null Lapin hyvinvointialueelle mallinnetaan päihde- ja riippuvuuspalveluketjua

Lapin hyvinvointialueelle mallinnetaan päihde- ja riippuvuuspalveluketjua

Lapin hyvinvointialueella työstetään yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa päihde- ja riippuvuuspalveluketjua. Palvelu- ja hoitoketjun keskiössä on asiakkaan prosessi, jonka mukaisesti kuvataan terveydenhuollon, sosiaalipalveluiden ja muiden toimijoiden työnjako, yhteistyö ja kehittämistarpeet. Ketju on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, joiden asiakkaana ovat aikuiset 18–64-vuotiaat henkilöt, joilla on päihde- ja riippuvuusongelmia.

Päihde- ja riippuvuuspalveluketjun edistäminen alkoi vuoden 2023 syksyllä, kun Lapin hyvinvointialueelta nimettiin sosiaalihuollon työikäisten palveluista ja alueellisista mielenterveys- ja riippuvuuspalveluista ammattilaiset työryhmään työstämään ketjua. Mukana on jokaiselta palvelualueelta ammattilaisia niin asiakastyön parista kuin myös esihenkilöitä. Mukana työskentelyssä on myös kehittäjäasiakas tuomassa asiakasnäkökulmaa muodostettavaan ketjuun. VASA 2 -hankkeessa koordinoidaan ja mallinnetaan ammattilaisten tuottamaa tietoa ketjun muotoon.  

Päihde- ja riippuvuuspalveluketjun työryhmä on kokoontunut ensi kerran vuoden 2023 syksyllä, jolloin työpajatyöskentelyn kautta ammattilaiset toivat esiin, mikä heidän alueellaan päihde- ja riippuvuuspalveluketjussa toimii ja mitä kehittämisen tarpeita he näkevät tässä olevan. Tapaamisen jälkeen hankkeesta on tavattu työryhmään nimettyjä ammattilaisia myös yksilötapaamisilla, jolloin tarkennettiin alueiden päihde- ja riippuvuuspalveluketjun tilannekuvaa. Tuotettu tieto toimii pohjana päihde- ja riippuvuuspalveluketjun luonnokselle.

Keväällä 2024 työryhmä kokoontuu kuukausittain työstämään päihde- ja riippuvuuspalveluketjua seuraavasti: 

  • pe 26.1. klo 9–11
  • ke 21.2. klo 12–14
  • pe 22.3. klo 9–11
  • ke 17.4. klo 12–14
  • pe 17.5. klo 9–11

Tammikuun työpaja järjestettiin perjantaina 26.1. etänä teamsissä. Työpajassa tarkennettiin ketjun nykytilaa hoitoon ja palveluun pääsyn, hoidon ja palvelun toteutumisen sekä moniammatillisen yhteistyön näkökulmista. Lisäksi työpajassa hahmoteltiin tavoitetilaa, eli sitä, mihin palveluketjussa tulisi pyrkiä. Työpajassa työryhmän jäsenet nostivat esiin matalan kynnysten paikkojen merkityksen asiakkaille. Esimerkkinä matalan kynnyksen paikoista kerrottiin päiväkeskukset päihdetyön erityisinä palveluina. Työpajassa moniammatillisen työn merkitystä lähestyttiin asiakasnäkökulmasta. Tärkeäksi todettiin yhdessä tekeminen ja se, että niin sanottua luukuttamista palveluissa ei tapahtuisi. Lisäksi työryhmässä on nostettu jo aiemmin esiin kuinka osa ammattilaisista työskentelee melko yksin, sillä pienillä paikkakunnilla päihdetyö- ja hoito voi olla yksittäisen työntekijän varassa. Tämän vuoksi konsultaatiomahdollisuuksien ja moniammatillisen työn kehittäminen ja vahvistaminen on koettu myös merkitykselliseksi.  

Lisätietoja:
Jonna Lindholm
erityisasiantuntija
VASA 2-hanke
jonna.lindholm[at]poske.fi