null Hoidon jatkuvuusmallin seminaari kokosi yhteen Lapin avovastaanoton henkilöstöä

Hoidon jatkuvuusmallin seminaari kokosi yhteen Lapin avovastaanoton henkilöstöä

Rovaniemellä järjestettiin 22. marraskuuta 2024 Hoidon jatkuvuusmallin seminaari.
Seminaarin kokosi yhteen Lapin hyvinvointialueen hoidon jatkuvuuden kehittämisessä mukana olevia ja siitä kiinnostuneita terveysasemilla työskenteleviä lääkäreitä, hoitajia, terveysasemien esihenkilöitä sekä johtavia hoitajia ja lääkäreitä. Myös Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:ltä ja Terveystalolta osallistui esihenkilöitä yhteiseen päivään jakamaan onnistumisen kokemuksiaan.

       

Tilaisuuden teemoina olivat hoidon jatkuvuusmallin nykytilanne ja saavutukset, sekä yhteisen näkemyksen luominen siitä, missä tilanteissa asiakas voidaan hoitaa etänä. Lisäksi käsiteltiin implementoinnin vaiheita, erityisesti vaikuttavuuden arviointia ja toiminnan ylläpitoa osana avovastaanoton kehittämistä.

Seminaarissa kuultiin teemoista alustuspuheenvuorot yleislääketieteen erikoislääkäri Hanna Nissiseltä etävastaanotoista ja Lapin yliopiston tutkija Vilma Portilta implementoinnista. Lisäksi syvensimme yhteistä ymmärrystä ja jaoimme kokemuksia työpajatyöskentelyn avulla.

Työpajojen lopputuotoksena tuotettiin raamit sairauksista ja oireista, joita voidaan hoitaa etänä oman tiimiin ulkopuolisella resurssilla priorisoiden hoidon saatavuus. Esimerkkinä näistä lievät infektiot, jotkin seksitaudit sekä sairaslomatodistukset. Työpajassa raamitettiin myös potilasryhmiä, joiden kohdalla hoidon jatkuvuus on turvattava. Hoidon jatkuvuuden turvaaminen nähtiin erityisen tärkeänä pitkäaikaissairaiden, paljon palveluita tarvitsevien ja mielenterveysasiakkaiden kohdalla huolimatta siitä, toteutetaanko hoitoa läsnä vai etänä. Työpajoissa myös pohdittiin, miten ammattilaiselle tuttu potilas voisi hyötyä etävastaanotoista. Hyötyinä nostettiin esimerkiksi omaisen mahdollisuus osallistua etänä vastaanotolle ja siirtymiin käytetyn ajan säästäminen.

Kokemuksia vaihdettiin myös yksiköiden kehittämisen vaiheiden ja arjen nykytilanteen näkökulmista. Monessa yksikössä nähtiin tarpeelliseksi hyödyntää jatkossa etävastaanottoja soveltuvissa tilanteissa. Osallistujia päivässä oli yhteensä läsnä 28 ja etänä 31. Tilaisuus koettiin tärkeäksi erityisesti vertaistuen ja ajatusten vaihdon näkökulmasta. Vasa -hanke järjestää seuraavan Hoidon jatkuvuusmallin seminaarin huhtikuussa, silloin teemana ovat pitkäaikaissairaudet.

Linda Jaako
Projektipäällikkö, terveyspalvelut

linda.jaako@poske.fi