Hoidon jatkuvuusmalli laajenee Lapin terveysasemilla Vasa -hankkeen tukemana - ekollega
Hoidon jatkuvuusmalli laajenee Lapin terveysasemilla Vasa -hankkeen tukemana
Lapin hyvinvointialueella edistetään Omalääkäri 2.0 -selvitykseen pohjautuvaa hoidon jatkuvuusmallin käyttöönottoa.
Hoidon jatkuvuusmallin mukaisia muutoksia palveluissa on tehty vuoden 2023–2024 aikana Sallassa, Sodankylässä, Inarissa, Kittilässä, Rovaniemellä, Muoniossa, Enontekiöllä ja Pellossa. Myös Kemijärvellä on päästy käynnistämään kehittämistoimintaa kevään 2024 aikana. Seuraavana vuorossa ovat Simon, Ylitornion ja Ranuan terveysasemien avovastaanotot.
Hoidon jatkuvuusmallin käyttöönotto vaatii terveysaseman henkilöstöltä pysähtymistä yksikön toiminnan äärelle. Kehittämistyöhön liittyy avoin keskustelu yksikön käytännöistä ja ammattiryhmien välisestä työnjaosta. Mallin vakiinnuttaminen vaatii niin ikään pitkäjänteistä työtä ja muutosten vaikutusten arviointia. Mukana olevien terveysasemien henkilöstö on sitoutunut työskentelyyn hyvin ja erityisesti lähiesihenkilöiden työpanos on osoittautunut merkittäväksi. Hoidon tarpeen arvioinnin kehittäminen linkittyy myös vahvasti osaksi työskentelyä.
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen (POSKE) koordinoima Vasa - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke tukee hoidon jatkuvuusmallin käyttöönottoa terveysasemilla. Hanke vahvistaa kehittämistyötä syksyllä 2024 aloittavilla terveysasemilla yksikkökohtaisilla kehittäjäresursseilla. Lisäksi hankerahoituksella työskentelee hoidon jatkuvuusmallin parissa projektityöntekijä Johanna Kontiosalo, eritysasiantuntija Johanna Karjalainen sekä projektipäällikkö Linda Jaako. Työskentelyyn osallistuu myös koulutusylilääkäri Maria Hagnäs. Hoidon jatkuvuusmallin etenemisestä kerrotaan lisää täällä.
Hoidon jatkuvuusmallissa terveysasemien asiakkaat on jaettu terveysasemilla työskentelevien hoitotiimien kesken. Tavoitteena on, että jatkossa asiakkaat asioivat oman hoitotiiminsä kanssa, mikä tarkoittaa samojen lääkärien ja hoitajien tapaamista terveysasemilla. Lääkärit ja hoitajat oppivat tuntemaan asiakkaansa hoitopolun ja sairaushistorian aikaisempaa paremmin. Mallin on tutkimuksissa todettu vähentävän terveydenhuollon kokonaistarvetta, kokonaiskustannuksia sekä sairastavuutta. Lisäksi tutkimusten mukaan se vähentää päivystyskäyntejä ja ennaltaehkäistävissä olevia sairaalajaksoja.
Kehittämistyötä tuetaan Euroopan unionin NextGeneration Eu rahoituksesta ja se on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.