VASA 2- hankkeessa kehitetään Lapin alueen ammattilaisten neurokirjon osaamista

VASA 2- hankkeessa kehitetään Lapin alueen ammattilaisten neurokirjon osaamista

Lapin hyvinvointialueen hallinnoimassa ja Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Posken koordinoimassa VASA2- Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hankkeessa kehitetään neuropsykiatrista palvelupolkua. Kokonaisuudessa on tavoitteena selkiyttää neuropsykiatrista palvelupolkua sekä vahvistaa saamenkielisiä ja kulttuurinmukaisia neuropsykiatrisia palveluita. Yhtenä toimenpiteenä tavoitteisiin pääsemiseksi on ammattilaisten osaamisen vahvistaminen, huomioiden saamen kielet ja kulttuuri. Lapin alueella on pitkään tehty ansiokasta työtä autismikirjon ja neurokirjon osaamisen lisäämiseksi ja kehittämiseksi. Me haluamme hankkeessa olla edelleen vahvistamassa tätä perinnettä sekä turvaamassa perinteen jatkoa myös hankkeen jälkeen.  

VASA2- hankkeessa on toteutettu keväästä 2023 alkaen isojakin koulutuskokonaisuuksia (ART (Aggression Replacement Training®) + FAMILY TIES, Neuropsykiatrinen valmentaja -koulutus, Lapin nepsy- päivät, ADOS- 2- arviointimenetelmäkoulutus). Koulutuksiin valituissa on huomioitu myös saamenkieliset ammattilaiset. Vuoden 2024 alkupuolella hankkeen toimesta tehdään osaamisen lisäämisen suunnitelma. Kartoitamme ammattilaisilta osaamisen tarpeita ja niiden pohjalta tarkennetaan mm. yksittäisiä koulutuksia.  

Tärkeimpänä kuitenkin, VASA2- hankkeessa pyritään luomaan rakenne, millä osaamista ja sen kehittymistä voitaisiin koordinoida ja seurata johto- ja esihenkilötasolta käsin, myös koko Lapin alueen tasolta. Neurokirjon osaamisen vahvistamisen tueksi luodaan neurokirjon osaamisen minimikriteerit sekä Lapin alueen neurokirjon osaamisen kartta.  

Neurokirjon osaamisen minimikriteerit toimivat välineenä organisaatioiden ja työyhteisöjen johtajille ja esihenkilöille osaamisen tason määrittelyyn, seurantaan ja kehittämiseen. Johtotason kautta tulevalla koordinoinnilla pystytään turvaamaan kentän ammattilaisten osaamisen taso, osaamisen hyödyntäminen työntekijän omassa työssä sekä tarvittaessa osaamisen lisääminen.  

Lapin alueen neurokirjon osaamisen kartta ei myöskään vain tee näkyväksi Lapin alueen neurokirjoon liittyvää osaamista, vaan se toimii myös johtajille ja esihenkilöille välineenä osaamisen kokonaisvaltaisempaan kehittämiseen. Osaamisen kartan avulla myös kentällä toimiva ammattilainen pystyy kontaktoitumaan ja hyödyntämään olemassa olevaa oman alueen osaamista.  

Nämä molemmat, neurokirjon minimikriteerit sekä osaamisen kartta, tukevat johto- ja esihenkilötyötä, sitä kautta kentän ammattilaisten osaaminen pääsee oikeuksiinsa ja lappilainen kansalainen kohtaa yhä osaavampia työntekijöitä. 

 

Lisätietoja 

Marjo Häyry 

erityisasiantuntija, neuropsykiatrinen palvelupolku 

marjo.hayry(at)poske.fi 

 

Pilvi Vuomajoki 

asiantuntija, saamenkieliset neuropsykiatriset palvelut 

pilvi.vuomajoki(at)lapha.fi