null Lisää osaamista Lapin hyvinvointialueelle autismikirjon tunnistamiseen ja diagnostiikkaan

Lisää osaamista Lapin hyvinvointialueelle autismikirjon tunnistamiseen ja diagnostiikkaan

Lapin digiNepsy-klinikka järjesti ADI-R-haastattelumenetelmän koulutuksen Rovaniemellä 24.-26.11.2022. ADI-R -haastattelumenetelmä on maailmalla osoittautunut hyvin tehokkaaksi autismin ja muiden kehityshäiriöiden erottelussa sekä autististen oireiden luokittelussa.

Tavoitteena on siis erotusdiagnostiikka sekä hoidon ja kuntoutuksen suunnittelu.

ADI-R -koulutus soveltuu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, joilla on kliinistä kokemusta ja pohjatietoa autismista ja muista laaja-alaisista kehityshäiriöistä, kuten lääkäreille, psykologeille, sairaanhoitajille, kuntoutusohjaajille ja puheterapeuteille.

Kouluttajina toimivat kokeneet neuropsykiatriaan erikoistuneet ADI-R -kouluttajat: kognitiivinen psykoterapeutti, psykiatrinen sairaanhoitaja Susan Laitala Helsingistä ja logopedian dosentti, puheterapeutti Anneli Yliherva Oulusta.
 
Koulutettavaan ryhmään osallistui 10 ammattilaista, jotka työssään tarvitsevat osaamista moniammatilliseen autismikirjon diagnostiseen prosessiin. Osallistujat voivat heti työssään hyödyntää koulutusta perheneuvolassa, Lapin kahdessa keskussairaalassa ja Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksessa.

Seuraavaksi on vireillä ADOS-menetelmän koulutusta, kunhan kouluttaja Lappiin saakka saadaan. 

ADOS-2 (Autism Diagnostic Observation Schedule-2) on puolistrukturoitu havainnointimenetelmä autismikirjon häiriöiden tunnistamiseen ja diagnosointiin. Menetelmällä saadaan tietoa tutkittavan kommunikoinnista, sosiaalisesta vuorovaikutuksesta ja toimintatavoista erilaisissa tilanteissa.
 

Lisää koulutustoiveita voit esittää:
Maila Haltia
puh. 040-7071561
sähköposti: maila.haltia@lapha.fi