Neuropsykiatrinen palvelupolku - ekollega
Neuropsykiatrinen palvelupolku
VASA 2- hankkeessa kehitetään neuropsykiatrista palvelupolkua
Kehittämistyön tavoitteet
- Selkiyttää ja vahvistaa sekä suomenkielistä että saamenkielistä neuropsykiatrista palvelupolkua
- Tukea ja vahvistaa ammattilaisten osaamista hoito- ja palveluketjun eri vaiheissa sekä monikanavaisten palveluiden käyttöönotossa
- Lisätä asiakasosallisuutta palveluita kehitettäessä
Kehittämistyön tuloksena
- Neuropsykiatrinen palvelupolku sisältäen myös saamenkieliset ja kulttuurinmukaiset neuropsykiatriset palvelut
- Neuropsykiatrisiin tutkimuksiin ohjautuminen mallinnettu ja osaamista on vahvistettu sekä saamenkielisiin palveluihin ohjautuminen on kuvattu
Ajankohtaista
(sivulla olevat linkit avautuvat uusiin välilehtiin)
2024- 2025 kehittämisen suunnitelmat
Kehittämistyöryhmät
Palvelupolun kehittämisen työryhmät kokoontuvat kolmen viikon välein. Työryhmät on tarkentuneet omiksi ikäryhmäkohtaisiksi ryhmikseen, missä tarkennetaan palvelupolkua ja sen prosesseja tarkemmin ikäryhmittäin. Seuraavat työryhmätapaamiset ovat:
- ke 13.11.
- ti 3.12.
- to 12.12.
Työryhmässä työskentelevät ammattilaiset, kehittäjäasiakkaat sekä järjestöt. Tällä tavalla saadaan paras mahdollinen synergia kaikkien kohderyhmien osalta ja päästään syventämään yhteistä ymmärrystä keskusteluiden kautta entisestään.
Luonnosversio palvelupolusta
Vire- etäryhmävalmennuspilotti
Vire-etäryhmävalmennuspilotti alkoi 1.10.-10.12.2024 ja pilottiryhmänä aloitti yli 18- vuotiaiden ryhmä.
Vire- etäryhmävalmennus sisältää yhteensä 6 valmennuskertaa ja se toteutetaan kokonaan etänä Teamsissä. Valmennukseen osallistuakseen ei tarvita diagnoosia eikä lähetettä. Ryhmä on suljettu tarkoittaen, että vain ryhmään valitut voivat osallistua valmennukseen. Jokaisella valmennuskerralla on oma teemansa. Valmennuksen toteutuksesta vastaa ammattilaistyöpari. Tarkemmin etäryhmävalmennuksesta voit lukea Etäryhmävalmennus - ekollega - Virtu.
NuortenVire on alkamassa vuoden 2025 alkupuolella ja sen markkinointi aloitetaan nyt marraskuussa. NuortenVireessa on kaksi ryhmää haussa; suomenkielinen ja pohjoissaamenkielinen.
Nepsy-chatpilotti
Nepsy- chattia pilotoidaan ajalla 22.8. -12.12.2024. Pilotissa Nepsy-chat liitettiin osaksi Apua huoliin verkkoauttamisen kokonaisuutta ja näin saatiin palvelulle vahvat jo olemassa olevat raamit.
Nepsy-chat on tarkoitettu nuorille, aikuisille, perheille ja ammattilaisille. Palvelu on anonyymia matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa. Palvelussa on vastaamassa Lapin alueen ammattilaisia. Nepsy-chatissa saa palvelua sekä suomeksi että pohjoissaameksi (kk. 2. ja 4. torstai).
Nepsy-chattiin pääset tästä linkistä Lapha.fi.
Koulutuswebinaarit
Syksylle 2024 on tulossa useampi webinaari, missä pureudutaan neurokirjon perustietoon sekä toimintakykyyn ja sen arviointiin. Tulossa olevat webinaarit:
-
20.11. klo 14–15.30 Tourette tänään - tietoa ja tukea arkeen – webinaari, kouluttajana Tuula Savikuja, Suomen Tourette- ja OCD- yhdistyksen toiminnanjohtaja
-
11.12. klo 14–15.30 Neurokirjo saamekontekstissa, kouluttajana Elle Aikio saamenkielinen terveydenhoitaja
Ilmoittautuminen tapahtuu tämän linkin kautta https://link.webropolsurveys.com/S/0BABC557FE7DBC78
Ilmoittautuminen päättyy aina viikkoa ennen webinaaria. Tarkemmat webinaariohjelmat päivittyvät www.ekollega.fi/tapahtumat tapahtumatietoihin.
Lapin digiNepsy- verkkosivusto
Lapin digiNepsy- verkkosivuille on luotu vielä piilotettu työversio uudesta rakenteesta ja seuraavaksi kehittäjätiimi alkaa viemään sinne sisältöä. Pyrimme saamaan verkkosivuston auki kommenteille ja jatkokehittämisen ehdotuksille vuoden 2025 alussa.
Verkkosivuille tulee lisää perustietoa neurokirjosta kirjallisena ja erilaisten tallenteiden muodossa. Sinne lisätään myös kehittämistyön tuotoksia sitä mukaan, kun niitä saadaan valmiiksi.
Ota seurantaan Lapin digiNepsyn somekanavat Facebook ja Instagram
Nepsykahvila
Nepsykahvila on matalan kynnyksen kohtaamishetki Lapin alueen ammattilaisille. Nepsykahvila on avoinna joka 3. viikko tiistaisin klo 15–15.45. Jokaisella kerralla on oma teemansa ja näistä teema-alustuksista tulee myös tallenne. Seuraavien Nepsykahviloiden teemat ovat:
- 26.11. Neurokirjo sateenkaarella – kummassakin päässä on aarre – Reetta Kevätniemi, Sinuiksi ry
-
10.12. Aistien viemää – aistiherkkyyksien huomioiminen kohtaamisessa – Hanna Hannukainen, Satakunnan ammattikorkeakoulu
Osallistumislinkit löytyvät www.ekollega.fi/tapahtumat tapahtumailmoituksista sekä Kaltiosta
Tästä voit tulostaa julisteen oman työpaikan seinälle JULISTE.
NEPSYKAHVILAN YOUTUBE- SOITTOLISTA
Soittolistalta löydät kevään 2024 Nepsykahvila -tallenteet. Soittolistalle tullaan tallentamaan myös syksyn 2024 kahviloiden teema-alustukset. Antoisia hetkiä tallenteiden parissa!
NEUROMONIMUOTOISEN TYÖYHTEISÖN HUONEENTAULU
Neuromoninaisuus rikastuttaa työyhteisöä, mutta voi tuoda eteen myös tilanteita, jotka askarruttaa niin neurokirjon henkilöä kuin hänen neurotyypillistä työkaveriaan. Jokainen on vastuussa
työpaikan turvallisen ilmapiirin luomisesta, johon kuuluu mm. erilaisuuden hyväksyminen. Turvallinen ilmapiiri luo hyvät olosuhteet kertoa avoimesti miten kokee asioita ja mikä auttaa työpäivän aikana eteen tulevissa tilanteissa.
Laita tämä huoneentaulu työyhteisöösi seinälle ja kerro näin, että teillä jokainen saa olla oma itsensä.
Lisätietoja
Marjo Häyry
erityisasiantuntija, neuropsykiatrinen palvelupolku
p. 040-6208291
marjo.hayry(at)poske.fi
Pilvi Vuomajoki
asiantuntija, saamenkieliset neuropsykiatriset palvelut
p. 040- 6507559
pilvi.vuomajoki(at)lapha.fi