Hoito-, kuntoutus- ja palvelupolku

(Sivulla olevat linkit avautuvat uusiin välilehtiin)

Neurokirjon henkilö eksyy usein palvelupoluilla, koska juurisyytä arjen pulmiin ei ole välttämättä löydetty. Moni neurokirjon asiakas kokee olevansa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelmään sopimaton ja huolimaton asiakas. Oikeaa ovea ei meinaa helposti löytää ja kuljettava polku on poukkoileva.

Tällä hetkellä Lapin hyvinvointialueella tehdään suomen- ja saamenkielisten palvelupolkujen kehittämistyötä VASA2 – Vahva sote Lapinhyvinvointialueella -hankkeessa

Hankkeen työntekijät päivittävät ja kehittävät myös Lapin digiNepsy-klinikan sivuja.

Materiaali

Täältä löytyy Lapin alueella kehiteltyjä polkuja, joiden toivomme auttavan palvelu- ja kuntoutusjärjestelmien viidakossa. 

Jos löydät materiaalien joukosta työkalun / välineen, jonka haluat ottaa omaan käyttöösi, niin klikkaa sitä. Sivun yläosasta löytyy "lataa ↓ painike" – lataa työkalu/väline ja tallenna omalle koneellesi. Voit täyttää haluamaasi lomaketta sähköisesti tai vaihtoehtoisesti tulosta tyhjä lomake itsellesi ja täytä se käsin.

Neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren kuntoutuspolku Länsi-Pohjassa – Kolpeneen pilotti

Lasten Kaste -hankkeen Kolpeneen pilotissa on kuvattu neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren kuntoutumisen moniammatillinen tukeminen prosessin Länsi-Pohjassa. Malli on tehty huolen esille tulemisesta tutkimiseen ja arjen tukemiseen. Erityisesti keskitytään muutos- ja nivelvaihetyöskentelyyn. Malliin on koottu perheille tukea tarjoavat tahot. Malli on tarkoitettu työkaluksi työntekijöille ja perheille. Kyseistä palvelupolkua voi hyödyntää missä päin Suomena tahansa, sillä se pohjautuu ajan tasalla olevaan lainsäädäntöön.

Lapin sairaanhoitopiirin palvelupolku Lasten ja nuorten neuropsykiatristen häiriöiden palvelupolku (LSHP 2021)

Kuntoutusohjausta toteutetaan edelleen lapin hyvinvointialueella asiakkaan kotikunnan/alueen palvelupäätöksillä ja sairaaloiden lähetteillä.

Haasteet kasvavat iän myötä

Oireet eivät häviä lapsen aikuistuessa. Usein oireet näkyvät henkilön elämässä kokonaisvaltaisina oppimisen, toiminnan ohjauksen ja käyttäytymisen kasaantuvina  vaikeuksina, jotka vaikeuttavat arjessa selviytymistä usein läpi elämän. 

Esikatsele

Olenko nepsy? Polku kohti tarkempia tutkimuksia ja kuntoutuksen suunnittelua

Esikatsele

 

Elän hyvää elämää nepsy-piirteideni kanssa

 

 

Palvelupolun kehittäjät

Marjo Häyry
Erityisasiantuntija, neuropsykiatrinen palvelupolku
Puh. 040 620 8291
marjo.hayry@poske.fi
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke
Henkilökortti
Pilvi Vuomajoki
Áššedovdi │Asiantuntija
Puh. 040 650 7559
pilvi.vuomajoki@lapha.fi
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke
kieliosaaminen suomi pohjoissaame englanti
Henkilökortti