Keski-Pohjanmaan osahanke 

Alueelle perustettiin 4/2021 kaksi projektiryhmää: alueryhmä ja koordinaatioryhmä.  

Hankesuunnitelma (Monialaisuus, osallisuus, osaaminen)

  • Monialaista yhteistyötä kehitetään hankesuunnitelman mukaisesti. Tarkoituksena on kehittää monialaisen yhteistyön ja työparin malleja lastensuojelun, lasten- ja nuorisopsykiatrian, päihde- ja riippuvuuspalveluiden sekä opetustoimen kanssa.

  • Lastensuojelun ja päihde- ja riippuvuuspalveluiden välistä yhteistyötä mallinnetaan yhteisen koulutuksen pohjalta. 

  • Osaaminen: Systeemisen lastensuojelun -toimintamallin mukaista koulutusta on suunniteltu monialaisena  koulutuksena alkaen huhtikuussa 2022.  Lastensuojelun systeeminen toimintamalli on tarkoitus integroida monialaisen yhteistyön malleihin osaksi kokonaisuutta. Osaamisen kokonaisuuden toteuttamiseksi jokainen osahanke on osallistunut Pohjoinen lastensuojelu 20-22 yhteisten koulutusten suunnitteluun sekä toteuttamiseen.

  • Osallisuus: Lastensuojelun asiakkaana olevien lasten, nuorten ja perheiden osallisuutta omissa prosesseissa vahvistetaan. Kokemusasiantuntijat toimivat alueryhmässä kehittämisen asiantuntijoina. Tavoitteena hankesuunnitelmassa on myös osallistavat työmenetelmät: osallistava kirjaaminen, kokemusasiantuntijoiden hyödyntäminen prosesseissa, läheisneuvonpidon jatkokehittäminen.

Meneillään olevia toimenpiteitä:

Toteutuneet toimenpiteet

Monialaisuus:

  • Monialainen yhteistyö ja systeeminen lähestymistapa lastensuojelun asiakkuudessa. Osahankkeessa pilotoitiin lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteistyön malli. Mallin avulla oli tavoitteena vahvistaa yhteistyötä sopimalla tuen tarjoamisen käytänteet, yhteistyön prosessi sekä huomioida palvelutarpeen arviointi ja asiakassuunnitelman yhdenmukaisuus sekä asiakkaan osallisuus omiin palveluihin. Mallissa hyödynnetty hyväksi nähdyt toiminnot ja pyritty vahvistamaan niitä. Malli kuvattu siten, että sitä voi hyödyntää lastensuojelun lisäksi lastensuojelun kanssa yhteistyötä tekevät tahot.
  • Yhteistyön malli lastensuojelu/perhesosiaalityö ja päihde- ja riippuvuuspalvelut. Yhteinen koulutus oli sininauhaliiton järjestämä palasista eteenpäin- koulutus. Koulutuksen jälkeen oli tarkoitus toteuttaa yhteistyönä interventio perheelle, jonka nuorella riippuvuutta. Yhteisen työskentelyn rakennetta pohdittiin yhdessä koulutettujen ammattilaisten kanssa. Yhteistyö jäi kuitenkin pilotoimatta hankkeen aikana.
  • Lastensuojelun ja opetustoimen yhteistyön mallissa on kuvattu tarkemmin monialaisen mallinnuksen osalta lastensuojelun ja opetustoimen yhteistyö ja toimenpiteet, koottu ne yhteen. 

Osallisuus:

  • Lasten vertaistukiryhmä. Mukana ohjaajana kokemusasiantuntija. Kohderyhmänä alakouluikäiset lapset. Tavoitteena vahvistaa lasten itsetuntoa, voimavaroja, pärjäävyyttä sekä harjoitella tunnesäätelyn taitoja.
  • Kokemusasiantuntijuus lastensuojelussa. Tavoitteena tehdä mallinnus hyödyntää kokemusasiantuntijuutta, tarjota vertaistukea vanhemmille ja lapsille lapsen sijoituksen yhteydessä.

Muut tarpeet ja toimenpiteet:

Yhteistyön mallinnuksia haarukoidessa ilmeni tarve lastensuojeluilmoituksen prosessin avaamisesta ammattilaisille. Malli tehty yhteistyössä tulevaisuuden sotekeskus -hankkeen työntekijän kanssa. Samalla ilmeni tilanne auttaa eroperheitä mm. lastensuojeluilmoitusten määrä oli kasvanut vanhempien toisistaan tekemien ilmoitusten myötä. Koulutukseen osallistui reilu 70 ammattilaista. Koulutuksen käyneistä lapsen hyvä tilanne neuvonpidon vetäjiksi ilmoittautui 7 ammattilaista. Mallia lähdetään pilotoimaan vuoden 2023 alusta. 

Lisäksi avattu lastensuojelun prosessit liitettäväksi sisäiseen perehdytysmateriaaliin sekä tehty perehdytysohjelman kortti. Nämä tehty vain lastensuojelun sisäiseen käyttöön.

Osaaminen, koulutukset:

  • Alueelle tarjottiin lapsen hyvä tilanne neuvonpito -koulutus kesäkuussa 2022, kesto 1 päivä
  • Systeemisen toimintamallin monialaista koulutusta keväällä ja syksyllä 2022. Yksi koulutus kestoltaan 4 päivää
  • Läheisneuvonpidon koulutus syyskuussa 2022, kesto 2 päivää.
  • Monialaisen työskentelyn tukena systeeminen lähestymistapa joulukuussa 2022, 2 tuntia
  • Kehittämiskoordinaattori on kouluttautunut hankkeen aikana mm. toimiva lapsi ja perhe -työn menetelmään ja toiminut lapset puheeksi -menetelmän kouluttajana.

Toimenpiteet löytyvät Innokylän sivuilta, avaa linkki tästä

 

Tiina Similä, Kehittämiskoordinaattori, Soite
tiina.simila@soite.fi | 0408042712
Avaa henkilökortti