NepsyMieli- pilotti starttaa tänään! - eKollega
NepsyMieli- pilotti starttaa tänään!
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hankkeessa pilotoidaan mielenterveys- ja riippuvuus palvelujen kehittämiskokonaisuudessa neuropsykiatrista palvelupolkua, ml. saamenkieliset ja kulttuurinmukaiset palvelut, 6–17- vuotiaiden lasten, nuorten ja heidän perheiden parissa opiskeluhuollon palveluissa. Pilotti keskittyy Lapissa itäiselle ja pohjoiselle palvelualueelle.
Pilotti on käynnissä ajalla 17.3.-23.5.2025.
Palvelupolkua kokonaisuudessa on ollut rakentamassa iso porukka lappilaisia sisote- ammattilaisia. Pilottia varten palvelupolku on yksilöity asettumaan paremmin opiskeluhuollon palveluihin ja tätä työtä on ollut tekemässä erikseen nimetty suunnitteluryhmä. Tähän ryhmään kuuluu itäisen ja pohjoisen palvelualueen opiskeluhuollon ammattilaisten esihenkilöt, terveydenedistämisen koordinaattorit, suomen- ja saamenkielisiä opiskeluhuollon ammattilaisia sekä pilotissa mukana olevien koulujen rehtori.
Pilotin taustalla seuraamassa pilotin etenemistä on palveluista vastaavista koostuva seurantaryhmä, joka kokoontuu säännöllisesti pilotin aikana.
Pilotissa on keskiössä yhteneväiset prosessit
Pilotissa tarkoituksena on lähteä testaamaan neuropsykiatrisen palvelupolun toimivuutta käytännön työssä opiskeluhuollon palveluissa.
Keskiössä testauksessa palvelupolulla ovat:
-
riittävä ja oikea -aikainen varhainen tuki lapselle, nuorelle ja perheelle, ml. ohjattu omahoito (neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen omahoito-ohjelma)
-
yhdenmukainen tutkimuksiin ohjautuminen
-
monialainen yhteistyö ja konsultaatio opiskeluhuollon ammattilaisen työn tueksi
-
saamelaisen asiakkaan kohtaaminen ja ohjautuminen saamenkieliseen ja/tai kulttuurinmukaiseen palveluun
Pilottiin testaukseen on kehitelty ammattilaisten työn tueksi mm.:
-
yhteneväisiä tukirakenteita ja malleja varhaiseen tukeen, tutkimuksiin ohjautumiseen sekä monialaiseen yhteistyöhön ammattilaisten kesken
-
yhteneväisiä kyselylomakkeita sekä erilaisia muistilistoja (suomeksi ja pohjoissaameksi)
-
ohjatun omahoidon osaamista
-
vahvistusta saamenlaisen asiakkaan kohtaamiseen ja ohjaamiseen saamenkieliseen ja/tai kulttuurinmukaiseen palveluun
Itäiseltä ja pohjoiselta palvelualueelta valmennettiin reilut 40 ammattilaista mukaan pilottiin. He lähtevät tuottamaan tärkeää tietoa palvelupolun toimivuudesta osana omaa työtään.
Pilottiin mukaan lähteville ammattilaisille on vahva tuki hankkeesta. Ammattilaisilla on säännöllisesti yhteisiä tukitunteja, missä tarkastellaan pilotin etenemistä, taklaillaan eteen tulleita haasteita ja jaetaan onnistumisia.
Asiakaspalaute myös tärkeässä roolissa pilotissa
Neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämisessä on ollut kehittäjäasiakkaita mukana. Pilotissa opiskeluhuollon ammattilaisten kohtaamilla lapsilla, nuorilla ja vanhemmilla/ huoltajilla on myös merkittävä rooli. Heillä on mahdollisuus antaa palautetta kohtaamisesta ja saamastaan palvelusta omalla asiakaspalautekyselyllä. Pilotissa mukana olevilla ammattilaisilla on tähän antaa tarkemmat tiedot kohtaamistilanteessa.
Lisätietoja
Marjo Häyry
erityisasiantuntija
neuropsykiatrinen palvelupolku
Henkilökortti
Miia Välimaa
erityisasiantuntija
opiskeluhuollon palvelut
Henkilökortti
Pilvi Vuomajoki
asiantuntija
saamenkieliset ja kulttuurinmukaiset palvelut
Henkilökortti
Kehittämistyötä tuetaan Euroopan unionin NextGeneration EU -rahoituksesta ja se on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.