VASA - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle - ekollega
VASA – Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle
Uutiset
- 20.6.2022: Haemme työntekijöitä VASA-hankkeen Investointi 4 -osuuteen
- 30.5.2022: Väliaikatietoja VASA-hankkeen rekrytoinneista
- 24.5.2022: Työntekijähaku VASAn osahankkeeseen Lapin hyvinvointialueelle (investointi 2)
- 13.5.2022: VASA-hankkeeseen haetaan työntekijöitä (investointi 1)
- 28.4.2022: VASA- Vahva sote hyvinvointialueelle -hanke on saanut rahoituksen
Tapahtumat
Tietoa hankkeesta
VASA – Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hankkeen tavoitteiden avulla pyritään sote-palveluiden pitkävaikutteiseen kehittämiseen. Kehitystyöhön sisältyy covid-19-pandemian aiheuttamiin palvelutarpeisiin vastaaminen Lapin alueella. Tavoitteina on selvittää heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien asiakasryhmien hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa sekä laatia kehittämissuunnitelma palveluihin pääsyn parantamiseksi vuosille 2023–2025.
Lapissa haavoittuvaan asemaan on määritelty viisi asiakasryhmää:
• pitkäaikaissairaat
• paljon palveluita tarvitsevat
• päihdeongelmaiset
• mielenterveysongelmista kärsivät nuoret ja nuoret aikuiset
• vammaiset.
Palvelutoimivuuden parantamisen lisäksi levitetään jo käytössä olevia digitaalisia palveluita kuten Virtu.fi, Omaolo ja Terveyskylä. Tiedonhallinnan kehittäminen ja tiedolla johtamisen kehittäminen ovat myös osa Investointi 1:n kehittämistä. Hankkeessa osallistutaan myös hyvinvoinnin monialaisen palvelukonseptin kansalliseen suunnitteluun ja sen edellyttämään tiedonkeruu- ja määrittelytyöhön (katso kohdat Investointi 1 ja 2 alasivulta Toimenpiteet ja tulostavoitteet).
Investointi 4:n (ks. Toimenpiteet ja tulostavoitteet) osuudessa osallistutaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoimana asiakaspalautteen keräämisen suunnitteluun, määrittelyyn sekä pilotointiin. Lisäksi investoinnissa ryhdytään työstämään THL:n koordinoimana Lapin hyvinvointialueen kypsyystason arviointia, digitaalisten palvelujen nykytilan kuvausta ja toimeenpanosuunnitelman valmistelua yhdessä Lapin hyvinvointialueen ICT-hankkeen kanssa.
Lapin alueella hankkeen tulokset näkyvät erityisesti heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden palveluiden kehittämisen kokonaissuunnitelmana sekä digitaalisten toimintamallien käytön laajentumisena sote-palveluissa.
Saamenkielisten palveluiden saatavuuden selvittäminen ja kehittämistarpeiden esiin nostaminen ovat osa Investointi 1:n osuutta.
Hankkeessa on myös määrä selvittää covid-19-pandemian aiheuttamaa koronavelkaa ja valmistella syksyllä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) Kestävän kasvun ohjelmaan (EU) hankesuunnitelma ja kehittämisrakenne vuosille 2023–2025.
Yhteyshenkilö
Kaisa Kostamo-Pääkkö
Kehitysjohtaja, työelämäprofessori
Avaa henkilökortti
Hankefakta
- Toiminta-aika: 1.1.2022–31.12.2022
- Investointi 1:n toteutuksesta vastaa Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, ja sen osatoteuttajana toimii Lapin sairaanhoitopiiri.
- Investointi 2:n toteutuksesta vastaa Lapin sairaanhoitopiiri (osatoteuttajina Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry, Lapin ammattikorkeakoulu, Itä-Lapin kuntayhtymä sekä Kemin ja Rovaniemen kaupungit)
- Investointi 4:n toteuksesta vastaa Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus.
- Mukana hankkeessa ovat lisäksi kaikki Lapin kunnat ja kuntayhtymät.
- Hankehallinnoija: Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä
- Hankkeen koordinoija: Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
- Toimintakustannukset: 1 461 540 €
- Rahoittaja: STM (Kestävän kasvun ohjelma, EU)
Hankehenkilökunta
- Lassi Perämäki
Viestintäkoordinaattori
Puh. 040 7564 558
lassi.peramaki@poske.fi
Avaa henkilökortti