Ilolla luotu - Lapissa otetaan käyttöön synnytyspelkopotilaiden digihoitopolku - ekollega
Ilolla luotu - Lapissa otetaan käyttöön synnytyspelkopotilaiden digihoitopolku
Digihoitopolku synnytyspelon hoitoon on kehitetty Lapin keskussairaalan Naistenklinikalla ja ensimmäiset potilaat on liitetty hoitopolulle.
Kätilöt Terhi Pekkala ja Satu Keskinarkaus sekä lääkäri Paula Ikäläinen ovat olleet tiiviisti kehittämässä ja tuottamassa hoitopolun tietosisältöä. Kehittämistyöhön heitä kannusti halu tarjota nykyaikaisempaa palvelua.
- Kehittämistyö on ollut mielenkiintoista ja haastavaa. Kehittämistä on tehty oman kolmivuorotyön ohella, joten ammattitermeillä ilmaistuna hoitopolun ponnistamisvaihe on ollut pitkä. Saimme luoda oman näköisen digihoitopolun ja jatkokehitämme sitä tulevien asiakaskokemusten pohjalta, kertovat Terhi ja Satu.
Synnytyspelon hoitaminen on tärkeää, sillä hoitamattomana pelko voi vaikuttaa negatiivisesti odotusajan ja tulevan synnytyksen kulkuun. Vuoden 2023 aikana Lapin keskussairaalassa hoidettiin 140 synnytyspelkopotilasta ja synnytyspelosta kärsivien määrä on kasvava. Digihoitopolulla pyritään purkamaan hoitojonoa ja nopeuttamaan hoitoon pääsyä.
Kun synnytys pelottaa, ammattilaisen tuottama tietosisältö auttaa
Kun odottaja ilmaisee neuvolassa huolensa synnytyspelosta, hän saa lähetteen Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikalle. Poliklinikalta odottaja liitetään digihoitopolulle ja hän pääsee nopeasti hoidon piiriin.
Ammattilaistemme kehittämän tietosisällön avulla synnytyspelkoa voi käsitellä verkossa joustavasti omaan tahtiin. Polulle on suunniteltu kattava tietopaketti synnytykseen valmistautumisesta sekä sen kulusta ja synnytyspelon lievittämisestä. Lisäksi polulta löytyy tietoa synnytyksen jälkeisestä ajasta ja asiakas voi keskustella äitiyspoliklinikan ammattilaisen kanssa viestein polun vastauslupauksen mukaisesti.
- On ollut ilo tuoda omaa ammattitaitoa digimuotoon. Hyvä tietopaketti polulla mahdollistaa synnytyspelkokäynnillä paremman keskittymisen asiakkaan pelkoihin ja juuri siihen, mitä asiakkaalla on tarve käsitellä, kertoo Satu.
Digihoitopolulla kätilö on lähellä
Synnytyspelkopolku mahdollistaa hoitoa entistä laajemmin sekä ajasta ja paikasta riippumattomasti. Digihoitopolulla voidaan kartoittaa myös synnytyksen jälkeistä tukea. Omalla hoitopolulla voi ottaa joustavasti ja tietoturvallisesti yhteyttä kätilöön silloin kun itselle sopii. Viestitoiminto mahdollistaa matalan kynnyksen yhteydenpidon kätilön kanssa mieltä askarruttavissa asioissa.
- Yhteydenpito helpottuu, kun ei tarvitse odottaa soittoaikoja vaan hoitopolulta voi laittaa viestiä silloin kun jokin huoli painaa mieltä, Terhi jatkaa.
Synnytyspelon lievittäminen -digihoitopolku on Lapin keskussairaalan Naistenklinikan tarjoama palvelu ja polulle liitetään kaikki synnytyspelkopotilaat, jotka tulevat synnyttämään Lapin keskussairaalaan. Digihoitopolun alustana toimii tietoturvallinen, vahvaa tunnistautumista käyttävä Terveyskylän Omapolku -verkkopalvelu. Synnytyspelko poliklinikkakäyntejä voidaan toteuttaa myös etävastaanottona digihoitopolun kautta. Pitkien välimatkojen Lapissa ei välttämättä tarvitse erikseen matkustaa poliklinikkakäynnille.
Kuvateksti: On ollut ilo tuoda omaa ammattitaitoa digimuotoon, kertovat kätilöt Satu Keskinarkaus ja Terhi Pekkala.
Lisätietoja:
Lisätietoja synnytyspelkopolusta:
Satu Keskinarkaus, satu.keskinarkaus@lapha.fi
Terhi Pekkala, terhi.pekkala@lapha.fi
Terveyskylän palvelujen asiantuntija VASA 2-hankkeessa:
Rosmariini Tolonen, rosmariini.tolonen@poske.fi
Terveyskylän palveluista Lapin hyvinvointialueella vastaa:
Anne Kellokumpu, anne.kellokumpu@lapha.fi
Kehittämistyötä tuetaan Euroopan unionin NextGeneration EU rahoituksesta ja se on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.