Kouluterveyskysely kertoo lasten ja nuorten kokemasta hyvinvoinnista ja hyvinvoinnin vajeista - eKollega
Kouluterveyskysely kertoo lasten ja nuorten kokemasta hyvinvoinnista ja hyvinvoinnin vajeista
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n parittomina vuosina tekemän kouluterveyskyselyn tulokset julkaistiin 21.9.2023. Kouluterveyskysely tuottaa tietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista, terveydestä, koulunkäynnistä ja opiskelusta, osallisuudesta sekä avun saamisesta ja palveluista.
Kouluterveyskyselyyn vastaavat perusopetuksen 4., 5., 8. ja 9. luokkalaiset ja lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat. Tänä vuonna kyselyyn vastasi yhteensä 260 000 lasta ja nuorta.
Suurin osa suomalaisista lapsista ja nuorista voi hyvin
Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan suurin osa suomalaista lapsista ja nuorista voi hyvin ja he ovat tyytyväisiä elämäänsä ja arkensa sujumiseen. Esimerkiksi lähes kaikissa ikäryhmissä on kasvanut niiden lasten ja nuorten osuus, jotka nukkuvat arkisin vähintään kahdeksantuntisia yöunia ja liikkuvat päivittäin vähintään tunnin ajan.
Mutta vaikka suurin osa meidän lapsistamme ja nuoristamme voi hyvin, kertovat kouluterveyskyselyn tulokset myös lasten ja nuorten arkea kuormittavista ja hyvinvointia vaarantavista asioista.
Ahdistuneisuus, kiusaaminen, väkivalta ja häirintä yleistä
Noin kolmannes perusopetuksen 8. ja 9. luokalla, ammatillisessa oppilaitoksessa ja lukiossa opiskelevista tytöistä vastasi kokevansa kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta. Erityisesti 8. ja 9. luokalla olevien kohdalla ahdistuneisuuden kokemukset ovat yleistyneet. Samanikäisistä pojista ahdistuneisuutta kertoi kokevansa 10 prosenttia.
Perusopetuksen oppilaat kertoivat kiusaamisen olevan koulussa yleistä. Kyselyyn osallistuneista perusopetuksen oppilaista vajaa kymmenes kertoi kokevansa joka viikko muiden oppilaisen taholta kiusaamista. Lukiolaisista ja ammatillisessa oppilaitoksissa opiskelevista 1 – 4 prosenttia kertoi opiskelutovereiden taholta tulevasta viikottaisesta kiusaamisesta.
Opettajien taholta kiusatuksi kertoi tulleensa neljäs- ja viidesluokkalaisista 6 prosenttia, kahdeksan- ja yhdeksänluokkalaisista 14 prosenttia ja lukiolaisista ja ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevista 6 – 8 prosenttia.
Kiusaamiseksi lisäksi lapset ja nuoret raportoivat koetusta häiritsevästä seksuaalisesta ahdistelusta ja ehdottelusta. Tätä kertoi kokeneensa lähes puolet kahdeksan- ja yhdeksänluokkalaisista tytöistä (pojista 12 prosenttia). Tyttöjä useammin pojat puolestaan kertoivat kokemuksista fyysisen uhan kohteeksi joutumisesta (21 prosenttia 8. ja 9. luokkalaisista pojista).
Nuoret kokevat perheen taloudellisen tilanteen aiempaa heikompana
Nuoret kertovat perheiden taloudellisen tilanteen olevan useammin kohtalainen tai sitä heikompi verrattuna vuonna 2021 tehtyyn kyselyyn. Vertailtaessa koko maata ja kahta pohjoisinta hyvinvointialuetta, kyselyn tulokset ovat taloudellisen toimeentulon kysymyksen suhteen pitkälti saman suuntaiset. Noin kolmannes tai jopa lähes 40 prosenttia vastanneista nuorista katsoo, että perheen taloudellinen tilanne on korkeintaan kohtalainen. Tytöt kokivat perheen taloudellisen toimeentulon poikia useammin korkeintaan kohtalaisena. Seuraavasta linkistä pääset THL:n Sotkanetin tilastotaulukkoon, jossa tarkastellaan koko maata ja Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuetta: Sotkanet (avautuu uudelle välilehdelle).
Kouluterveyskysely kokoaa tärkeää tietoa
Kouluterveyskyselyn tuloksia voidaan tarkastella paitsi koko maan ja hyvinvointialueiden tasolla, myös kunta- ja oppilaitoskohtaisesti. Kyselyn tuloksiin perehdyttäessä on huomioitava, että kyselyyn osallistuminen on kunnille vapaaehtoista. Lisäksi kyselyn tulokset ovat nähtävissä vain silloin, kun vastauksia on tarpeeksi suuri lukumäärä. Oppilaitoskohtaiset tulokset on suojattu käyttäjätunnuksella ja salasanalla, eivätkä ne ole avoimesti verkosta saatavilla.
Lasten ja nuorten kokemusten kuuleminen on tärkeää, kun tuetaan heidän hyvinvointiaan ja kehitetään lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia edistäviä palveluita.
Tässä muutamia nostoja kouluterveyskyselystä- Jatkamme kouluterveyskyselyn paikallisien tulosten uutisoinnilla myöhemmin.
Lisätietoja
Sanna-Liisa Liikanen, erityisasiantuntija
sanna-liisa.liikanen[at]poske.fi
Miia Välimaa, erityisasiantuntija
miia.valimaa[at]poske.fi
Lähteet
THL:n tiedote 21.9.2023. Kouluterveyskysely 2023: lapsia ja nuoria kuormittavat monet tekijät – selkeät arkirutiinit ja ajoissa saatu apu on tärkeää. Linkki tiedotteeseen tästä (avautuu uudelle välilehdelle)
THL:n Sotkanet -tietokanta. Linkki Sotkanettiin tästä (avautuu uudelle välilehdelle)