan päihteiden ongelmakäytöstä tai muusta riippuvuuskäyttäytymisestä johtuvaan tuen tarpeeseen kohdennettuja palveluja. Päiväkeskus on yksi päihdetyön erityinen palvelu, josta säädetään sosiaalihuoltolain 24 b §:ssä (29.12.2022/1280) seuraavanlaisesti:
"Hyvinvointialueen on järjestettävä päihteitä ongelmallisesti käyttäville henkilöille päiväkeskuspalvelua, jossa perustarpeisiin vastaamisen lisäksi tarjotaan sosiaaliohjausta. Palvelua tulee järjestää myös päihtyneille ja siinä on oikeus asioida nimettömänä.”
Kyseessä on ensisijaisesti päihteitä ongelmallisesti käyttäville henkilöille suunnattua, perustarpeiden turvaamiseksi ja haittojen vähentämiseksi järjestettävää sosiaalipalvelua. Palvelulla tarkoitus turvata välitöntä huolenpitoa sekä tunnistaa erityisen tuen tarpeessa olevia henkilöitä. (HE 197/2022 vp)
Päiväkeskukset Lapin hyvinvointialueella
Syksyllä 2023 tehdyn selvityksen perusteella Lapin hyvinvointialueella sijaitsee päiväkeskukset Rovaniemellä, Kemijärvellä, Sodankylässä, Torniossa ja Keminmaassa. Kittilään päiväkeskustoimintaa SHL 24 b § mukaisena on ollut suunnitteilla. Lapin päiväkeskukset ovat matalankynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa on yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja huolenpidollista työotetta. Lapissa päiväkeskukset sijaitsevat keskustassa tai sen läheisyydessä. Lähes jokainen päiväkeskus on avoinna joka arkipäivä, mutta aukioloajoissa on pientä vaihtelua. Päiväkeskukset aukeavat aamuisin klo 7.30–9 välillä ja menevät kiinni useimmiten klo 13–14 välillä.
Päiväkeskustyö on rakentunut ennen hyvinvointialueelle siirtymistä kunnan tarpeiden ja palveluverkoston mukaan, joten Lapin päiväkeskusten välillä on myös eroavaisuuksia. Päiväkeskusten yhteydessä on usein myös muuta lakisääteistä palvelua sosiaalipalveluiden asiakkaille, kuten esimerkiksi kuntouttavaa työtoimintaa tai tuetun asumisen palvelua. Päiväkeskuksella on kuitenkin mahdollista asioida nimettömänä ja ilman sosiaalipalveluiden asiakkuutta. Lapin hyvinvointialueella on päiväkeskuksia, joissa on mahdollista asioida päihtyneenä sekä päiväkeskuksia, jotka ovat päihteettömiä, koska näiden ensisijaisena tarkoituksena on tukea päihteettömyyttä.
Päiväkeskustyö Lapin hyvinvointialueella
Päiväkeskuksen kävijöillä voi olla esimerkiksi taloudellisiin asioihin, sosiaaliturvaan, asumiseen, asunnottomuuteen, osallisuuteen, terveyteen sekä mielenterveys- ja päihdepalveluihin liittyviä tuen tarpeita. Päiväkeskukset tarjoavat kävijöilleen yhteisöllisyyttä ja osallisuutta tukevaa toimintaa, huolenpidollista tukea ja yksilötyönä ohjausta ja neuvontaa. Työn sisällöissä on joitain eroavaisuuksia päiväkeskusten välillä. Pääsääntöisesti päiväkeskuksissa on yhteiset oleskelutilat, joissa päiväkeskusten kävijät voivat viettää aikaa sekä esimerkiksi lukea päivän lehtiä ja pelata pelejä. Osassa päiväkeskuksissa on myös työntekijän vetämää yhteistä toimintaa, kuten esimerkiksi bingoa tai yhteisiä retkiä, joihin päiväkeskuksen kävijät voivat halutessaan osallistua. Päiväkeskusten ohjaajat antavat kävijöille heidän tuen tarpeisiinsa perustuvaa ohjausta ja neuvontaa ja voivat tukea esimerkiksi taloudellisten asioiden selvittelyssä. Päiväkeskuksien ohjaajat ovat tarvittaessa myös tukena sähköisten asiointipalveluiden käytössä. Osassa päiväkeskuksissa on myös tarjolla aamupalaa ja lounasta kävijöilleen sekä peseytymis- tai pyykinpesumahdollisuudet.
Päiväkeskuksissa on mahdollista asioida nimettömänä, joten tarkkaa tietoa kävijöiden ikäjakaumasta ei voida antaa. Arviolta päiväkeskuksen kävijöiden ikäjakauma painottuu kuitenkin yli 30-vuotiaisiin. Nuorten aikuisten tavoittaminen koetaan monissa Lapin hyvinvointialueen päiväkeskuksissa kehittämisen paikaksi.
Moniammatillisuus toteutuu tällä hetkellä vaihtelevasti päiväkeskuksissa. Pääsääntöisesti päiväkeskuksen henkilökunta ei ole moniammatillista. Sosiaali- ja terveyspalveluista jalkaudutaan paikoin päiväkeskusiin, mutta suurimmaksi osaksi tämä ei ole säännölliseksi sovittua. Selvityksen perusteella tarvetta onkin moniammatillisen yhteistyön kehittämiseen.
Lisätietoja
Jonna Lindholm
Erityisasiantuntija
jonna.lindholm[at]poske.fi